DAKA'dan bölgeye 10 milyon TL'lik cansuyu

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, ‘Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’yla TRB2 bölgesinde mevcut organize sanayi bölgelerinin temel alt

Van Haberleri 11.01.2018 08:18:33 0
DAKA
Tarih: 01.01.0001 00:00

Açıklamalarda bulunan Halil İbrahim Güray, program bütçesinin 10 milyon TL olduğunu dile getirerek; destekleme tutarının asgari 500 bin TL, azami ise 3 milyon 750 bin TL olduğunu söyledi. Hiçbir desteğin projenin toplam uygun maliyetinin yüzde 25’inden az ve yüzde 75’inden fazla olamayacağını kaydeden Güray, “Projede görevlendirilmiş personelin net maaşları, sosyal sigorta primleri ile ilgili diğer ücret ve maliyetler ve seyahat kaleminin toplamı hibe tutarının yüzde 10’unu geçemez. Proje hazırlama çalışmalarına yönelik alınan danışmanlık hizmeti maliyeti, destek miktarının yüzde 2’sini geçemez. Uygun dolaylı maliyetler, toplam uygun maliyetlerinin yüzde 2’sini geçemez. Azami proje süresi de 24 aydır. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzaladığı günden bir sonraki gün itibariyle başlıyor” diye konuştu.

Projenin amacı ve öncelikler
 

Projenin amacına ve önceliklerine de değinen Halil İbrahim Güray, şöyle dedi:
“TRB2 bölgesinde mevcut organize sanayi bölgelerinin temel altyapı (elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, arıtma tesisi, yol vb.) eksikliklerinin giderilmesi, imalat sektörlerinin faaliyet gösterdiği bu ortak alanların teknik, fiziki, sosyal ve idari altyapılarının geliştirilerek yeni yatırımlar yapılmasının sağlanması ve bölgenin rekabet gücünün artırılmasını amaçlıyoruz. Önceliklerimiz ise; atık depolama ve arıtma tesislerinin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji uygulama altyapısının iyileştirilmesi, çevre düzenleme, sosyal/idari altyapı ve donatıların iyileştirilmesi, geri kazanım, geri dönüşüm, yeniden kullanıma olanak verecek ortak sistemlerin geliştirilmesi, ortak kullanıma hizmet edecek laboratuvar, atölye, tesis ve donatı gibi altyapıların oluşturulması, güçlendirilmesi ve modernizasyonudur.”

Örnek proje konuları
 

Program kapsamında yürütülecek örnek proje konularına da değinen Güray, “Organize sanayi bölgelerinde ve küçük sanayi sitelerinde; atık depolama tesisi yapımı, arıtma tesisi kurulması veya var olan tesislerin iyileştirilmesi, enerji harcamalarını minimize etmeye yönelik düzenlemelerin yapılması, enerji altyapısının iyileştirilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, enerji verimliliğini artırmak, enerji maliyetlerini düşürmek üzere güneş enerjisinden elektrik üretim ve dağıtım altyapısının oluşturulması, yeni altyapının oluşturulması veya mevcut altyapının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar, sanayi bölgelerinde çevre düzenleme çalışmalarının gerçekleştirilmesine yönelik projeler, idari bina yapımına yönelik çalışmalar, sanayi içerisinde toplanan atıkların geri kazanımı için tesis kurulması, imalat, ticaret ve hizmet sektörlerinin ortak kullanım alanlarının oluşturulması, altyapılarının güçlendirilmesi ve modernizasyonu, ortak kullanıma açık kalite kontrol, tahlil ve test laboratuvarları kurulması ya da mevcut olanların kapasitesinin geliştirilmesine yönelik projelerdir” şeklinde konuştu.

Başvuru tarihi uyarısı
 

Van, Bitlis, Hakkari ve Muş’ta faaliyet gösteren DAKA’nın 2 Ocak 2018 tarihi itibariyle “Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” için ilana çıktığını hatırlatan Güray, program kapsamında toplam 10 milyon TL’lik kaynağın, projeleri başarılı bulunan başvuru sahiplerine kullandırılacağını planladıklarını ifade ederek “Proje başvuruları 16 Şubat 2018 günü saat 23:59’a kadar Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılmalı ve gönderilmelidir. Saat 23.59 itibarıyla sistem otomatik olarak kapanacak ve sonrasında herhangi bir değişiklik veya gönderim işlemi yapılamayacaktır. Projenin KAYS üzerinden alınan çıktısı, diğer belgelerle birlikte elden 21 Şubat 2018 günü saat 17.00’ye kadar DAKA’ya teslim edilmelidir. Zamanında KAYS üzerinden gönderilmeyen veya matbu olarak DAKA’ya sunulmayan proje başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır” dedi.
 

Güray; organize sanayi bölge müdürlükleri, küçük sanayi siteleri, il özel idareleri, belediyeler ve yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarının program kapsamında başvuruda bulunabileceklerini de sözlerine ekledi.