Erken doğan bebekler için ‘ROP’ uyarısı

UZMANLAR, ERKEN DOĞAN BEBEKLERİN GÖZLERİNDE GÖRÜLEN EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINDAN BİRİ OLARAK TANIMLANAN ‘PREMATÜRE RETİNOPATİSİ’(ROP) RAHATSIZLIĞININ YAŞANMAMASI İÇİN DÜZENLİ MUAYENE ÖNERİSİNDE BULUNDU.

Van Haberleri 4.09.2020 19:09:32 0
Erken doğan bebekler için ‘ROP’ uyarısı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.09.2020 19:09

Uzmanlar, erken doğan bebeklerin gözlerinde görülen en önemli sağlık sorunlarından biri olarak tanımlanan ‘prematüre retinopatisi’(ROP) rahatsızlığının yaşanmaması için düzenli muayene önerisinde bulundu.

Kurulduğu günden bu yana hastalarına en iyi hizmeti vermek için teknolojinin gereklerini yerine getiren Urartu Göz, Van ve bölgeye getirdiği yeniliklerle adından sıkça söz ettiriyor. Erken doğan bebekleri yaşatmak için verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesi sonucu damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında ROP hastalığına neden olabiliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Urartu Göz hekimlerinden Dr. Kemran Gök, erken doğan bebeklerin göz sorunu yaşamaması için 2 yaşına kadar takip edilmesi gerektiğini belirtti. Erken doğan bebeklerin akciğerlerinin tam gelişmediği için solunum sıkıntısı yaşadığını anımsatan Dr. Gök, “Bundan dolayı da çoğunlukla kuvözde kalıp oksijen tedavisi alıyor. Bu durumda normal gelişmesi gereken göz damarları, farklı ve patolojik dediğimiz normalden farklı bir şekilde gelişip ROP denilen duruma yol açabiliyor. ROP gelişme ihtimali bebeğin kuvözde kalma süresiyle doğru orantılıdır. Bu nedenle kuvözde oksijen tedavisi gören bebeklerin doğum haftası ve doğum kilosuna bakmaksızın ROP açısından muayene olmaları gerekir” dedi.

“Tespit edilmediği zaman körlüğe kadar götürebilir”

Bebeklerde 40’ıncı haftaya kadar göz gelişiminin devam ettiğini dile getiren Gök, “Dolayısıyla erken doğan bebeklerde bu damarlanma gelişmemiş ya da eksik gelişmiş oluyor. Bu bebekler risk altındadır. Bu risk tespit edilmediği zaman körlüğe kadar götürebilir. Biz 32 haftada 2 bin gramın altındaki bebeklere muayeneyi yapıyoruz. Erken müdahalede bebeğin gözünü kurtarabiliyoruz. Damarlanmanın kötü bir şekilde gelişimini durdurmak için göz içine enjeksiyon yapıyoruz. Diğer taraftan lazer tedavisi yapıyoruz ve genellikle de bu yöntemle bu durum ortadan kalkıyor. Göz damarları iyileşerek büyüme normal şekilde seyrediyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ