VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Kentte istihdam alanlarının açılması gerektiğini ifade eden Faruk Tasan, Ekmek indiriminin fırıncılar arasında çekişmeye sebep olduğunu belirterek, asıl fiyat artışının ise ihtiyaç fazlası iş yerinin açılmasından kaynaklandığı söyledi.
Kentte sürekli fiyatları değişen ekmek fiyatları, istihdam, Van’ın sorunları ve sorunlara karşı çözüm önerileriyle ilgili Van Postası Gazetesine Konuşan İş Adamı Tasan siyasetçi, kurum amirleri ve koltuk sahiplerine istihdam alanlarının açılması ve işsizliğin minimum seviyeye düşürülmesi konusunda önerilerde bulundu.
KÖMÜR YARDIMI DEĞİL, İSTİHDAM YARDIMI YAPILMALI
Van postası gazetesi aracılığıyla yetkililere seslenen Tasan, “Buradan yetkililerimize sesleniyoruz, kömür yardımı, gıda, çocuk yardımı yapacakları para istihdam yoluna harcanırsa daha mantıklı olur. İnsanlar hazıra alışınca çalışmıyor ve istihdama yönelik çalışmalarda yapılmıyor, bugün 2 yüz lira çocuk parası verilince, bir kişiye 2 yüz lira çok değil ama bir milyon insana 2 yüz lira verildiği zaman büyük bir meblağ ediyor. İnsanlara para verileceğine istihdam yolu açılırsa, bir fabrika kurulursa devlet eliyle, işsizlik azalır ve herkes kendi ekmeğini kazanır. Van’da bir kondura fabrikası çok güzel bir şekilde istihdam yolu açar, kente en ufak bir turşu bile il dışından geliyor, paketleme işi olursa, yağ, çay gibi her türlü iş yapıla bilir bu memlekette. Vana iki ilden mal geliyor, Gaziantep ve İstanbul bu illerden mal geleceğine bu üretimler yapılsa, her gelen araç 7 bin liraya geliyor, bu 7 bin lira o zaman Van’ın cebinde kalacak. Bir peçete yapımı basittir veya plastik ürünleri bizim memleketimizde de plastik fabrikası kurula bilir. Yine çocuk bezi fabrikası kurula bilir, bugün ekmekten çok çocuk bezi satılıyor.” İfadelerini kullandı.
DAHA UCUZ FİYATLAR İÇİN FABRİKA ŞART
Kentte gıda ve benzeri fabrikaların kurulması gerektiğini ifade eden Tasan, “Memlekette ekmek ve gıda fiyatlarının düşürüle bilmesi için, halkın daha ucuz gıdalar tükete bilmesi için kentte fabrikaların kurulması gerekiyor. Bir kilo domates geliyor, bu domatesin bir kilosuna eklenen para nakliye ve işçilik parasıdır. Van’da sebze üretilseydi, seracılık yapılsaydı, domatesin bir kilosuna 60 kuruş, 70 kuruş eklenmezdi bütün ürünler için bu durum geçerli, pirinç mersin limanından geliyor, bakliyat hakeza yine öyle, üretim burada olursa maliyetlerde düşer. Bu durum hem memleketin istihdamına katkı sağlar, hem de memleketin daha ucuz ürünler tüketmesine sebep olur, buda kentimiz için daha faydalı olur.” Diye konuştu.
KENTİN EN BÜYÜK SORUNU, İHTİYAÇ FAZLASI AÇILAN İŞ YERLERİ
Van’da ihtiyaç fazlası iş yerinin bulunduğunu ve bunun sınırlandırılması gerektiğini söyleyen Tasan, “İlimizde ki en büyük sıkıntımız şudur ‘adam diyor ekmek fabrikasıdır, millet ekmek yemeyecek mi?’ ama mantık bu değil. Bu kentte en fazla alınan ekmek sayısı minimum bellidir, belli bir ihtiyaç fazlasından sonra ister istemez fırın açanlar iş yapamayacak. Hesapsız ticaretlerin yapılması toplumda çok ciddi sıkıntılara mal oluyor. Bugün çoğu market 10 şube açmış ama 10 şube ihtiyaç fazlasıdır, zarardır. Bugün Van’da ihtiyaç fazlası market ve fırın var. Bu durum böyle olunca maliyetlerde de artıyor. Erciş yolu üzerinde bile şuan büyük kapasiteli 15 market var, bunun hesabını yaptığımız zaman o kadar iş yapabilecek, satış yapabilecek potansiyel var mı, yok. Fiyatlarının artmasının en büyük sebebi ihtiyaç fazlası işyerlerinin açılmasıdır ve bunlarında sınırlandırılması lazım. ”şeklinde konuştu.
Kaynak: Van Postası Gazetesi