DAKA’dan 398 projeye 273 milyon 544 bin TL destek

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı bugüne kadar Van’da Proje Teklif Çağrıları kapsamında 107, Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında 29, Güdümlü Proje Desteği kapsamında 2, Teknik Destek Programı kapsamında 245, Fizibilite Desteği kapsamınd

Van Haberleri 13.11.2020 19:59:29 0
DAKA’dan 398 projeye 273 milyon 544 bin TL destek
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Van’da bugüne kadar 398 projeye destek verilirken, bu desteklere ilişkin hibe miktarı 225 milyon 419 bin 809,3 TL ve eş finansmanla birlikte gerçekleşen yatırım miktarının 273 milyon 544 bin 305,08 TL olduğu öğrenildi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray Van Postası Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamalarda, sanayi, hayvancılık ve meyvecilik dâhil olmak üzere değişik başlıklarda farklı projelere destek verdiklerini söyledi.

DAKA OLARAK SANAYİCİ VE İŞVERENLERE NE TÜR DESTEKLER VERİYORUZ?

DAKA olarak sanayici ve iş verenlere verdikleri destekler hakkında açıklamalarda bulunan Halil İbrahim Güray, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Kalkınma Ajansları teklif çağrıları yöntemiyle çeşitli hibe programları uygulamaktadır. Her yıl Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımızın çalışma programı ve bütçesinde hangi başlıklara ve konulara destek verileceği açıklanmaktadır. Bu başlıklar ve konular seçilirken ulusal plan ve programlar referans alınarak hazırlanan TRB2 bölge planını referans almaktayız. Her yıl destek verdiğimiz konular değişebileceği için şu veya bu tür projelere ağırlık veriyoruz paydaşlar o çerçevede proje hazırlasınlar demek doğru olmaz. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı kuruluş yılı olan 2009 yılından bugüne kadar 15 mali destek programı uygulamıştır. Bu mali destek programlarında sanayi, hayvancılık ve meyvecilik dahil olmak üzere değişik başlıklarda farklı projelere destek verdik. Az önce de ifade ettiğim gibi kalkınma ajansları teklif çağrısı (program bazlı) sistemine göre hibe verdiği için maddeler şeklinde kriterler söyleyip saymak yanlış olur. Bunu birkaç örnekle somutlaştırmak istiyorum. Teklif çağrısı yatırım altyapısına yönelik ise proje sunabilecekler farklı olur eğer KOBİ’lere yönelik ise proje sunabilecekler farklı oluyor” dedi.

“YDO’LAR TARAFINDAN HAZIRLANAN YATIRIM FİZİBİLİTELERİNİ YATIRIMCILARIMIZA SUNUYORUZ”

DAKA Genel Sekreteri Güray, “Kar amacı güden kuruluşlara (KOBİ) yönelik teklif çağrılarımızda daha çok yenilikçi, çarpan ektisi yüksek ve istihdama katkı sunabilecek olan projeleri ön plana çıkaracak programlar tasarlamaya çalıştık. Ayrıca yatırım destek ofislerimiz, yatırımcılarımızın izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini, ilgili makam ve merciler nezdinde sonuçlandırmak üzere ajans yönetim kurulu adına tek elden takip ve koordine ediyorlar. Sanayici ve işverenlerimiz YDO personelimiz tarafından toplantılar, bire bir görüşmeler, telefon yoluyla devlet destekleri ve teşvikleri hakkında sık sık bilgilendiriliyorlar. İlde gerçekleşen yatırımları izliyor, yatırımcımızın bu süreçlerde karşılaştıkları sorunlarla ilgili danışmanlık hizmeti veriyor, yol gösteriyoruz. YDO’lar tarafından hazırlanan yatırım fizibilitelerini yatırımcılarımıza sunuyoruz” diye konuştu.

DAKA OLARAK GENELDE HANGİ PROJELERE DESTEK VERİLİYOR?

DAKA olarak destek verdikleri projeler hakkında bilgi veren Güray, “Ajansımız tarafından bölgenin sosyo-ekonomik ve fiziksel durumunun analiz edilerek bölgedeki mevcut sektörlerin değerlendirilmesi, bölgenin GZFT (güçlü yanlar, zayıf yanlar, fırsatlar, tehditler) analizinin yapılması, yereldekilerin talep ve ihtiyaçlarının belirlenerek çözümler üretilmesi, amaç, hedef ve stratejileri ortaya koyarak bölgenin gelişmesinin programlanması amacıyla TRB2 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı hazırlanmıştır. Ayrıca Kalkınma Ajanslarının işlevsel ve kurumsal dönüşümü ile mevzuatta belirtilen görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için Bakanlık tarafından 2018 yılında Sonuç Odaklı Programlama çalışmaları başlatılmıştır. Sonuç Odaklı Programlar; Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliğinde belirtilen bölgesel program tanımına uygun olarak, stratejik olarak belirlenmiş kalkınma hedeflerini yakalamak üzere, belirli bir sektör, tema veya mekânda kalkınma sonuçları elde etmek amacıyla alt program, tedbir, proje ve faaliyetleri içeren, nitelikli analize dayanan, ilgili kurumlarla iş birliği halinde hazırlanan, ölçülebilir sonuç ve çıktı hedefleri olan orta vadeli (tercihen 3 yıllık) programlardır” ifadelerini kullandı. 

“BÖLGEMİZDE ÖNE ÇIKAN TURİZM, TARIM VE HAYVANCILIK VE EMEK YOĞUN SEKTÖRLERE ÖZEL BİR ÖNEM ATFEDİLMEKTEDİR”

Öncelikli olarak hizmet edecek projelere de verildiğini söyleyen Güray, “Bu çerçevede Ajansımız tarafından bölge planları ve sektörel stratejiler ile uyumlu olacak şekilde Beşeri Sermayenin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı, Van Gölü Havzası Sonuç Odaklı Programı ve Emek Yoğun Sektörlerin Geliştirilmesi ve İstihdamın Artırılması Sonuç Odaklı Programları hazırlanmıştır. Bu programlar kapsamında belirlenen öncelikler baz alınarak destek programları tasarlanmakta ve bu önceliklere hizmet edecek projelere destek verilmektedir. Bölgemizde öne çıkan turizm, tarım ve hayvancılık ve emek yoğun sektörlerine özel bir önem atfedilmektedir. Mali Destek Programları, Güdümlü Proje Desteği Programı ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı aracılığıyla; hayvancılık, turizm, imalat sanayi alanındaki destekler ile küçük ölçekli altyapı destekleri ve sosyal içerikli projelere destek verilmektedir. Ayrıca Teknik Destek Programı ve Fizibilite Desteği Programı kapsamında her türlü eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyetleri ile Ajans önceliklerine hizmet edecek yatırım projelerinin fizibilite raporlarının hazırlanması için de kaynak ayrılmaktadır” dedi.

DAKA’NIN VERDİĞİ HİBE MİKTARI NE KADARDIR?

DAKA’nın verdiği hibe miktarı hakkında bilgi veren Güray, “2009-2020 yılları arasında Van’a toplamda 400 proje için; Proje Teklif Çağrıları aracılığıyla 41.295.019,45 TL, Doğrudan Faaliyet Desteği Programı aracılığıyla 1.700.230,78 TL, Güdümlü Proje Desteği Programı aracılığıyla 6.500.000,00 TL, Teknik Destek Programı aracılığıyla 2.417.096,39 TL, Fizibilite Desteği Programı aracılığıyla 602.886,65 TL, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı aracılığıyla 169.696.608,13 TL ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı aracılığıyla 3.207.967,94 TL olmak üzere toplam 225 Milyon 419 Bin 809 TL hibe desteği verilmiştir” diye konuştu. 

DAKA DESTEKLERİNDEN FAYDALANMAK İÇİN NE TÜR ŞARTLARIN SAĞLANMASI GEREKİYOR?

DAKA desteklerinden faydalanmak için aranan şartlar hakkında açıklamalarda bulunan Güray, “Proje Faaliyet Destekleme Yönetmeliği Madde 7/A da belirtildiği üzere ajans desteklerine başvurabilecek kişi, kurum ve kuruluşlar iki ana çatı halinde sıralanmış olup bunlar: Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge işleticileri, teknoloji transfer ofisi şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi ve iş geliştirme merkezi gibi kuruluşların yönetici şirketleri ve kâr amacı güden diğer gerçek ve tüzel kişilerdir. Program özelinde başvuru sahiplerinin kar amacı güdüp gütmemesi özelde Ajans ve nihai olarak Bakanlığın inisiyatifinde olup; Ajans ve Bakanlık bu iki grubu daha da spesifik hale getirebilme hakkını saklı tutar” ifadelerini kullandı.

DAKA OLARAK VAN’DA BUGÜNE KADAR KAÇ PROJEYE DESTEK VERİLDİ?

DAKA olarak Van’da bugüne kadar 398 projeye destek verdiklerini belirten Güray, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak bugüne kadar Van İlinde Proje Teklif Çağrıları kapsamında 107, Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında 29, Güdümlü Proje Desteği kapsamında 2, Teknik Destek Programı kapsamında 245, Fizibilite Desteği kapsamında 6 ve son olarak Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında 9 olmak üzere toplamda 398 projeye destek verdik. Bu desteklere ilişkin hibe miktarı 225.419.809,3TL ve eş finansmanla birlikte gerçekleşen yatırım miktarı 273.544.305,08 TL tutarındadır” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem