Göç yolunda oksijensiz kalan balıklar için can suyu takviyesi

Van Gölü yaşayan ve üreme dönemi yumurtalarını bırakmak için akar suyun tersine adeta uçarcasına göç eden inci kefalinin oksijensiz kalmaması için Erciş ilçesindeki Deli Çay’a su takviyesi yapıldı.

Van Haberleri 15.05.2021 12:38:08 0
Göç yolunda oksijensiz kalan balıklar için can suyu takviyesi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.05.2021 12:38

Van Gölü yaşayan ve üreme dönemi yumurtalarını bırakmak için akar suyun tersine adeta uçarcasına göç eden inci kefalinin oksijensiz kalmaması için Erciş ilçesindeki Deli Çay’a su takviyesi yapıldı.

Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz’da üremek için göle dökülen derelere akın eden inci kefali balıklarının eşsiz görüntülere sahne olan zorlu yolculuğu devam ediyor. Balık göçünün en güzel izlenebildiği alanlardan biri olan Erciş ilçesindeki Deli Çay’da, bu yıl su seviyesinin düşmesi sonucu oksijensiz kalan binlerce inci kefali telef olma tehlikesi yaşadı. Bunun üzerine Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu’nun girişimleri sonucu ilçedeki Morgedik Barajı’ndan Deli Çay’a akan vanalar açıldı. Verilen can suyu sayesinde çayın debisinin ve sudaki oksijen seviyesinin yükselmesiyle balıklar telef olmaktan kurtarıldı. Balık bendine gelen Mehmetbeyoğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Ataman Altuğ Atıcı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri suyun oksijen ölçümlerini yaptı.

"Balıkları gelecek nesillere aktarmak en büyük hedefimiz"

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaymakam Mehmetbeyoğlu, bölgenin en önemli değerlerinden biri olan inci kefali balığının gelecek kuşaklara aktarılması konusunda büyük bir hassasiyet gösterdiklerini söyledi. Balık göçünün başladığı bir dönemde sudaki oksijen seviyesi ve debinin düşmesiyle ilgili sorunların tespit edildiğini ifade eden Mehmetbeyoğlu, "Üniversitemizle iletişime geçerek ilgili kurumlardan görevlilerle yaptığımız incelemeler neticesinde su seviyesindeki ani düşüşten kaynaklı sorun olduğu belirlendi. Valimizin talimatlarıyla su seviyesindeki sorunu kısa sürede çözdük. En büyük idealimiz ve hedefimiz bize miras bırakılan inci kefalinin gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Yapılan çalışma sayesinde su seviyesinde gereken yükselme sağlandı. Valimize, ilgili kurumlara gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ederim. Balıkların korunmasına yönelik çalışmalar devam edecek” dedi.

"Oksijen seviyesi düşünce balıklar strese giriyor"

Doktor Öğretim Üyesi Ataman Altuğ Atıcı ise balık göçünün en yoğun yaşandığı dönemlerden birinde olduklarını aktardı. Bu süreçte balıkların rahatlıkla göç edebilmesi için su debisinin yeterli seviyede olması gerektiğinin altını çizen Atıcı, "Yaptığımız gözlemlerde suyun alt kısımlarında inci kefali yoğun miktarda birikiyor. Burada balıkların hayatlarını devam ettirebilmeleri için sudan aldıkları oksijenin yüksek olması gerekir. Debi miktarına bağlı olarak birey başına oksijen oranı düştüğü için balıklarımız strese girebiliyor. Bu sorunun çözümünü su miktarının artırılması olarak önerdik, şu anda önceki günlere göre debimiz gayet iyi durumda. Balıklar oksijene kavuştu. Milyonlarca balığın telef olmaması için gösterdiği çabadan dolayı kaymakamımıza ve yetkililere teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

Elazığ Dart Takımı Türkiye’nin zirvesinde


Van Spor

Aşkale’den Erzurum’a şampiyonluk gururu


Van Spor

Pehlivanlar Malatya’da buluşacak


Van Spor

Erzincan Belediyesi birimler arası halı saha futbol turnuvası başladı


Van Spor

Hasköy’de badminton antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Türkiye - Gürcistan maçının tribün gelirleri Gazze’ye bağışlanacak


Van Spor

Elazığspor yeni hocasıyla 2’de 2 yaptı


Van Spor

Atatürk Üniversiteli milli sporcu Doğukan Demirceylan’dan Avrupa ikinciliği gururu


Van Spor

Kardelen TV’ye spor ödülü


Van Spor

Erzincan’da atıcılık il birinciliği müsabakaları yapıldı


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde 3. beraberliğini aldı


Van Spor

Milli güreşçi Sarıçiçek dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ