VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı başkanlığında, düzensiz göçmen kaçakçılığının önlenmesi, sınır güvenliğinin sağlanması, yakalananlar ile ilgili yapılan iş ve işlemlerin yanı sıra insan kaçakçılarına verilen cezalar gibi konuların değerlendirildiği toplantı, Van’da yapıldı.
Van’da İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı başkanlığında yapılan toplantıya, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sinan Yıldız, Van Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, 6. Hudut Tugay Komutan Vekili Albay İlker Ertuğrul, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Van il Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Göç İdaresi Müdürü Cuma Omurca ve ilgili birimler katıldı.
DÜZENSİZ GÖÇMEN KONUSUNDA VAN’IN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ
Van Geri Gönderme Merkezi’nde yapılan toplantıda, Van - İran sınırında alınan önlemler gözden geçirildi. Sınır güvenlik önlemlerinin arttırılması ile ilgili alınması gereken tedbirler değerlendirildi. Van’a gelen düzensiz göçmenlerin sayısı, yapılan işlemler açısından kentin röntgeni çekildi.
AVRUPA BİRLİĞİ SINIR FİZİKİ GÜVENLİK PROJESİ VAN’DAN BAŞLAMALI
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma gereğince yürütülecek olan, Avrupa Birliği Sınır Fiziki Güvenlik Projesi’nin ihalesi yapıldı. Proje kapsamında sınırda bir birini görecek şekilde, içinde yaşam alanı da bulunan termal kamaralı kuleler yapılacak.
Ortadoğu ve Uzakdoğu’da yaşanan güvenlik ve ekonomik sorunlar nedeniyle ülkelerinden ayrılan düzensiz göçmenler, İran üzerinden Türkiye’ye gelmeye çalışıyor. İnsan kaçakçılığı yapan organizatörler aracılığı ile yasa dışı yollardan, Türkiye’ye girmek isteyen düzensiz göçmenlerin geçişlerinin önlenmesi büyük sorun oluşturuyor.
AB Sınır Fiziki Güvenlik Projesi’nin yapımına öncelikli olarak düzensiz göçmenlerin sınırdaki geçiş güzergâhlarından başlanmalı. Yakın zamanda inşaat çalışmaları başlaması beklenen projenin, düzensiz göçmenlerin yoğun olarak geldiği Van’dan başlaması büyük önem taşıyor.
ORGANİZATÖRLERE VERİLEN CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
2019 yılı içerisinde düzensiz göçmen kaçakçılığı yaptığı için yakalanan 465 organizatör hakkında adli işlem yapılarak 186’sı tutuklandı.
İnsan kaçakçılığı organizatörlüğü yapanlara verilen cezaların alt limitleri 5 yıldan az olduğu için, savcılıklar tutuklama kararı vermekte sıkıntı çekiyor. Bu nedenle yakalanan organizatörler bir süre gözaltında tutuluyor. Ardından başlayan yargılama süreci sonunda mahkemenin ceza kararı vermesi ile infaz yasasından da yararlanan insan kaçakçıları, kısa sürede tahliye oluyor.
ORGANİZATÖRLER VAN’DA KATLİAM GİBİ KAZAYA NEDEN OLMUŞTU
18 Temmuz 2019 günü Van’da meydana gelen ve 67 düzensiz göçmenin bindirildiği minibüs kazasında, 17 kişi ölmüş 50 kişi de yaralanmıştı. Kazanın meydana geldiği minibüsün sürücüsü insan kaçakçılığı yapmaktan daha önce 6 kez yakalanıp ceza yemiş. Cezaların azlığı nedeniyle tahliye edilen ve insan kaçakçılığına devam eden G.S. yaptığı kaza ile kendisi ile birlikte 17 kişinin ölümüne, 50 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu.
İNSAN KAÇAKÇILIĞI YAPANLARIN CEZALARI ARTTIRILMALI
İnsan kaçakçılığı yapan organizatörlere verilen cezaların az olması nedeniyle düzensiz göçmen kaçakçılığı önlenemiyor. İnsan kaçakçılarına verilen cezanın 5 yıldan az olan alt limitinin 5 yıl ve üzerine çıkarılması, savcıların tutuklama kararı verebilmesinin önünü açacak. Ayrıca insan kaçakçılığı suçu tutuklanma nedenleri arasında yer almalı.
İnsan kaçakçılığından yakalanan organizatörün ikinci defa aynı suçtan yakalanması halinde, verilecek ceza miktarının 2 kata kadar artırılması caydırıcı etki oluşturabilir. Bu da insan kaçakçılığının büyük ölçüde önlenmesini destekler.
Kanunda yer alan cezaların caydırıcı hale getirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenleme yapılması gerekiyor. Kanunun düzenlenerek caydırıcı hale getirilmesi, düzensiz göçmen kaçakçılığının önlenmesinde, güvenlik kuvvetlerinin elini güçlendirecek.
DÜZENSİZ GÖÇMENDE VAN HATAY’DAN SONRA İKİNCİ SIRADA
Hatay hariç tutulduğunda, 2019 yılı içerisinde en çok düzensiz göçmenin geldiği ve yakalandığı il Van oldu. Organizatörler tarafından kaçak yollarla Türkiye’ye getirilmek istenen düzensiz göçmenlerden, 23 bin 895’inin sınırdan geçişi engellendi. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından toplanan düzensiz göçmen sayısı ise 36 bin 761 kişi oldu. Van’ın gerek sınırdan girişlerde önlediği, gerekse Van il sınırları içerisinde yakaladığı düzensiz göçmen sayısı toplam 60 bin 656 kişiyi buldu. Bu rakam Van’ın insan kaçakçılığı ile yaptığı mücadeledeki başarısını ortaya koyuyor.
VAN’DAKİ DÜZENSİZ GÖÇMENLERİN SAYISI YÖNETİLEBİLİR DÜZEYDE
Geçtiğimiz aylara oranla Van düzensiz göçmenler açısından çok daha iyi durumda.
Geçtiğimiz aylarda, insan kaçakçılığı yapan organizatörler kısa süre içerisinde çok sayıda düzensiz göçmeni Van’a getirmişti. Van’da yaşanan düzensiz göçmen sorununun çözümü amacıyla 20 il Van’a partner olarak belirlendi. Van’da yığılan düzensiz göçmenler 20 ile dağıtıldı, bu da Van’ı büyük ölçüde rahatlattı. Yapılan çalışmalar sonucunda kolluk kuvvetlerinin elinde, Van İl Göç İdaresi tarafından teslim alınmayı bekleyen düzensiz göçmen sayısı, yönetilebilir rakam olan 1000 kişiye kadar düşürüldü.
Kaynak: Van Postası Gazetesi