Erciş üzümü yeniden hayat buluyor

Erciş üzümünün yeniden yaygınlaştırılması ve üretiminin artırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında tüpleme yöntemiyle yetiştirilen 100 bininin üzerinde üzüm fidesi dağıtılmaya başladı.

Van Haberleri 30.06.2020 01:36:04 0
Erciş üzümü yeniden hayat buluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL 

Yaklaşık olarak 3 aydır büyük emekler verilerek tüpleme yöntemiyle yetiştirilen Erciş üzüm fidesinin dağıtımına başlandı. Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş ve Erciş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün destekleriyle büyük emekler verilerek yetiştirilen Erciş üzüm fidesinin ücretsiz dağıtımına başlandı.

Geçmişi uzun yıllara dayanan, aroması, rengi ve tadıyla ün kazanan Erciş üzümü için hazırlanan proje meyvelerini vermeye başladı. Hazırlanan proje kapsamında ilçedeki eski üzüm bağlarından numune örnekleri alınarak 100 bininin üzerinde üzüm fidesi yetiştirildi.

“FİDELERİMİZ ÜCRETSİZ OLARAK DAĞITILMAYA BAŞLANDI”
Konuyla ilgili Van Postası Gazetesine özel açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, “Bu projede özellikle AK Parti Van Milletvekilimiz Abdulahat Arvas, Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez, Erciş Kaymakamımız Nuri Mehmetbeyoğlu ve ilçe tarım müdürlüğümüzün ciddi katkıları oldu. 100 binin üzerinde Erciş üzümünü yetiştirdik. Bu fidelerimiz ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı. Bu fidelerimiz talep eden bütün vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılacak. Bu fidelerden almak isteyen vatandaşlarımız ilçe müdürlüklerimize başvurabilirler veya kendi imkânlarıyla Erciş ilçemizden ücretsiz bir şekilde alabilirler. Bizde bu fidelerin vatandaşlarımıza ulaşması için yardımcı oluyoruz. Bu fidelerin poşetlenmesi için Büyükşehir Belediyemiz de ciddi destek verdi” ifadelerini kullandı.

“KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ ERCİŞ ÜZÜMÜNÜ NESİLDEN NESİLE AKTARMAYI HEDEFLİYORUZ”
Proje kapsamında Erciş üzümünün yeniden hayat bulduğunu belirten Müdür Görentaş, “Erciş üzümü bilindiği gibi kaybolmaya yüz tutmuş. Bunun tekrar bağcılık anlamında söz sahibi yapmak amacıyla yapılmış bir çalışmadır. Aynı zamanda kaybolmaya yüz tutmuş Erciş üzümünü nesilden nesile aktarmayı hedefliyoruz. Bu paralelde Van meyve çeşitleriyle de ilgili çalışmalarımız oldu. Bu da bunun bir devamıdır. Bu projemiz gelecek yıl da devam edecek. Gelecek yıl imkanlarımız kapsamında 150 binin üzerinde Erciş üzümü fidesi yetiştirmeyi hedefliyoruz. Buradaki amacımız yerli meyve türlerini korumak ve yaşatmak. Amacımız Erciş üzümünün tanınırlığını sağlamak ve kaybolmaya yüz tutmaktan kurtarmaktır. Sıhke Kavunu, Van’a özgü pembe domates gibi kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri yeniden ön plana çıkarmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. İlimiz sebzecilikte belli bir mesafe kat etti. İlimizde üretilen şeker pancarında geçen yıla oranla 5 kat artış var. Van’da fasulye olsun, mısır olsun bu gibi hayvancılığın temel girdisi olan kaba yemi sağlayabilecek projelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.  

Kaynak:Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem