Van Gölü'nün Gizemli Sakinleri Büyüyor: Van Balığı Hem Boyunu Hem Kilosunu Artırdı!

Van Gölü'ndeki balıkların boyu uzadı, ağırlığı arttı.

Van Haberleri 27.01.2025 09:29:00 0
Van Gölü
Tarih: 27.01.2025 09:32 Güncelleme: 27.01.2025 09:29

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir işletmeyi sağlamak amacıyla yürüttüğü denetimler sonucunda, Van Gölü'ndeki Van Balığı'nın boyunun uzadığını ve kilosunun arttığını açıkladı. Türkiye genelinde gerçekleşen eş zamanlı denetimler sırasında, ekipler iç sularda, balıkçı barınaklarında, su ürünleri satış yerlerinde ve yol güzergahlarında kontrol faaliyetlerini aktif olarak sürdürüyor. 

Denetimler sayesinde sadece Van Gölü'nde yaşayan ve dünyada ender rastlanan bir tür olan Van Balığı'nın boyutları genişlerken, ağırlıkları da belirgin şekilde artış gösterdi. Bu değişim, bol yağışlar ve av yasağı dönemindeki denetimlerin sıkı uygulanması sayesinde ortaya çıktı. Denetimler, balık stoklarının korunması ve su ürünlerinin sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını amaçlıyor. 

Van Balığı, her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatlı sulara göç ederek, üremesini gerçekleştiriyor. Bu süreçte av yasağı uygulanmakta, yasağın sona ermesiyle yerel balıkçılar yeniden ağlarını suya bırakıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün yaptığı düzenlemeler ve denetimler neticesinde, son yıllarda göldeki balık sayısı ciddi oranda artmış durumda. 

UÇAN BALIK VAN BALIĞI VE YAŞAM DÖNGÜSÜ

Van Balığı, Van Gölü'nün tuzlu-sodalı sularında yaşayan ve dünyada bir benzeri olmayan bir kefal türüdür. Boyları 20-28 cm arasında değişebilir ve ağırlıkları 80-90 gram civarındadır. Her yıl büyük sürüler halinde göç ederek, yumurtlama dönemlerini tatlı sularda gerçekleştirir. Bu göç dönemi, balıklar için avlanma karşısında en çaresiz oldukları zamandır ve bu dönemde av yasağı uygulanmaktadır. 

Bu özgün yaşam döngüsü, balığın sürdürülebilirliğini ve geleceğini güvence altına almaktadır. Yöre halkı tarafından lezzetli ve besin değeri yüksek bir besin kaynağı olarak değerlendirilen Van Balığı, Van'ın doğal, kültürel ve ekonomik değerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Devam eden denetimler ve alınan tedbirler, bu değerli türün korunmasına olanak sağlamaktadır.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ