VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
VANTSO Başkan Vekili Faruk Biner, kentin en büyük sorunu haline gelen ve bir türlü yapılmayan çevreyolunun Van’ın gelecek 50 yılına bloke koyduğunu vurguladı.
Kanal M’de Gazeteci Baki Karaca’nın hazırlayıp sunduğu ‘Sahipsiz Mikrofon’a konuk olan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Faruk Biner, yerel seçimler öncesi Van’ın sorunlarını gündeme getirdi.
Van’ın Çevre Yolu’nda turizme işsizlikten hayvancılığa kadar bir çok sorunu olduğunu aktaran Biner, bu rağmen Van’ın kendi dinamikleri ile bu sıkıntıları çözme noktasına geldiğini vurguladı. Biner, “Dünyanın hiçbir kentinden hiçbir yerinde burası doyuma ulaştı sorunu yoktur denilmez. Dünya değişiyor, insanlar değişiyor beraberinde beklentiler de değişiyor. Kentimizi değerlendirirsek öncelik sırasına göre bakmalıyız. Bir aileyi yönetir gibi bakmalıyız. Van’ın işsizlik sorunu var, geri kalmışlık sorunu var, bölgeler arası gelişmişlikten kalmış sıkıntılar var. Ama kendi dinamikleri ile kendi kaynaklarıyla bazı şeyleri de çözme noktasındadır” diyerek kentin gücüne dikkat çekti.
ÇEVRE YOLU VAN'IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK
TSO olarak Van’ın önündeki en büyük sıkıntının çevre yolu olduğunu belirlediklerini ifade eden Biner, “İnsanlar belki bunu duymaktan gına gelmiştir. Her dönem konuşulmuştur. Her siyasetçini gündeminde olmuştur. Van Çevre Yolu, Van’ın gelecek 50 yılını bloke etmiş bir problemdir. Siz bir kente, gelişimi, zenginliği doğru dağıtamasanız, kent rantını doğru dağıtamasanız aynı kısır döngüde dönüp dolaşırsınız. Çevre yolunun Van’a katacağı şey, birincisi bağlantı yollarıyla birlikte yeniden bir yapılaşma alanı olacak. Yeni imar alanları oluşacak. İpekyolu dışında kentsel ranttan bahsedebilir miyiz? Bunu doğru bir şekilde Tuşba’ya götürebildik mi, Edremit’e götürebildik mi? Kaldık ki ilçeler bile Çevre Yol’u üzerinde yapılıyor. Gerek İran’a geçiş noktasında gerek ise bizim üzerimizden Doğu Beyazıt, Karadeniz’ geçiş için çevre yolunu çok önemsiyoruz” diye konuştu.
ÇEVRE YOLU BÖLGEYİ AYAĞA KALDIRIR
Elazığ’a baktığımızda çevre yolunun nasıl bir katma değer sağladığını görebiliyoruz. Diyarbakır’a baktığımızda müthiş bir örnek, Garaj Dağı’na baktığımızda orada bütün alt yapı donatımlarıyla muazzam bir şehir yaratıldı. Biz burada bir döşümü yaratmak istiyoruz. Çevre yoluyla yeni bir kentsel alan açılırsa bu beraberinde bölge içinde bir cazibe oluşturur. Bu aynı zamanda Hakkari, Muş, Bitlis Ağrı gibi kendi bölgesini etkiler. Bu anlamda Çevre yolu kentimizi rahatlayacaktır” dedi.
HER SEÇİMDE GÜNDEME GELİYOR AMA YAPILMIYOR
Çevre yolunun her seçim döneminde gündeme geldiğini aktaran Biner, buna rağmen yapılmayan bir proje olduğunu aktardı. Biner, “Çevre yolu için bazı kesimler maliyetini düşünüyor işte bu kadara mal olur diye. Bize beş yıl beton asfalt yapmasınlar ama çevre yolumuzu yapsınlar. Biz kaybetmeyiz. Kimse yanlış anlamasın bu halk her konforu fazlasıyla hak ediyor. Siz evinizde bile eğer oturacak bir yeriniz yok iken gidip çok lüks bir tv alıyorsanız haksızlık ediyorsunuz. 'Çevre yolunu ben yapmayacağım' diyen insan yoktur, her kes 'ben yapacağım' diyor, ama hiç kimse yapmıyor. İster yerel yöneticiler aday olurken ister genel siyasetçilerin seçim vaatleri oluyor” şeklinde konuştu.
KESİNTİSİZ BİR DEMİR YOLU
Ulaşım ile ilgili Van’da belirledikleri ve öncelik sırasına koydukları bir diğer sıkıntı ise Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı olduğunu aktaran Biner, “Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı, çok büyük bir eksikliktir. 1968 yılında İran ile bu kapı mutabakatı yapılırken bir demir yolu geçişi olarak düşünülmüştü. Maalesef İran’dan Çin’den gelen demir yolu ağı buradan İskele ’den kesintiye uğruyor. Vapurla vagon taşımaya çalışıyoruz. Bu çok ilkel kalmış bir durum. Kentlere hızlı tren giderken bu yolu talep etmek çok zor değil” diye ifade etti.
BÜROKRASİDE KENT LOBİMİZ YOK
Van TSO olarak kenti tanıtma noktasında hiçbir etkinliği kaçırmadıklarına vurgu yapan Biner, 2014 yılından buya İran sektörüyle ilgilenmeye çalıştıklarını aktardı. Biner, “Bir Ermenistan programımız var, Irak ile ilgili özelikle Kürdistan Bölgesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Biner, çalışmaların etkinlik kazanması için etkin bir kent lobisinin olması gerektiğini vurgulayarak, “Hangi kuruma giderseniz gidin orada etkin bir kent lobisinin olması gerekir. Bugün bürokraside özelikle Ankara’da bizim muhatap olabileceğimiz etki yaratacak bir hemşerimiz yok. Bir lobiniz yoksa gelecek olan kaynak kendi ölçeğinizde kalır. Örneğin kent lobisi olmasaydı bugün Kapıköy Sınır Kapısı olmazdı. Karlı olmadığı gerekçesiyle gündemden çıkarılmıştı” dedi.
GENÇLERNİ ENERJİSİNDEN FAYDALANALIM
Diğer büyük sıkıntı ise işsizlik olduğunu aktaran Biner, “Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip bir kentiz. Bunlara iş olanağı yaratmak lazım. Bu enerjiden doğru şekilde faydalanmamız gerekir. Tekstilkent gibi projeler yapılmalı. Hayvancılık ve Turizm bizim gerçeğimizdir. Van bu anlamda Türkiye’yi besleyen bir hayvan deposu, meraları ile çok uygun bir yer. Kent içerisinde bin 300’e yakın hayvan barınağı bulunuyor. Bunun için Tarıma Dayalı İhtisas Hayvancılık Bölgesi kurulmalı. Bunula ilgili çalışmalar var. Bu bizim için çok büyük bir çıkış kapısı olacaktır” diyerek istihdam yaratan projelerin önemine vurgu yaptı.
SÖZLERİNİ TUTSUNLAR YETER
Oda olarak siyasetçilerden tek beklentilerinin verdikleri sözleri yerine getirmeleri olduğunu söyleyen Biner, “Herkes verdiği sözleri tutsun başka bir şey istemiyoruz. Seçim süreçlerinde kim ne vadediyorsa onu gerçekleştirsin. Kim kazanırsa kazansın kendi partisinin belediye başkanı olmasın, Van’ın belediye başkanı olsun. Bize geldiklerinde bizle onlara Van için her zaman yanlarında olacağımızı söyledik” şeklinde konuştu.
Kaynak: Van Postası Gazetesi