Burası Pamukkale değil, Van

Van’ın Başkale ilçesinde bulunan ve görüntüsüyle Pamukkale’yi andıran travertenler, havaların ısınmasıyla birlikte ziyaretçi akınına uğruyor.

Van Haberleri 15.05.2018 09:40:04 0
Burası Pamukkale değil, Van
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.05.2018 09:40

Van'a 145, Başkale’ye 35 kilometre uzaklıktaki Dereiçi mahallesi sınırları içerisinde bulunan travertenler, doğa harikası görüntüsü ve Denizli’deki Pamukkale’ye benzerliğiyle ilgi çekiyor. Havaların ısınması ile beraber, Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, yönetiminde yaklaşık 130 kişilik doğa sever, travertenlere gezi düzenlendi. Van'ın gizli kalmış güzellikleri hem ziyaret edip hem de fotoğraflarını çekerek takipçileri ile paylaşıp bölgeye yerli ve yabancı turistleri çekmeye çalışıyorlar. 


Ziyaretle ilgili açıklama yapan Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, "Vadi Doğa Spor Kulübü olarak bugün etkinliğimizi 119 kişi ve 8 kaptanla Başkale'deki travertenlerde yaptık. Güzel bir yer. Saklı şelaleyi gezdik. Şuan anda arkamızda travertenler var. Birazdan oraya geçeceğiz. Güzel bir bölge, ama sahipsiz bir yer. Doğa bizsiz yaşayabiliyor ama biz doğa olmadan yaşayamayız. Maalesef insanoğlunun gittiği bütün yerleri kirletmiş. Doğayı yok ediyoruz. Keşke olmasa, tek istediğimiz insanların doğayı koruması. Bu geleceğimiz içindir. Bana göre 3 kesim insan doğayı yok ediyor. Biri avcılar, birisi defineciler ve birde pikniğe gidip piknik yaptıktan sonra çöp bırakanlar. Keşke onlar da olmasa güzel bir doğa olacak" dedi. 


Bu hafta bilinmeyen saklı şelale ve Pamukkale’yi aratmayan Başkale Dereiçi (sıkans) Mahallesi travertenlerine etkinlik düzenlediklerini ifade eden Demez, "Etkiliğe yaklaşık 130 kişi katıldı. Amacımız insanları şehir stresinden uzaklaştırıp doğayla buluşturmak. Ve doğayı koruma bilinci beraber yaşam, yeni dostluklar kurmak. Doğa zenginliklerini tanıtmak, özellikle çocukları bu çalışmalara yönlendirmek için farkındalık oluşturuyoruz. Etkinliğimiz sabah saat 07:00’da toplanma ve 07:30’da hareket ettik. Başkale ilçe çıkışında yolun sol tarafında bulunan tarihi Kelekom Köprüsünde kahvaltı yaptıktan sonra yolculuğumuz Dereiçi (sıkans) Mahallesi travertenlerine devam ettik. Van Başkale Dereiçi köyü travertenleri arası 145 kilometre bir yol. Van-Hakkari karayolundan travertenlere kadar olan 15 kilometre topraklı bir yol asfalt yapılmamış bu sıkıntı yaşatıyor. Bir de travertenler koruma altında olmadığı içi o doğa harikası yok olma tehlikesi altında. Sit alanı ilan edilmeli. Bakım yapılmalı, yol yapılmalı ve resmi kurum kuruluşlarca tanıtımı yapılmalı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Van Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne büyük iş düşüyor diye düşünüyoruz. Büyük bir zenginlik ama biz sahip çıkmayı bilmiyoruz. Bu doğa harikası yapı yok olmadan sahip çıkmamız gerekiyor hepimize iş düşüyor. Hem turizm den şikayet ediyoruz hemde turizm için çaba harcamıyoruz. Bu bölgede turizme yönelik çalışmalar yapılmalı, bölge çok zengin bir konuma sahip. Van doğa bakımından bütün Türkiye’yi bünyesinde barındırıyor. Bir Ege, Marmara Karadeniz İç Anadolu ve daha fazlası var. Ama bütün bu bölgelerde Van yok. Van’da, Karadeniz doğası var. Ege sahilleri var, peribacaları, travertenler, rafting için dereler, her yeri yamaç paraşüt için uygun, vahşi bakir doğa kısacası ne isterse insan bulabilir bu şehirde. Bütün doğaseverleri Van’ımıza bölgenize davet ediyoruz. Emin olun çok güvenli ve muhteşem bir coğrafya. Etkinliğe katılan bütün doğasever dostlarımızı kutluyoruz Doğada buluşalım” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler: Burası Pamukkale değil Van
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ