Van Gölü'nde İnci Kefali Alarmı: Stoklar Tehlikede, Acil Koruma Gerekli

Van Gölü'nde inci kefali alarmı.

Van Haberleri 25.10.2024 10:57:00 0
Van Gölü
Tarih: 25.10.2024 11:01

Van Gölü'nde yaşayan endemik tür olan inci kefalinin stok sayısı ve dağılımının araştırılması amacıyla, bilim insanları tarafından yapılan bin kilometrelik bir hidroakustik tarama seferi gerçekleştirildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, inci kefali stoklarının azaldığına dikkat çekti ve yapılan analizlerin sonuçlarının pek de iç açıcı olmadığını ifade etti.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PROJESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, inci kefalinin neslinin devamlılığını korumak amacıyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde bir proje başlattı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile iş birliği içinde yürütülen araştırmada, Van Gölü'ndeki bilimsel seferlerde gölün farklı bölgelerinde taramalar yapıldı.

İNCİ KEFALİ NEDEN ÖNEMLİ?

Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, inci kefalinin, Van Gölü'nde yaşayan ve sadece bu göle özgü olan endemik bir tür olduğunu belirtti. Akustik sistemler aracılığıyla balık miktarı ve boy dağılımının hesaplandığını ifade eden Gücü, bu türün korunmasının ve doğru şekilde kullanılmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, balık miktarlarında belirgin bir azalma olduğu ve önceki yıllara göre büyük sürülere rastlanmadığı gözlemlendi.

BALIKLARIN SAYISINDA DÜŞÜŞ

Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin, üreme dönemlerinde tatlı sulara göç ettiğini belirten Prof. Dr. Gücü, türün üreme başarısının araştırma odağı olduğunu kaydetti. Yapılan taramalar sonucunda bu yıl inci kefali yavrularının daha öbeklenmiş halde görüldüğü, bu durumun üreme habitatlarında ciddi sıkıntıların olabileceğine işaret ettiğini sözlerine ekledi.

GÖLDEKİ ISINMA HIZI ENDİŞE VERİCİ

Göldeki su sıcaklıklarının artış hızı üzerine de değerlendirmelerde bulunan Gücü, ısınma hızının Akdeniz'deki ısınma hızıyla benzer seviyelerde olduğunu ve bunun balık türü için ciddi endişeler yarattığını aktardı. Aynı zamanda, kuraklık ve su seviyesindeki değişikliklerin de balık türleri üzerinde etkisinin olabileceği belirtildi.

BALIKÇILIK FAALİYETLERİ VE ÖNLEMLER

Göldeki balıkçılık faaliyetlerine değinen Prof. Dr. Gücü, balıkçıların bilinçli şekilde yavru balıkları avlamaktan kaçındığını ve bu durumun inci kefalinin stoklarının yenilenmesi açısından umut verici olduğunu dile getirdi.

İNCİ KEFALİ GÖÇÜ GELECEK NESİLLERE DE MİRAS KALSIN

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Ferhat Demirol ise inci kefalinin üreme göçünün önemine değinerek, bu doğal olayın gelecek nesiller tarafından da izlenebilmesi için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Ayrıca, projenin 2017 yılında başladığını ve düzenli olarak inci kefali avcılığının verilerinin toplandığını ifade etti.

GÖLDEKİ ERİŞKİN BALIK SAYISI TESPİT EDİLDİ

Dr. Ferhat Demirol, yaptıkları akustik tarama seferleriyle Van Gölü'nde yaklaşık 240 milyon adet erişkin balık olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ataman Aytuğ Atıcı, inci kefalinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirterek, bu türün sürekli takip edilmesi ve korunması gerektiğine vurgu yaptı.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem