Tarih: 26.04.2019 16:01

Cumhurbaşkanlığından Van Akdamar Kilisesi tanıtım atağı

Facebook Twitter Linked-in

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun tarafından sosyal medyada yapılan duyuru ile dünya genelinde yaşayan ermeni topluluğu Van Akdamar Kilisesi’ne davet edildi.

Türkiye’nin kültürel zenginliği içerisinde önemli bir konumda bulunan Akdamar Kilisesi için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tanıtım atağı başlattı..  

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun tarafından sosyal medyada hesabından yapılan tanıtım paylaşımında, dünya genelindeki Ermeni topluluklarını bu kültürel mirası ziyaret etmeye davet etti.

ERMENİLERE VAN DAVETİYESİ
Nisan ayı ile birlikte âdete masalsı bir güzelliğe bürünen Akdamar Adası ve Kilesi için yapılan tanıtım reklamında, “Türkiye hükümetinin restore ettiği Akdamar Kilisesi, ülkemizin zengin tarihinin ve kültürel çeşitliliğinin bir göstergesidir. Dünya genelindeki Ermeni topluluğunun tüm üyelerini bu kültürel mirası ziyaret etmeye davet ediyoruz” denildi.

ALGIYA OPERASYONUNA KARŞI TANITIM ATAĞI
Her yıl Nisan ayının son haftasında dünya genelinde yapılan sözde Ermeni soykırımı için yapılan algı çalışmalarının gündeme geldiği bu günlerde Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan bu çağrı, yaratılan algının kırılması açısından çok önemli bulunuyor. Bu çağrı aynı zamanda kültürel zenginliğin korunması ve geliştirilmesi bakımından da önem arz ediyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI ÇAĞRISI ÇOK ÖNEMLİ
Birçok STK temsilcisi, Cumhurbaşkanlığından yapılan bu çağrıyı, Van’ın turizm kenti olması yönünde yapılan çabalara bir destek olarak görüyor. 

Bölge insanı yapılan bu çağrının boşta kalmaması için bazı aktif adımların atılması, bunun içinde özelikle tur şirketlerini Van’ı tur destinasyonlarına alması için teşviklerin yapılması gerektiğini söylüyor.

2010 YILINDA RESTORE EDİLMİŞTİ
Hatırlanacağı üzere daha önce kaderine terk edilen Akdamar Kilisesi ve Adası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2010 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanarak tekrar ziyaretlere açılmıştı. Ayrıca 2010 yılından itibaren her yıl Eylül’ün 2. Pazarı’nda Ermeni Cemaati tarafından kilisede sembolik bir ayin de gerçekleştiriliyor. 

PKK terör örgütünün terör olaylarını tırmandırması üzerine güvenlik açısından bölgenin risk taşıması nedeniyle 3 yıl yapılamayan ayinler 2018 yılı itibariyle yeniden yapılmaya başladı.

AKDAMAR KİLİSESİ'NİN KISA TARİHİ
Van Gölü üzerindeki Akdamar Adasındaki Surp Haç Kilisesi, Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edildi. Adanın güney doğusuna kurulmuş olan kilise, mimari açıdan Ortaçağ Ermeni sanatının en parlak eserleri arasında sayılıyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —