Tarih: 09.09.2024 13:13

Van Gölü'nün Gizli Cenneti: Adır Adası Turizme Can Verme Peşinde!

Facebook Twitter Linked-in

Van Gölü'nün en büyük adası olan Adır Adası, hem doğal güzelliği hem de tarihi yapılarıyla ziyaretçilerini bekliyor. Ada, kesin korunacak hassas alan ilan edilmiş olmasına rağmen, tarihi yapılarının büyük bir kısmı hasar görmüş durumda. Adadaki Lim Manastırı, St. Georges Kilisesi ve diğer tarihi yapılar, doğru bir restorasyonla turizme kazandırılmayı umuyor.

TARİH VE DOĞA İÇ İÇE: ADIR ADASI

Tuşba ilçesi Yaylıyaka Mahallesi açıklarında bulunan Adır Adası, tarihi kilisesiyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Uzun yıllardır restorasyon bekleyen ada, Van Gölü'nün kuzeydoğu bölgesindeki doğal ve kültürel zenginliğiyle dikkati çekiyor. Özellikle martıların kuluçka dönemi olan bahar mevsiminde adası, eşsiz bir doğa olayına ev sahipliği yapıyor.

RESTORASYON ÇAĞRISI: ZİYARETÇİLER TARİHİ KİLİSEYİ GÖRMEK İSTİYOR

Adadaki tarihi kilisenin restorasyonu hakkındaki çağrılar devam ediyor. Van Gölü'nün bu en büyük adası, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi manastır ve şapel gibi yapılarıyla da dikkat çekiyor. Martı ölümleri ve adanın tahrip olmuş durumu ziyaretçilerin ve turizmcilerin tepkisine neden oluyor.

VAN GÖLÜ'NÜN GİZLİ HAZİNESİ: ADIR ADASI

Van Gölü'nün incisi sayılan Adır Adası, 10. yüzyıldan kalma yerleşim yerleri ile tarih severler için önemli bir mekan. Ada üzerinde bulunan Lim Manastırı ve diğer dini yapılar, zamanın ve tahribatın etkileriyle karşı karşıya kalmasına rağmen hala ayakta durmaktadır. Ada sakinleri ve ziyaretçiler, bu tarihi yerin yeniden eski ihtişamına kavuşmasını istiyor.

DEFINE AVCILARININ HÜSRANI: ADIR ADASI'NDAKİ MANASTIR TEHDİT ALTINDA

Define avcılarının ve doğal koşulların sebep olduğu zararlardan dolayı Adır Adası'ndaki tarihi manastır her geçen gün daha fazla zarar görüyor. Manastır, Akdamar Adası'nda bulunan ve ismini adadan alan Akdamar Kilisesi için papaz yetiştirilmesiyle de dikkat çekiyor. Manastırın restorasyonu için çağrılar sürerken, adanın turizm potansiyeline de vurgu yapılıyor.

ADIR ADASI TARİHİ VE DOĞASIYLA BÜYÜLÜYOR

Adır Adası, hem Van ilinin Tuşba ilçesine bağlı olması hem de Van Gölü'nde bulunan en büyük adalar arasında yer almasıyla önemli bir konuma sahip. Ada üzerinde yer alan tarihi yapılara ek olarak, martıların kuluçka merkezi olarak değerlendirilen bu doğal alan, 2019 yılında Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

ADIR ADASI MANASTIRI'NIN TARİHİ MİMARİSİ

Adır Adası üzerinde bulunan manastır ve kilisenin tarihi yapısını ve mimarisini koruyarak günümüze taşıma çabaları sürüyor. Hem tarihi öneme sahip olan bu yapılar hem de turizm açısından önemli birer değer olarak görülen adanın korunması ve restorasyonu için ilgili merciler tarafından önlemlerin alınması bekleniyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —