TÜSİAD tarafından Türkiye’nin önemli iş insanları, Dostluk Grubu ve DOĞUSİFED organizasyonunda Van’da bir araya geldi.
VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Gazeteci Ziya Türk ve Baki Karaca'ya konuşan Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) ve Van Ticaret Borsası (VATBO) Eski Başkanı Feridun Irak, Van’da yapılan toplantılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. TÜSİAD tarafından gerçekleştirilen iş adamları toplantısından dolayı teşekkürlerini ileten Irak, Toplantıların anlamlı olduğunu ama Van’ın ekonomisine katkı sunmayacağını söyledi.
Van’ı tanıtma adına yapılan iş adamları toplantısından dolayı TÜSİAD ve TÜRKONFED’in faaliyetlerini önemsediğini, organizasyonu yapan DOĞUSİDEF’i tebrik edip yetkililerine teşekkür ettiğini ifade eden Vanlı iş adamı Feridun Irak, “Toplantılarda Van’ın bir kazancı olur mu, bir yatırım olur mu, sanayileşme anlamında, ‘birileri gelir ne kadar güzel bir memleket deyip ertesi gün yatırım yapar mı’ diye soracak olursak, kesinlikle gelmezler. Yatırımcıların burada yatırım yapabilmesi için öncelikle alt yapı sorunun çözülmesi gerekir.” dedi.
GÜVEN ORTAMI BAHANESİ YALAN, YATIRIMCININ BAĞDAT’TA NE İŞİ VAR?
Van’da yatırım yapılmamasının en büyük engelin altyapı olduğunu söyleyen Irak, “TÜSİAD tarafından Van’da yapılan toplantıdan dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Türkiye’nin 1 numaralı meslek örgütünü Van’a getirdiler. Van’ı yakından tanıma fırsatı da verdiler kendilerine. Bu toplantıyı ilimizde yaptıklarından dolayı ben kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak benim kendi kanaatim toplantılarda Van’ın bir kazancı olur mu, bir yatırım olur mu, sanayileşme anlamında, birileri gelir ne kadar güzel bir memleket deyip ertesi gün yatırım yapar mı, ya da önümüzde ki zaman içinde yatırım yapar mı, diye soracak olursak, kesinlikle gelmezler. Neden gelmezler bunu da yaşamış biri olarak söyleyeyim. Birincisi; Yatırım ortamını çok iyi bir şekilde iyileştirmeniz gerek, bölgede yatırım ortamı çok iyi bir şekilde iyileştirilmelidir ki, yatırımcılarda gelip yatırım yapabilsinler. İkincisi; Ekonomik sınırların, coğrafik sınırları aştığı günümüzde yatırımların yapılacağı bölgelerde son derece önemlidir. Alt yapı, ulaşım ve birçok alanda önemli bir durumdur bu. Güvenlikle ilgili bahanelere çok sıcak bakmam ben, gelmemek için birçok gerekçe ortaya koyarlar, gelmemeleri için ortaya koydukları gerekçelerden biri güvenli bölge olmamasındanmış. Öyle ise bu yatırımcıların Bağdat’ta ne işleri var, kaldı ki biz bugün huzurluyuz, o yüzden bu sadece bir bahanedir, yapılacak yatırım için en önemli olan iş alt yapıdır. Alt yapınız olacak, şimdi memlekette, doğru, düzgün yolumuz, Elektrik, enerjimiz, tam anlamıyla kalifiye elemanlar var diyebilir misiniz?” diye sordu.
VAN’IN YILLAR GEÇMESİNE RAĞMEN HALEN DURUMU AYNI
Van’da gerekli yatırımların neden yapılmadığıyla ilgili örnekler üzerinden bilgi veren Irak, Van’da sağlık, eğitim, alt yapı ve kalifiyeli eleman eksikliği olduğunu vurguladı. Irak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “1991 yılında Van’da bir toplantı düzenlendi sayın Yalım Erez tarafından, o dönem Vehbi Koç, Sakıp Sabancı, Cem Boyner, Halis Toprak başta olmak üzere Türkiye’nin önde gelen iş adamları Van’a geldiler. Yine Hükümeti temsilen Ekrem Pakdemirli, muhalefeti temsilen İlhan Kesici bu iş adamlarının katılımıyla Van’da bir toplantı yapıldı. Orada dikkatimi çeken iki konu vardı, Yalım Bey, bölgeye yatırım yapılmadığından, hükümetin bölge için bir şey yapmadığından dolayı sitem etti. Kendisinden sonra hükümet adına konuşan Pakdemirli, dedi ki, yalım bey siz patronlar patronusunuz, zengin bir iş adamısınız ve Vanlısınız, yarın siz buraya bir liralık yatırım yapın, bende yüz liralık yatırım yapayım. Vehbi Bey’e konuşma sırası geldiği zaman, dedi ki beyler beklemeyin, sizin beklediğiniz yatırıma ne genel müdürü göndere bilirim ne teknik elemanlarımı göndere bilirim, bunların burada çocuğunu okutacağı okulu yoktur, bunlara sağlık hizmeti verecek sağlık personelleriniz de yoktur dedi. Van’ın yıllar geçmesine rağmen halen durumu budur.” diyerek Van’ın bir an önce altyapı eksiğini tamamlaması gerektiğinin altını çizdi.
PEKİ, NE YAPILMALI?
İşte Feridun Irak'ın maddeler halinde sıraladığı atılması gereken adımlar;
1)Bölgenin kalkınması için teşviklere ihtiyaç vardır. Bu teşvikler bugüne kadar olduğu gibi sübvanse değil girişimciyi sahaya indiren ve sermaye göçünü önleyecek şekilde olmadır.
2) Yatırım ortamı iyileştirilmelidir.
3) İş insanlarımız yatırımlarını öncelikle doğdukları doydukları topraklara yapmalıdırlar. Bu söylediklerim bir lütuf değildir, borçtur.
4) Bir işin nasıl olmayacağını değil nasıl olacağını söyleyen liyakatli kamu görevlileri olmalıdır.
Kaynak: Van Postası Gazetesi