Bölge tarımı alternatif bitkilerle canlanacak

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, Doğu Anadolu Bölgesinde tarımın sınırlı ürünle yapıldığını belirterek, “Bizler bu bölgedeki çiftçimizin farklı

Van Haberleri 7.08.2017 09:32:57 0
Bölge tarımı alternatif bitkilerle canlanacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.08.2017 09:32

Van YYÜ yerleşkesinde yer alan yaklaşık bir dönümlük arazi üzerinde lavanta, melisa, ekinezya, İzmir kekiği ve adaçayı gibi bitkileri yetiştiren Prof. Dr. Murat Tunçtürk, bölge ekolojisine uyum gösteren, adaptasyon kabiliyeti yüksek ve çiftçilere ekonomik getirisi olacak çok yıllık alternatif bitkileri bölge tarımına kazandırmak istediklerini söyledi. Tunçtürk, yaklaşık 20 yıldır Van YYÜ’de öğretim üyesi olarak çalıştığını belirterek, “YYÜ tarla bitkileri deneme alanlarında bölüm arkadaşlarımızla birlikte hem bilimsel çalışmalar hem de Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştirilen kültür bitkilerinin bölgemizde adaptasyon kabiliyetlerini belirlemeye yönelik farklı agronomik çalışmalar yapmaktayız. Bunun yanında bölgemizde yetiştirilebilecek yeni bitkilerin tespitini yapmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda iki yıldır yaptığımız en önemli çalışma, ülkemizin birçok bölgesinde ekim alanları gittikçe artan; 7 tane önemli tıbbi ve aromatik bitkinin bu bölgede demonstrasyon çalışmalarını yapmak oldu” dedi.
 

Burada lavanta, melisa, İzmir kekiği, üç adaçayı türü ve ekinezya bitkileri ile ilgili çalışma yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Tunçtürk, bu bitkilerin bölgede yetiştirilebilme olanaklarını ve bölge ekolojisinde verim potansiyellerini belirlemeye çalıştıklarını ifade etti.

“Alternatif bitkiler yetiştirmesine öncülük etmek istiyoruz”
 

Buradaki asıl amaçlarının bölge çiftçisine alternatif seçenekler sunmak olduğunu vurgulayan Tunçtürk, şöyle devam etti: “Bölgede tarım sınırlı ürünle ve dar boğazda yapılıyor. İlimizde tarla tarımında genelde buğday, arpa, yonca, korunga ve şeker pancarı bitkileri yetiştirilmektedir. Bizler bu bölgedeki çiftçimizin farklı ve alternatif bitkiler yetiştirmesine öncülük etmek istiyoruz. Bu bölgelerdeki bitkilerin çiftçiye ek gelir sağlaması için çabalıyoruz.”

“Bu bitkilere ilk iki yıl siz bakıyorsunuz, daha sonra onlar size bakıyor”
 

Yetiştirdikleri bitkilerin hem ekonomik değerleri olduğunu hem de oldukça avantajlı olduğunu bildiren Tunçtürk, “Üzerinde çalıştığımız bitkilerin hepsi çok yıllık bitkiler, bu bitkilerin yetiştiriciliği ve bakımı diğer tarla bitkilerine göre daha kolay. Sadece ilk iki yıl bakım işlemlerine özen göstermek gerekiyor. Ertesi yıllar çok az bir bakımla bu bölge için yılda iki biçim alıyorsunuz. Tabiri caizse ilk iki yıl siz bakıyorsunuz, daha sonra bitkiler size bakıyor. Bölgelere göre değişmekle birlikte bu bitkilerden melisa otunun yıllık 300-600 kilogram, adaçayı bitkisinin 400-700 kilogram arasında kuru yaprak verimi var. Ekinezya bitkisinin ortalama 100 ile 300 kilogram civarında kuru çiçek verimi var. Bunların türlere göre farklı maddi değerleri var” ifadelerini kullandı.

“Bu bitkilerin Türkiye ve dünyada önemli ticari potansiyeli var”
 

“Yetiştirdiğimiz bu bitkiler, dünyada ticareti yapılan en önemli tıbbi ve aromatik bitkilerdendir” diye Tunçtürk, şunları kaydetti: “Adaçayı, kekik ve melisa bitkileri ilaç, kozmetik ve gıda sanayisinde, lavanta ilaç ve kozmetik sanayisinde, ekinezya ise gıda ve ilaç sanayisinde ham madde olarak yoğun olarak kullanılmaktadırlar. Burada yetiştirdiğimiz 7 bitki türünün de Türkiye’de önemli bir ticari potansiyeli var. Kekik ile adaçayı yurt dışına ihraç ettiğimiz, ekinezya ise yurt dışarıdan ithal ettiğimiz bir bitkidir. Burada yetiştirdiğimiz bütün ürünlerinin pazarları ve alıcıları var. En düşük adaçayının bile bir kilogramı 12-20 TL’den satılıyor.”

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ