Van Defterdarlığı Tarihe Karıştı: Vergi Hizmetleri GİB Çatısında Birleşti!

Van Defterdarlığı kapandı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) geçiş yaptı.

Van Haberleri 2.09.2024 19:59:00 0
Van Defterdarlığı Tarihe Karıştı: Vergi Hizmetleri GİB Çatısında Birleşti!
Tarih: 02.09.2024 20:21 Güncelleme: 03.09.2024 01:20

DEFTERDARLIKLAR KAPATILDI, VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIKLARI "DEFTERDARLIK" OLDU

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye'nin birçok ilinde bulunan defterdarlıklar kapatıldı ve yerlerine vergi dairesi başkanlıkları getirilerek unvanları "defterdarlık" olarak değiştirildi. Bu kapsamda Van Defterdarı olan Murtaza Kamar'ın görev tanımı da değişti ve artık kariyer uzmanı olarak görevine devam edecek.

 

MURTAZA KAMAR KARİYER UZMANI OLDU

Van'da 2017 yılından bu yana defterdar olarak görev yapan Murtaza Kamar sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan 161 sayılı Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığının yeniden yapılandırılmasıyla defterdarlık görevinin sona erdiğini ve bundan böyle Bakanlık bünyesinde kariyer uzmanlığı görevine devam edeceğini duyurdu.

 

TASARRUF ADIMLARI UYGULAMAYA KONULDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in daha önce kamu tasarruf düzenlemeleri kapsamında defterdarlıklar ile vergi dairesi başkanlıklarının birleştirilmesi gerektiğini açıklamıştı. Yeni düzenlemeyle Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatı işlevlerini Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olarak oluşturulan defterdarlıklar aracılığıyla sürdürecek.

YENİ SİSTEMLE VERGİ DAİRELERİ DEFTERDARLIĞA DÖNÜŞTÜ

Kararnameye göre, toplam 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıklarının adı defterdarlık olarak değiştirildi ve vergi dairesi başkanlarının unvanları defterdar olarak güncellendi. Bu arada vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde de yeni defterdarlık kuruldu. Bunun sonucunda Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde tek tip bir örgüt yapısına ulaşmış oldu.

TAŞRA TEŞKİLATI GÖREV YAPISI YENİDENDÜZENLENDİ

Ayrıca, defterdarlıkların görev ve fonksiyonlarında yaşanan değişiklikler ve vergi hizmetlerinin ön plana çıkması göz önünde bulundurularak, Gelir İdaresi Başkanlığına tabi defterdarlıklar oluşturuldu. Mevcut defterdarlık personel müdürlükleri kaldırılarak bu müdürlüklerin görevleri ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı birimlerince üstlenilecek.

VERGİ DAİRESİ FONKSİYONLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Yapılan yeni düzenlemelerle defterdarlar, taşrada Bakanlığın en üst düzey yetkilisi olarak görevini sürdürecek. Istanbul'da büyük mükelleflere hizmet veren Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kapatıldı ve bu mükellefler ya Gelir İdaresi tarafından belirlenen vergi dairesine transfer edilecek veya yeni bir vergi dairesi kurulacak.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI YENİ YETKİLERLE DONATILDI

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile öngörülen tasarruf tedbirleri doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yeni izleme ve raporlama yetkileri verildi. Bakanlığın görev tanımlarında yapılan düzenlemeler çerçevesinde, kamu harcamalarını etkin ve verimli hale getirmek, tasarruf sağlamak adına öneriler geliştirilecek ve uygulamanın takibi sağlanacak.

Kadro ve pozisyon iyileştirmeleri de içeren bu düzenleme sayesinde bazı yeni kadrolar ihdas edilirken bazı mevcut pozisyonlar ise iptal edildi. Bu gelişmelerle birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni yapılanma ile görevlerini sürdürecektir.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Bölgeden resmen fışkırıyor ama Türkiye giremiyor! Cihat Yaycı sitem etti: Defalarca söyledim


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem