Feridun Irak: Van’da atıl bekleyen birçok bina var

Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Ticaret Borsası Eski Başkanı İşadamı Feridun Irak, atıl durumda olan Eski Sanat Okulu, Çok Katlı Otopark, Park AVM ve Kent Meydanı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Van Haberleri 18.09.2020 19:23:52 0
Feridun Irak: Van’da atıl bekleyen birçok bina var
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Ticaret Borsası Eski Başkanı İşadamı Feridun Irak, Eski Sanat Okulu’nun biran önce ihtiyaca göre onarılarak değerlendirilmesini ve halkın hizmetine sunulmasını arzuladıklarını söyledi.

Çok Katlı Otopark, Park AVM ve Kent Meydanı sorunlarına da değinen Başkan Irak, gerçekleşmeyecek projeleri ortaya koyan ve bunlar için halkın parasını çarçur edenlerden mutlaka hesap sorulması ve bu zararların onlardan rücu edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Irak, projeleri ortaya koyan ve bunlar için halkın parasını çarçur edenlerden hesap sorulmadıkça bunları yaşamak hep kaderimiz olacağını ifade etti.

“ESKİ MESLEK LİSESİ HANGİ AMAÇLA PROJELENDİRİLDİYSE TAMAMLANARAK HİZMETE ALINMALIDIR”

Eski Meslek Lisesi’nin biran evvel tamamlanarak hizmete alınmasını arzuladıklarını belirten Başkan Irak, “Van’da bu anlamda atıl bekleyen birçok bina var. Van Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde bulunan birçok yatırım maalesef atıl durumda beklemektedir. Eski Sanat Okulu da bunlardan biridir. Bundan başka Çok Katlı Otopark, Park AVM ilk akla gelenlerdir. Bunlara sırasıyla baktığımızda eski Sanat Okulu son derece güzel ve tarihi dokusu olan bir yapı. Müzeye dönüştürüleceği söylendi. Daha sonra Kent Kütüphanesi ve Millet Kıraathanesi yapılacağı açıklandı. Uzun süreden beridir orası atıl durumda bekletiliyor. Eski Meslek Lisesi’nin kesinlikle projelendirildiği gibi müze yapılacaksa biran evvel tamamlanarak hizmete alınmasıdır. Eski Meslek Lisesi’nin biran önce değerlendirilmesi, halkın hizmetine sunulması hepimizin arzusudur” dedi.

“ÇOK KATLI OTOPARKIN YERİ YİNE İÇİMİZİ EN ÇOK ACITAN ATIL DURUMA DÜŞÜREN YATIRIMLARDAN BİRİDİR”

Çok Katlı Otopark’ın AVM’ye dönüştürülmesine tepki gösteren Başkan Irak, “Çok Katlı Otoparkın yeri de yine içimizi en çok acıtan atıl bırakılan binalardan biridir. Van’ın en büyük problemi herkesin de bildiği gibi otopark sorunudur. Çok Katlı Otopark bu soruna çözüm getirecek olan bir yatırımdı. Tamamlandı ve tam hizmete alınacağı sırada maalesef belediyenin önceki yönetimi tarafından alışveriş merkezine çevrilmesi kararı alındı ve bu yönde dönüştürülmeye başlandı. Bildiğim kadarıyla şuana kadar 15 milyon civarında bir para harcanmış. Ne için hizmete açılmıyor belli değil. Gördüğümüz kadarıyla da hizmete açılamayacak gibi duruyor. Otoparkın artık dönüşü olmayacak bir hale geldiğini görüyoruz. Çünkü rampaların kaldırıldığını, alışveriş merkezine dönüştürülmek için projede birçok değişikliğin yapıldığını biliyoruz. Ancak oranın bir alışveriş merkezine dönüştürülmesi arzuda mümkün olmayacak gibi görünmüyor. Burada Van halkı büyük zarara uğratılmıştır. Kesinlikle bu projeye sebep olanlara bu zarar ziyan mutlaka rücu ettirilerek tahsil edilmelidir. Bu kadar ihtiyacımız olan katlı otopark abuk subuk bir projeyle AVM’ye dönüştürülmek istenmiş, dönüştürülememiş ve halkın, vatandaşın parası çarçur edilmiştir. En çok ihtiyacımız olan Çok Katlı Otoparkı hiç kimsenin rızası olmadığı halde gidip kendi başınıza karar alarak alışveriş merkezine dönüştürüyorsunuz. Nitekim dönüştürülemedi. Bunca parada heder edildi. Bana göre burası ne alışveriş merkezi olur ne de bir daha otoparka dönüştürülebilir. Bu yatırım aynı Ahmedi Hani Parkı'nda bulunan VASKİ’nin eski binası gibi ucube bir bina olarak orada duracaktır” ifadelerini kullandı.

“PARK AVM MAALESEF ATIL BEKLEMEKTEDİR”

Park AVM’deki sorunlara da değinen Başkan Irak, “Bunun yanı sıra birde Park AVM sorunu var. Burasıda arsa karşılığı müteahhide verilen ve alışveriş merkezi yapılan, ancak bugüne kadar beklenilen hizmeti verememiştir. Van Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken şudur; biran evvel cesur kararlar alarak şeffaf bir süreçle bunun hal çaresine bakılmasıdır. Park AVM için çözüm bellidir. Orada belediyenin hissesi olduğu kadar vatandaşlarında iş yerleri vardır. Onlarda mağduriyet yaşamaktadırlar. Van Büyükşehir Belediyesi’nin önünde izlemesi gereken iki yol vardır. Birinci orayı kiraya vermektir. Bunu tercih etmiyorlarsa satmaktır. Belediyenin kendisine ait olan bu iş yerlerini toptan bir tek kişiye veya firmaya satma niyetinin olduğunu duyuyoruz.  Bana göre bu karar yanlıştır. 75 dükkânı bir kişiye veya bir firmaya satılmasının doğru olmayacağını düşünüyor. Dükkânlar tek tek satılmalıdır. Böyle 75 iş insanının her biri ayrı ayrı iş yeri sahibi olur. Toptan satış yapmaya gerekçe olarak bir firmaya verelim ve yönetimi kolay olsun diyorlar. Ben buna katılmıyorum. İş insanları kendi aralarında profesyonel bir yönetim oluşturabilirler ve fevkalade işletebilirler” diye konuştu.

“İHTİYAÇ OLMAYAN YANLIŞ PROJELERİ ORTAYA KOYAN VE BUNLAR İÇİN HALKIN PARASINI ÇARÇUR EDENLERDEN HESAP SORULMALIDIR”

Kent Meydanı projesinin gereksiz olduğunu belirten Başkan Irak, “Bunun yanı sıra Çok Katlı Otopark Kent Meydanı projesinin kurbanı olmuştur. Projelendirilen alan kent meydanının yapılabileceği bir yer değildir. Kent meydanı yapmak isterseniz Van’da çok daha müsait, çok daha büyük, çok daha güzel onlarca yer varken, birileri çıkıp hiç olmayacak bir alanı kent meydanına dönüştürmek istediler. Van’da doğru düzgün, mimarisi olan en güzel binalardan biri olan Merkez Bankası’nı bile ortadan kaldırmayı projeye dahil ettiler. Bu arada mağduriyet yaşayan hak sahipleri mahkemeye müracaat etmişler ve projenin yürütülmesi durdurulmuştur. Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki; halkın menfaatini gözetmeyen, kaynakları heba eden, bu tip projeleri ortaya koyanlardan mutlaka hesap sorulmalı. Zarar, ziyan kendilerinden tanzim edilmelidir. Bunları yapanlardan hesap sorulmadıkça bunları yaşamak hep kaderimizdir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem