Yaz aylarında kent gündeminde oldukça önemli bir yer edinen Van Gölü ve koruma kanunu ile ilgili birçok toplantı ve farkındalık çalışması düzenlenmişti.
Yaz aylarında kent gündeminde oldukça önemli bir yer edinen Van Gölü ve koruma kanunu ile ilgili birçok toplantı ve farkındalık çalışması düzenlenmişti. Bunlara bir yenisi ve en önemlisi de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geldi. Ankara’daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binasında gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddesi Van Gölü olurken toplantıya Vangölü Aktivistleri, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü, VASKİ, Bitlis Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü gibi kurumlar katıldı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve daha önce Van Gölü ile ilgili birçok farkındalık çalışmasına imza atmış olan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel toplantıdan duymuş olduğu memnuniyeti dile getirerek şu ana kadar atılmış olan adımlar arasında bu toplantının çok ayrı bir yeri olduğunu belirtti.
“İLK KEZ BU KADAR KAPSAMLI BİR TOPLANTI YAPILDI”
Toplantının katılımcılarından söz eden ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’a toplantıya öncülük etmiş olduğu için teşekkürlerini ileten Özel “Ankara’da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Gülşen Orhan başkanlığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplantısı’na bizde Vangölü Aktivistleri olarak katılım sağladık. Çevre Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluştan bürokratlar, bölgeden biz Vangölü Aktivistleri, Van TSO ve belediyeler olmak üzere toplantıya katılım sağladık. Van Gölü’nün korunmasına yönelik ilk kez bu kadar kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Van Gölünün korunması ve temiz kalması için bu kadar kapsamlı bir toplantı düzenleyen Sayın Gülşen Orhan'a özellikle teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.
“SADECE KURUMLAR DEĞİL VATANDAŞLARDA SORUMLU”
İkinci toplantının Van ve Bitlis bölgesinde yapılması önerisinde bulunduklarını belirten Özel “Bölgemizin ve ülkemizin en büyük değerlerinden biri olan Van gölü için yapılan bu çalışma başta biz Vangölü Aktivistleri olmak üzere tüm Van halkını oldukça memnun etmiştir. Bu toplantının halkın ve daha çok sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Van ve Bitlis'te yapılmasını önerdik. Van Gölü çevresinde birçok farkındalık çalışması düzenleyerek gerek vatandaşların gerekse kurumların bu konuda daha hassas davranması gerektiğini göstermek istedik. Gölün korunması için sadece kurumların sorumlu olmadığını aynı zamanda halkın sahiplenmesinin önemli olduğuna dikkat çekmek istedim.” Diye ekledi.
VAN GÖLÜ A’DAN Z’YE ELE ALINDI!
Toplantıda Van Gölü ile ilgili birçok önemli konu ele alınarak ilerleyen aşamalarda izlenecek yol belirlendi. Toplantıda Van Gölü’nde deniz ulaşımından, korunmasına kadar birçok madde üzerine konuşuldu. Diğer gündem maddeleri ise şu şekildeydi: “Van Gölü Çevre Koruma Kanunu taslağı, Van Gölü havzasının özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesi, Turizm bölgesinin alt yapısının kurulması, Van Gölü dip taraması, Van Gölü çevresinde hayvansal atıklara yönelik düzenlemelerin yapılması, Hayvansal atıkların değerlendirilmesi, Van Gölü’nde gemi ulaşımı/taşımacılığı, Yayılı kaynaklı kirliliğin azaltışı, Atık su arıtma tesislerinin planlanması ve yatırımları, Sıfır atık yönetimine ilişkin belediye uygulamaları, Orgamize sanayi bölgeleri ve münferit sanayi yönetimlerin çevre planları, Eğitim çalışmaları, Katı atık düzenli depolama sahalarının planlanması ve yatırımları, Denetim ve izleme.
Kaynak: Şehrivan Gazetesi