VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
1996-1999 yıllarında Van Ticaret ve Sanayi (Van TSO) Başkanlığı, 1998-1999 sezonunda Vanspor kulüp Başkanlığı. 2000-2013 yıllarında kurucusu bulunduğu Van Ticaret Borsası Başkanlığı gibi görevlerde bulunan ve bu süreçte yaptığı girişim ve çalışmalarla Organize Sanayi Bölgesi-KOSGEB-VOTAŞ’ı Van’a kazandıran İşadamı Feridun Irak, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Konuyla ilgili olarak Gazeteci Ziya Türk ve Baki Karaca’ya konuşan Feridun Irak potansiyeliyle Van için en uygun olan sektörün hayvancılık olduğunu, ancak her işletmenin başarılı olabilmesi için kaba yemini kendisinin üretmesinin, işletme sayılarının da buna göre belirlenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.
YEMİNİ KENDİSİ ÜRETMEYEN HAYVANCILIK İŞLETMESİ BAŞARILI OLAMAZ
Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin Van için çok önemli bir proje olduğunu ifade eden Feridun Irak, “Tarıma Dayalı İhtisas OSB projesi benim çok önemsediğim bir konudur. Van potansiyeliyle, en uygun olduğu sektör hayvancılıktır. Dolayısıyla hayvancılıkla ilgili yapılan yatırımlar, son derece önemlidir, bunu çok önemsiyorum. Hayvancılıkla ilgili yapılan projeler son derece önemli projelerdir. Toplantılarına ben de katılıp orada fikirlerimi paylaşmıştım. Yola çıkıldığı zamanla, gelinen nokta arasında büyük bir fark var. Bu durum beni endişelenmektedir. Bu proje şuanda 11 ilde kullanılıyor ve hiçbirinde başarı yoktur. Sebebi ise uygulamadaki yanlışlıklar. Bütün bunlardan hareketle, doğu ve güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri de dâhil olmak üzere en büyük hayvancılık yatırımını yapan biriyim. Oradan kazandığım deneyimlerimle de söylüyorum, hayvancılıkta hele ki büyükbaş hayvancılıkta, başarılı olmanın olmaza olmazı, yemini kendiniz üretiyor olmanızdır. Eğer ki hayvanların kaba yemini kendiniz üretemiyorsanız bugün ki şartlarda dünya ile rekabet etmeniz imkânsızdır. Bu proje hazırlandığı zaman işletmelere, güneş enerjisinden faydalanmak için kurulması gereken tesislere, yem depolarına, yaklaşık 3 bin dönüm arazı ayrılırsa, geri kalan 5 bin dönümlük arazi ile tarım yapılır. 5 bin dönümlük araziden elde edilecek kaba yemi, orantısını, orantılayarak bir işletme belirlemeniz lazım. Buda sır değil, sulanabilir araziden hayvan başına 3 dönüm yer ayrılması gerektiği söylenir, bu belki biraz fazladır, hadi biz bir dönüm söyleyelim. Burada en azından 5 bin dönümlük işletmeler bulunmalıdır” dedi
TDİ OSB PROJESİNDE YEM FABRİKASI YAPMAK DOĞRU DEĞİLDİR
İşletme sayısı ve arazi büyüklüğüne göre düşürülmesi gerektiğinin ifade eden Irak, “Yolun başındayken Sayın Valimizden ısrarla istirham ediyorum, bu konuya el atılmasını, bu işletme sayısı arazi büyüklüğüne göre düşürmelidirler. İlk toplantıda hiç gündem de olmayan yem fabrikası gündeme gelmiş. Oysa Van Organize Sanayi Bölgesi’nde kapasitesinin yüzde 10’u ile çalışan yem fabrikaları var. Ben geçmişte yem fabrikası olan biri olarak söylüyorum, kendi ilimizde var olan fabrikaları koruyacak yerde, rekabet edip projenin içine yem fabrikası konulması son derece yanlış bir karardır” diyerek uyarılarda bulundu.
TDİ OSB’NİN ÖLÜ DOĞMAMASI İÇİN 3 ÖNEMLİ KONUYA DİKKAT EDİLMELİ
Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi içerisinde yapılması planlanan et kombinası projesinin gereksiz olduğunu anımsatan Irak, “TDİ OSB’de et kombina kurmayı planlıyorlar. Ancak hemen yanı başlarında, kurulduğu zaman Türkiye ve Balkanların en büyük kombinası var. O da kapasitesinin çok ama çok altında çalışıyor. Sonuç olarak bu projenin ölü doğmaması için üç konu yeniden gözden geçirilmelidir.
1- İşletme sayıları kesinlikle düşürülmelidir,
2- Yem fabrikaları projeden çıkarılmalıdır,
3- Et kombinası projeden çıkarılmalıdır,
Bu durumu ısrarla dile getiriyorum, ısrarla Vali Bey’den rica ediyorum. Türkiye’de 11 tane başarısız olan bu projeye,12’cisini biz eklemeyelim. Tam tersine bir yaptığımız proje ile ne kadar doğru bir iş yaptığımızı, ortaya koyarak onların da dönüşmesine sebep olmalıyız.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Van Postası Gazetesi