Van Gölü'nde alarm zilleri çalıyor! Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan kuraklık nedeniyle çekilmeye devam ediyor. Kıyı şeridinde yeni adacıklar oluşurken, su seviyesindeki düşüş vatandaşları ve uzmanları endişelendiriyor.
SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR, ADACIKLAR ARTIYOR
Van Gölü'nde son yıllarda yaşanan yağış azlığı ve buna bağlı buharlaşma artışı, gölün su seviyesinin ciddi şekilde düşmesine neden oluyor. Kapalı bir havzada yer alması sebebiyle kuraklıktan daha fazla etkilenen Van Gölü’nde, ortaya çıkan irili ufaklı adacıklar göldeki su kaybının boyutunu gözler önüne seriyor.
100 YILLIK İSKELE SUYA KALKMIŞTI!
Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle yaklaşık 100 yıllık balıkçı iskelesi suya çıkmıştı. Bu durum, göldeki su kaybının ciddiyetini bir kez daha ortaya koyarken, uzmanlar yüzey akışları ve yer altı sularının gölü yeterince besleyemediğini belirtiyor. Aşırı sıcaklıklarla birlikte artan buharlaşma ise su kaybını hızlandırıyor.
YAĞIŞLAR UMDE EDİNMEDİ: ENDİŞE GİDEREK ARTIYOR
Son yağan kar ve yağmurların akarsulara ve barajlara katkı sunması beklenirken, bu beklenti de gerçekleşmedi. Türkiye genelinde olduğu gibi Van Gölü Havzası'nda da son aylardaki yağış azlığı, kuraklık riskini ülke gündemine taşıdı. Önümüzdeki günlerde de mevsim normallerinin dışında seyretme ihtimali ise endişeleri daha da artırıyor.
MİKROBİYALİTLER VE ÇEKİLME: GÖLDE YAŞANANLAR KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR
Su seviyesi düşmeye devam ettikçe, göl kıyılarında mikrobiyalitler ortaya çıkmaya başladı. Metrelerce çekilme yaşanan Van Gölü'nde oluşan bu adacıklar ve mikrobiyalitler, göldeki su kaybının ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor.
Uzmanlar, acil önlemler alınmazsa Van Gölü'nün geleceği için büyük risk oluşabileceğini vurguluyor.
Kaynak: Van Postası Gazetesi