Van Bölgesi Gelir Seviyesinde En Düşükler Arasında
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesi, yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı geliriyle Türkiye'nin en düşük gelirli bölgelerinden biri olarak kayıtlara geçti. Tahminler, bu bölgedeki yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin 91 bin 818 TL olduğunu gösteriyor.
ÜLKE GENELİNDE GELİR EŞİTSİZLİĞİ
TÜİK'in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nın sonuçlarına göre, Türkiye geneline bakıldığında, en zengin yüzde 20'lik kesimin aldığı pay düşerken, en düşük gelirli yüzde 20'lik kesimin aldığı pay artmış durumda. Verilere göre, en zenginlerin gelir payı yüzde 48,1'e düşerken, en düşük gelirli kesimin payı yüzde 6,3'e yükseldi. Bu, gelir dağılımındaki dengesizliklerin giderek azaldığına işaret edebilir.
BÖLGESEL GELİR KARŞILAŞTIRMALARI
Türkiye'nin farklı bölgeleri arasında da ciddi gelir farklılıkları mevcut. İstanbul 257 bin 891 TL ile en yüksek gelire sahipken, Ankara ve Tekirdağ bölgeleri de yüksek gelirli bölgeler arasında yer alıyor. Ancak Van ve çevresi gibi TRB2 bölgesi, yine en düşük gelir seviyesine sahip bölgeler arasında bulunuyor.
GELİR EŞİTSİZLİĞİ ORANLARI
P80/P20 oranı, gelir dağılımındaki eşitsizliği ölçen önemli bir göstergedir. Türkiye genelinde bu oran 7,7 iken, Kocaeli ve Sakarya gibi bölgelerde bu oran daha düşük seviyelerde. Ancak İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde gelir eşitsizliği daha fazla göze çarpıyor.
İSTİHDAM VE İŞGÜCÜNE KATILIM
Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre işsiz olan fertlerin büyük bir kısmı gelecek yıl iş bulma umuduyla dolu. İşgücüne katılım oranlarındaki değişiklikler, toplumsal ekonomik dinamikler hakkında önemli bilgiler sunuyor.
Bu veriler, Türkiye'nin sosyoekonomik yapısında önemli değişikliklerin olduğunu ve bölgesel olarak ciddi gelir farklılıklarının yaşandığını ortaya koyuyor. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınma açısından daha fazla desteklenmesi gerektiği konusunda fikir birliği bulunuyor.
Kaynak: Van Postası Gazetesi