Van Erçek Gölü son 30 yılda büyük çekilme yaşadı

Erçek Gölü son 30 yılda büyük çekilme yaşadı

Van Haberleri 28.10.2025 09:56:00 0
Van Erçek Gölü son 30 yılda büyük çekilme yaşadı
Tarih: 28.10.2025 09:56 Güncelleme: 28.10.2025 21:25

Van’ın doğusundaki Erçek Gölü, son yıllarda yaşanan kuraklık ve buharlaşmadaki artış nedeniyle her geçen yıl biraz daha küçülüyor. Uydu görüntülerine göre gölde son 30 yılda ciddi oranda su kaybı yaşandığı belirlendi.

Van’a 30 kilometre mesafede bulunan Erçek Gölü, son 30 yılda belirgin bir su kaybı yaşadı. Bölgedeki kuraklık, buharlaşmadaki artış ve çevresel etkiler nedeniyle gölün su seviyesi gözle görülür biçimde azaldı. Bir zamanlar geniş sazlık alanlarıyla birçok yaban kuşuna ev sahipliği yapan göl, bugün yer yer onlarca metre çekilmiş durumda. Su seviyesinin düşmesiyle gölü besleyen küçük dereler de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Son yıllarda şüphesiz ülkenin gündemini meşgul eden en büyük konulardan birisi kuraklık olduğunu ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakülte Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Yağışların azalması ve yaz aylarındaki sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi. Bu noktada Van Gölü havzası çok kırılgan bir yapıya sahip. Çünkü Van Gölü havzası kapalı bir havza. Yani havzaya dışarıdan akarsu yoluyla hiçbir su girdisi yok.

Aslında havzanın çok basit bir su bütçesi denklemi bulunuyor. Su girdilerini kış aylarındaki yağan kar yağışları ve yağmur yağışları oluştururken havzadan su çıkışı yalnızca buharlaşmayla oluyor. Artık havzada kış aylarına geç giriliyor. Yaz ayları ise erken karşılanıyor. Şu anda Ekim ayının sonuna yaklaşıyoruz.

Adeta bahardan kalma havalar yaşıyoruz. Geçmişte Aralık ayı geldiğinde havzaya kar yağışı yoğun bir şekilde düşmeye başlarken artık yoğun kar yağışını görmemiz için Ocak ayının ortalarını bekliyoruz. Bu noktada havza için en önemli noktalardan birisi kış aylarında yağan kar yağışı. Çünkü kış aylarında yağan kar yağışları dağların tepelerinde adeta bir depo gibi birikiyor. Yaz aylarında yavaşça eriyerek havzadaki akarsu suları besliyor. Havzanın adeta su deposunu oluşturuyor. Geçtiğimiz 2025 yılı özellikle Şubat ayı yani kış ayında maalesef kar yağışlarında çok büyük bir azalma oldu" dedi.

“1995 yılından itibaren gölde yaklaşık 6 kilometrekarelik bir alanın şu anda tamamen karaya çıkmış”

Şubat ayını dikkate alırsak kar yağışında yüzde 60’lık bir azalma meydana geldiğini ifade eden Akkuş, "Geçmişte 10 damla yağış düşerken maalesef Şubat ayında sadece 4 damla kar yağışı düştü. İşte Şubat ayındaki bu kar yağışının azlığının etkilerini içerisinde bulunduğumuz aylarda çok yoğun bir şekilde görüyoruz. Havzada her ne kadar Van Gölü ön plandaysa da Van Gölü’nden sonra havzadaki en büyük göl Erçek Gölü’nü oluşturuyor. Ve Erçek Gölü önemli balıkçılık alanlarından birisi. Özellikle su kuşları, flamingolar için çok çok önemli bir beslenme ve yaşam habitatını oluşturuyor. oluşturuyor. Fakat uydu görüntülerini incelediğimiz zaman kar yağışındaki azlığın ve yaz aylarındaki sıcaklığın mevsim normallerinde yüksek seyretmesinden Erçek Gölü’de maalesef olumsuz bir şekilde etkilenmiş. Özellikle 1995 yılından itibaren Göl’de yaklaşık 6 kilometrekarelik bir alanın şu anda tamamen karaya çıkmış bir vaziyette ve çatlamış beyaz topraklarda oluşuyor.

Erçek Gölü havzada önemli bir göl. Çünkü gölün yüzde 30’luk kısmı sığ alanlardan oluşuyor. Bu sığ alanlar özellikle flamingolar için adeta bir beslenme yuvası, beslenme habitatı. Diğer kuşlar için üreme alanlarını oluşturuyor. Bütün umutlarımız önümüzdeki kış ayında yani 2026 yılının ümit ediyoruz ki kış mevsimi bol kar yağışlı geçer. 2026 yılı kış ayı da 2025 yılındaki gibi geçerse biz Van Gölü ve Erçekgölü’nün biraz daha geriye doğru çekildiğini göreceğiz" diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: Erçek yılda büyük çekilme yaşadı
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ