Ferda Yavuz, 'İpekyolu, daha çağdaş kent oluyor'

İpekyolu Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü Ferda Yavuz, İpekyolu’na modern bir kente kimliği yaratmak için öncelikle ruhsatsız ve kaçak yapılaşmanın önüne geçtiklerini aktardı.

Van Haberleri 18.02.2019 14:11:27 0
Ferda Yavuz, 'İpekyolu, daha çağdaş kent oluyor'
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

İpekyolu Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü Ferda Yavuz, İpekyolu’na modern bir kente kimliği yaratmak için öncelikle ruhsatsız ve kaçak yapılaşmanın önüne geçtiklerini aktardı.

Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem programına konuk olan İpekyolu Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü Ferda Yavuz,  kaçak yapılaşmanın önüne geçebilmek için verdikleri mücadeleyi anlattı. Vatandaşın daha sağlam ve güvenilir yapılarda yaşayabilmeleri için kaçak yapılaşmanın önüne geçtiklerini söyledi. İpekyolu’nda kaçak yapılaşmanın yüzde 70’e yakın olduğu ifade eden Yavuz, “Kaçak yapılaşmanın insan hayatını tehlikeye soktuğunu ve bunun için kaçak yapılaşmanın önüne geçtiklerini ”ifade etti.

PROJE UYGUNLUĞU ÖNEMLİ

Teknik detaylara ve projesine uygun yapılmayan yapıların hayati tehlike arz ettiğine değinen Yavuz, “Kaçak yapılan yapılarda hiçbir denetim ve kontrol olmadığı için statiği uygun olup olmadığını bilmiyoruz. Binanın kat sayısı çok önemli değildir. Bunu her zaman söylüyorum bina statik olarak deprem bölgesinde yapıldığında uygun yapılmışsa eğer statiği o proje kurtaracak şekilde yapılmışsa binada herhangi bir sıkıntı yoktur. Am herhangi bir denetim altında yapılmamışsa o zaman sıkıntı vardır” diye konuştu.

KAÇAKLAR İLE MÜCADELE İPEK MASA

Kaçak yapılan binaları anlamak çok kolay olduğunu söyleyen Yavuz, “İnşaatlarımızda tabelaları koyduruyoruz. Her inşaatımız da bu var. Ruhsatlı olan binalarda tabela tabancaları vardır. Bazı ruhsatsız binalarda insanlar biraz bunu kullanmaya çalışıyor tabelalar koyuyor. Bize resmini çekip bize gönderiyorlar. Bizim zaten İpek Masa dediğimizi masamız var.  Mobil iletişim yoluyla 24 saat boyunca bize ulaşabilirsiniz.  İpek Masa size dönüş yapıyor siz orayı arayıp fotoğraf veya üstünde ruhsat numarası varsa attığınız zaman biz bunun gerçek mi ve yalan mı olduğunu veya ruhsatlı olup olmadığını söyleriz” diye konuştu.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) getirerek iş güvenliğine verdikleri önemi vurgulayan Yavuz’ “Van İpekyolu Belediyesi olarak biz Türkiye'deki şehirlerin çoğundan daha iyi iş güvenliğine sahibiz. Bu iş güvenliği ile ilgili işbirliği yaptığımız OSGB’ler var ve onlarla birlikte iletişim halindeyiz. Yılda 2 kez hem OSGB, İnşaat firmalarını, Çevre Şehircilik ve Büyükşehir ile beraber bir toplantı yapıyoruz. Onlara 6 aylık sezon içinde yapacaklarımızı anlatıyorum. Bize bağlı birimler değiller ama biz birlikte çalışarak daha iyi bir şey yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

300'DEN FAZLA METRUK BİNA YIKILDI

İlçe genelinde 300’den fazla metruk bina yıktıklarını ifade eden Yavuz, “Büyükşehir'in emniyetinin, jandarmanın ve vatandaşın dilekçesi ile yıkım için başvurusu yapılan 300’den fazla yapı vardı. Bu yapılardan 262 tanesini uyuşturucudan faaliyetlerinde kullanılıyordu. Bizde güvenliği sağlamak için kontrollü yıkımını yapıyoruz. Vatandaş takdir ederse biz kendilerinden belli bir ücret karşında bunu yıkıyoruz.  Yalnız bizim İpekyolu olarak şu an yaptığımız işlem hiçbir ücret talep etmeden yıkıyoruz kaldırıyoruz.  Bu belirtilen yapıların yaklaşık %95 'ini yıktık ve günde bir ya da iki tane yıkıyoruz. Şuana kadar yıkılan metruk bina sayısı 300’ü geçti. Arkadaşlarla görüştüm tek katlı metruk yapılar için yıkım yapmaya devam ediyor. Bir ekibimiz sürekli bunu yapıyor bu sayede daha iyi bir hayata yaşam şartı sunuyoruz. Ayriyeten çok katlı dediğimiz kentsel dönüşüme giren yapılar var. Biz bunlarla ilgili 192 tane daire yıktık” dedi.

ŞEHİRLEŞME İÇİN TEKNİK ALTYAPI ŞART

Van’ın yerleşim alanı olarak dışarıya doğru açılması gerektiğini ifade eden Yavuz, “Van bir yere sıkışmış bir halde. İpekyolu Belediyesi olarak Büyükşehir’le beraber açmaya çalışıyoruz.  Kendi görüşüm Van dışarıya doğru açıldığı yollar geniş yapıldığı, binaların statik olarak istenilen şartlar sağlandığı zaman MS bizim forekazık dediğimiz temeli sağlam zemine indirilmesi verildiği zaman yüksek katlı yapıların yapılmasında herhangi bir sakınca görmüyorum.  Van’da şu anda yaklaşık 17 katlı yapılarda yapılıyor yani bu yapılmaz diye bir şey yok. Otellerde olabilir ama bunun için teknik altyapı oluşturması gerekiyor’’ ifadeleri kullandı.

KALİTELİ YAŞAMA ODAKLI PLANLAMA

Yerleşik olarak 300'ün üzerinde nüfusu olan bir ilçe olduklarını aktaran Yavuz, “Toplam 800’e yakın ruhsat verdik. Türkiye'deki diğer illerden daha fazla yapı ruhsatı denetimini yapmaktayız. Ayriyeten otopark sorunu çok büyük bir sorun bu insanlar hepsi park edecek yer bulamıyor. İpekyolu olarak 2 yıldır her binaya otopark şartı getiriyoruz. Ayriyeten sosyal donatı alanı istiyoruz. Öyle proje hazırlamış olması lazım, statiğe uygundur, mimari uygundur deyip proje getirmiyoruz. İnsanlar kaliteli bir yaşam yaşasın istiyoruz. O yüzden otopark, sosyal donatı alanı şartı koşuyoruz” diye konuştu.

RUHSATSIZ YAPILARLA MÜCADELE

Kendileri için öncelikli olarak insan hayatı olduğunu ifade eden Yavuz, ruhsatsız yapıların oranını düşürdüklerini söyledi. Yavuz, “Ruhsatlı yapı oranı ilk başladığımız zaman yaklaşık %60, %70’i vardı. Biz şu an bunu çok artırdık. %70 kaçak yapılaşma da şu anda 500 tane ruhsat verdik. Kaçak yapılaşmada şuanda binde bire düşürmüş durumdayız. Binanın üzerine kaçak kat çıktığında bina komple ruhsatsız sayılmıyor ama binanın ruhsatı askıya alınıyor.  Binanın mevcut stadı ve şartları imar tadilatına uygun değilse direk yıkıma gönderiyoruz” dedi.

DAHA YEŞİL BİR VAN İÇİN

‘Bir şehri şehir yapan yerler parklardır’  diyen yavuz, yeşil alanların insanlar için önemli olduğunu aktardı. İstimlak ettikleri alanları yeşil alan olarak planladıklarını aktaran Yavuz, “Eski araştırmanın alanında yeni yaptığımız Kent Parkı buna örnek olabilir. Kent Parkımızda oyun alanlarından tuttun kafesiyle kütüphanesiyle şehrin nefes aldığı bir yer. Şu an gençlerimizin, orta yaşlı insanlarımızın ve çocuklarımızı gelip kitap okuyarak dışarıyı görerek zamanlarını dolu yaşayacakları bir yerdir. İnsanlarımız gelsin oraya bekliyoruz çok güzel dışarıda kar yağarken içerde kahvelerini yudumlayarak kar tanelerini seyredebilecekleri bir mekânda var. Hatta büyüklerimizin gelip çocuklarla oynayabileceği alanlarda var.  Boyutu ne olursa olsun hizmet etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

PLANLI KENTLEŞMENİN ÖNEMİ

Plansız yapıların yapıldığı şehirlerde çarpık kentleşmenin ortaya çıktığını söyleyen Yavuz, “Şimdi 18 için maddi hem belediyeler için hem vatandaş kendinden arsa alındığını zannediyor burada aslında arsasından alınmıyor. Belediye bunu kullanmak için sosyal donatı alanı açmak için kullanıyor.  Mahallede girdiğimiz zaman her tarafta evler var.  Herkes duvarın çekmiş kimsenin kimseden haberi yok. Okulu olmayan yerler var.  Milli eğitim ile de görüşerek okul için arsa bulmaya çalışıyoruz yeter ki okullar yapsın diye vatandaşa görüşüyoruz. 18. Madde şunu diyor senin de katkın olsun sana okul, park yapalım. 18. Madde senden arsanın bir bölümünü alıyorsa başka yerde aldığı arsa miktarı kadarda arsa veriyor. Belli bir pay alınan arsadan yol, okul, cami vs. Yapılıyor. Burada alınan arsa değer kaybetmiyor tam aksine değer kazanıyor. Yani 18. madde kimsenin hakkını yemiyor herkesi düşünüyor aldığı kadar veriyor ve değer kazandırıyor” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem