Gevaş'ta muz üretilecek

Van’ın Gevaş ilçesinde yıllardır sebze ekerek ilçe ekonomisine katkı sunan Gürbüz Tarım yetkililerinden Necmettin Yavuz, ilçede muz üretimi yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Van Haberleri 7.09.2018 10:42:49 0
Gevaş
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.09.2018 10:42

Yaklaşık 10 yıldır boş tarım alanlarını değerlendirerek Gevaş ve Van’ın ekonomisine büyük katkı sağlayan Gürbüz Tarım, yaklaşık 100 kişiye istihdam sağladı. Birkaç yıl öncesine kadar tüm sebze ihtiyacını başka bölgelerden temin eden Gevaş, artık yurt içi ve yurt dışına sebze ihraç etmenin mutluluğunu yaşıyor. 


İlçede 10 dönümlük arazide domates ekerek üretime başladıklarını belirten üretici Necmettin Yavuz, gelinen noktada azmin ve kararlılığın karşılığını fazlasıyla aldıklarını söyledi. Yaklaşık bin 200 dönümlük arazide sebze üretimini gerçekleştirdiklerini dile getiren Yavuz, “60 dönümü sera olmak üzere yaklaşık bin 200 dönümlük arazide sebze üretimini gerçekleştiriyoruz. Domates çeşitleri başta olmak üzere biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz, çilek üretimini gerçekleştiriyoruz” dedi. 

 

‘Olmaz’ denilen ürünleri tek tek yetiştiriyor 


Gevaş toprağının verimliliğine de dikkat çeken Yavuz, “Eskiden bizlere toprağın verimsiz olduğunu söyleyerek kandırdılar. Fakat yapılan incelemelerde böyle bir şeyin olmadığı, aksine verimli olduğu ispatlandı. Burada ‘çilek yetişmez’ dediler, yetiştirdim. ‘Karpuz olmaz’ dediler, başardım. Şimdi de önümüzdeki yıl iki sera içerisinde muz üretimine başlayacağım. Bunun yanında yine ‘olmaz’ dedikleri yerfıstığı üretimini de inşallah gerçekleştireceğim” ifadelerini kullandı. 

 

“En önemli sıkıntımız, elektrik sorunudur” 


Yaklaşık 100 kişinin istihdamını sağladıklarını dile getiren Yavuz, “İki ekibim Çatak’tan, bir ekip Van’dan, bir ekip de Gevaş’tan geliyor. Yüz kişiye yakın elemanımız var. Günü birlik servislerle ekiplerimizi evlerine bırakıyoruz. Burada çalışanların çoğu öğrenci olduğu için eleman sıkıntımız var. Bunun yanında en önemli sıkıntımız, elektrik sorunudur. Bunun çözümü noktasında İl Tarım ve Orman Müdürümüz ile birlikte dile getirdik. Biz bu sıkıntımızın giderilmesi noktasında yetkililerden yardım istiyoruz” ifadelerini kullandı. 


Mersin başta olmak üzere Siirt, Bingöl, Gaziantep ve Şanlıurfa’ya sebze gönderdiklerini belirten Yavuz, “Haftada üç sevkıyatımız oluyor. Genellikle yurt içine ihracatımız var. Yurt dışına ihracatımızı da Mersin üzerinden yapıyoruz” diye konuştu. 


Sebzelerin tamamen organik olduğuna da değinen Yavuz, “Tarlada yabancı otlarla mücadelemiz oluyor. Ancak onları kurutmak için herhangi bir zehirli madde kullanmıyoruz. Çünkü burada üretilen sebzeleri biz tüketiyoruz, vatandaşlar tüketiyor. Ayrıca bu otların zarardan çok faydası var. Çünkü yetişen bu yabancı otlar, sebzeleri güneşten koruyor, onlara gölge oluyor. Aksi taktirde güneş, domatesleri kuruturdu” dedi. 


Öte yandan, tarlada çalışarak okul harçlıklarını çıkaran üniversite öğrencileri ise işi severek yaptıklarını ve aile bütçelerine yardımcı olduklarını söyledi. 

Anahtar Kelimeler: Gevaş’ta muz üretilecek
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ