Gevaş'ta muz üretilecek

Van’ın Gevaş ilçesinde yıllardır sebze ekerek ilçe ekonomisine katkı sunan Gürbüz Tarım yetkililerinden Necmettin Yavuz, ilçede muz üretimi yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Van Haberleri 7.09.2018 10:42:49 0
Gevaş
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.09.2018 10:42

Yaklaşık 10 yıldır boş tarım alanlarını değerlendirerek Gevaş ve Van’ın ekonomisine büyük katkı sağlayan Gürbüz Tarım, yaklaşık 100 kişiye istihdam sağladı. Birkaç yıl öncesine kadar tüm sebze ihtiyacını başka bölgelerden temin eden Gevaş, artık yurt içi ve yurt dışına sebze ihraç etmenin mutluluğunu yaşıyor. 


İlçede 10 dönümlük arazide domates ekerek üretime başladıklarını belirten üretici Necmettin Yavuz, gelinen noktada azmin ve kararlılığın karşılığını fazlasıyla aldıklarını söyledi. Yaklaşık bin 200 dönümlük arazide sebze üretimini gerçekleştirdiklerini dile getiren Yavuz, “60 dönümü sera olmak üzere yaklaşık bin 200 dönümlük arazide sebze üretimini gerçekleştiriyoruz. Domates çeşitleri başta olmak üzere biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz, çilek üretimini gerçekleştiriyoruz” dedi. 

 

‘Olmaz’ denilen ürünleri tek tek yetiştiriyor 


Gevaş toprağının verimliliğine de dikkat çeken Yavuz, “Eskiden bizlere toprağın verimsiz olduğunu söyleyerek kandırdılar. Fakat yapılan incelemelerde böyle bir şeyin olmadığı, aksine verimli olduğu ispatlandı. Burada ‘çilek yetişmez’ dediler, yetiştirdim. ‘Karpuz olmaz’ dediler, başardım. Şimdi de önümüzdeki yıl iki sera içerisinde muz üretimine başlayacağım. Bunun yanında yine ‘olmaz’ dedikleri yerfıstığı üretimini de inşallah gerçekleştireceğim” ifadelerini kullandı. 

 

“En önemli sıkıntımız, elektrik sorunudur” 


Yaklaşık 100 kişinin istihdamını sağladıklarını dile getiren Yavuz, “İki ekibim Çatak’tan, bir ekip Van’dan, bir ekip de Gevaş’tan geliyor. Yüz kişiye yakın elemanımız var. Günü birlik servislerle ekiplerimizi evlerine bırakıyoruz. Burada çalışanların çoğu öğrenci olduğu için eleman sıkıntımız var. Bunun yanında en önemli sıkıntımız, elektrik sorunudur. Bunun çözümü noktasında İl Tarım ve Orman Müdürümüz ile birlikte dile getirdik. Biz bu sıkıntımızın giderilmesi noktasında yetkililerden yardım istiyoruz” ifadelerini kullandı. 


Mersin başta olmak üzere Siirt, Bingöl, Gaziantep ve Şanlıurfa’ya sebze gönderdiklerini belirten Yavuz, “Haftada üç sevkıyatımız oluyor. Genellikle yurt içine ihracatımız var. Yurt dışına ihracatımızı da Mersin üzerinden yapıyoruz” diye konuştu. 


Sebzelerin tamamen organik olduğuna da değinen Yavuz, “Tarlada yabancı otlarla mücadelemiz oluyor. Ancak onları kurutmak için herhangi bir zehirli madde kullanmıyoruz. Çünkü burada üretilen sebzeleri biz tüketiyoruz, vatandaşlar tüketiyor. Ayrıca bu otların zarardan çok faydası var. Çünkü yetişen bu yabancı otlar, sebzeleri güneşten koruyor, onlara gölge oluyor. Aksi taktirde güneş, domatesleri kuruturdu” dedi. 


Öte yandan, tarlada çalışarak okul harçlıklarını çıkaran üniversite öğrencileri ise işi severek yaptıklarını ve aile bütçelerine yardımcı olduklarını söyledi. 

Anahtar Kelimeler: Gevaş’ta muz üretilecek
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

12 Bingölspor şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyor


Van Spor

Uluslararası bocce şampiyonası öncesi Elazığ’a çifte gurur


Van Spor

Yeşilyurtspor-Hacettepe maçını Murat Durgutoğlu yönetecek


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor - Arnavutköy karşılaşmasının hakem kadrosunu açıkladı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Devre arasına kadar en iyi sonuçları almak istiyoruz"


Van Spor

Elazığlı sporcu Emre Kara milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlikte zirveyi sevdi


Van Spor

Erzurum GSİM spor salonlarında tatlı antrenman


Van Spor

Erzurumspor’da gençlere imza attırıldı


Van Spor

Başkan Dal; "Tertemiz bir futbol istiyoruz"


Van Spor

Elazığlı sporculardan su topunda büyük başarı


Van Spor

TFF 3. Lig’de 10. Hafta: Yeşilyurtspor’un rakibi Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Arnavutköy’ü konuk edecek


Van Spor

2025 satranç turnuvası tamamlandı


Van Spor

Geçen yıl Elazığ’ı temsil ettiler, şimdi yeni şampiyonaya hazırlanıyorlar


Van Spor

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Ajax deplasmanında


Van Spor

Elazığspor-Ankaraspor maçı biletleri satışta


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ