HDP Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan, “Bizim siyasetimizde, Vanlı olmak veya olmamak partimizin de seçmenimizin de çok dikkat ettiği bir konu değildir. Sanıyorum bu seçimde halkın talebi ve seçmenin isteği ben
VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
HDP Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan, “Bizim siyasetimizde, Vanlı olmak veya olmamak partimizin de seçmenimizin de çok dikkat ettiği bir konu değildir. Sanıyorum bu seçimde halkın talebi ve seçmenin isteği ben olduğum için, partim benim üzerimde karar kıldı” dedi.
Kanal M’de yayınlanan Hafta'nın Analizi Programı'nda Emre Karaduman'ın konuğu olan HDP Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan, siyaseti ve kent gündemini değerlendirdi.
HİÇ BİR KESİMDEN İTİRAZLARIN YÜKSELMEDİĞİ İSİMLER ADAY OLDU
26’ıncı ve 27’inci dönem HDP Van Milletvekilliğini yapan Avukat Ertan, uzun süredir parti olarak yerel seçim çalışmalarına başladıklarını kaydetti. Aday belirleme süreci içerisinden birçok yöntem denediklerini ifade eden Ertan, “Aday belirleme sürecinde öncelikle alt yapı çalışması yaptık, fizibilite çalışması yaptık, Sivil Toplum Örgütleri, kanaat önderlerinden, siyasete ilgi duyanlarda, ulaşabildiğimiz herkesten görüş almaya çalıştık. Sonuç olarak Van’da bazı yerlerde ön seçim yaptık bazı yerlerde ise eğilim yoklamasını yaptık. Bana dönük oluşan karar ise eğilim yoklaması ve fikir birliğiyle karar verildi. Hiçbir kesimden itirazların yükselmediği isimler üzerinde karar kılındı. Benim için oluşan fikir birliği sonucunda bana partim tarafından tebliğ edildi, ben de memnunuyetle kabul ettim” dedi.
EŞ BAŞKANLIK DÜNYA DEMOKRASİSİNE ARMAĞANDIR
Eş başkanlık sistemini anlatan Bedia Özgökçe Ertan, “Eş başkanlık, kadınların tamamen yönetimde olduğu, karar verdiği, karar alma mekanizmasında yer aldığı sistemdir. Bizim partimiz uzun zamandır kadınların hak mücadelesini devralan bir partidir. Bu noktada 2014 yerel seçimlerinden çok radikal bir çıkış yaparak eş başkanlık sistemini kamuoyuna bir teklif olarak sundu. Sadece eş başkanlıkta değil bütün meclis üyelerinde fermuar sistemi dediğimiz bir kadın bir erkekten oluşan sistemini uyguluyoruz. HDP’nin yaptığı bu eş başkanlık teklifi bütün dünya demokrasisine bir armağandır. Özelikle yerel yönetimlerde kadınların varlığı olmazsa olmazıdır” diye konuştu.
NECDET TAKVANIN İTHAL ADAY SÖYLEMİ ÜZERİNE Mİ ADAY GÖSTERİLDİ?
Necdet Takva’nın ithal aday söylemi üzerine aday gösterilip gösterilmediği konusunda değerlendirme yapan, Bedia Özgökçe Ertan “Hiç öyle bir şey olmadı, tamamen yereldeki aktörlerin benim aday olmam konusunda fikir birliğinde olması üzerine aday gösterildim. Bizim siyasetimizde, Vanlı olmak veya olmamak partimizin de seçmenimizin de çok dikkat ettiği bir konu değildi. Sanıyorum bu seçimde halkın talebi ve seçmenin isteği ben olduğum için, partim benim üzerimde karar kıldı” dedi.
MUSTAFA AVCI’NIN KONUŞMASI ÇARPITILDI MI?
Mustafa Avcı’nın ‘atalarınızın babalarınızın zihniyetinden vazgeçin’ cümlesine yönelik eleştirilere cevap veren Ertan, “O konuşmanın öncesi, kendisi ve sonrası var. Diğer yönden o konuşma Kürtçe yapıldı. Çevrisi ise tam anlamıyla öyle değildir. İnsanları barışa davet eden bir konuşmaydı. Bu bizim başımıza çok gelir. HDP’liler konuştuğunda konuşmalarında bir söz cımbızlanarak seçilir. O cımbızlanan cümle ya siyasi linç ya da fezleke konusu yapılır. Bu doğru bir yaklaşım değil” dedi.
SADECE SEÇİM İTTİFAKI DEĞİL
HDP zaten ittifaklarla oluşan bir parti olduğunu kaydeden Bedia Özgökçe Ertan, fiilen de ittifakları oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.
Bedia Özgökçe Ertan, “Ortak paydada birleştiğimiz herkesle ittifak yapıyoruz. Özelde Kürt partilerle bir araya gelmek Kürt halkının çok önemsediği ve talep ettiği bir konuydu. Geçen seçimlerde de çalışmalar yapılmıştı ama kimi sebeplerle o süreç baltalandı. Bu ittifak halkımıza büyük bir moral olmuştur. Şimdilik bir seçim ittifakıyla başladık bunu geliştirmek Kürt halkının menfaatinedir. Bu bir seçim ittifakı değil, sandalye kapma ittifakı değil, daha ziyade toplumun temel sorunların çömülmesi açısından atılmış bir adımdır. 5 yerde belediye başkanlıkları, belediye meclis üyelikleri bazında bir ittifak var. HDP’nin içinde sadece Kürtler yok, farklı inançta olanlar var, Türkler var, Ermeniler var, Süryaniler var, Ezdiler var, Alevi, Suniler var bunun gibi bütün kesimlerden olmasını önemsiyoruz” dedi
HDP CHP VE İYİ PARTİ GİZLİ İTTİFAKI VAR MI?
HDP’nin CHP ve İYİ Parti ile gizli bir ittifakı olmadığını söyleyen Ertan, “HDP bazı yerlerde aday gösterdi bazı yerlerde aday göstermedi. HDP adıyla böyle bir seçime genel olarak ilk defa katılıyoruz. HDP bir Türkiye partisidir ve parlamentonun üçüncü büyük partisidir. HDP bu pozisyonunu demokrasi için açıyor. Tekçi bir siyaset anlayışının ülkeye neleri kaybettirdiğini gören bir yerden bakıyoruz. Siyasetin konuşmaması demek, sürekli silahların konuşması ve hüküm sürmesi anlamına gelir. Yaklaşık 25 yıllık bir belediyecilik deneyimimiz var. Yerel yönetim anlayışı olarak geliştik ve büyüyoruz. Amaç yerel demokrasiyi sağlamaktır. İnsanların halkın katılımın en yüksek seviyede olduğu hesap sorma mekanizmaları açmaktır” diye belirtti.
MECLİSİN İKNA OLMADIĞI KARARI ALMAM
Geçmişten yapılmış hatalardan yanlışlardan ders çıkardıklarını bahseden ve seçildiklerinde herkesi kapsayacak adımları atacaklarını söyleyen Bedia Özgökçe Ertan “Ben hali hazırda milletvekiliyim ama bütün Türkiye’nin milletvekilliyim. Kendi partimin programını ve perspektifini sonuna kadar takip ediyorum. Partimin politikasını yansıtacak yerden bakıyorum. Aksi takdirde ben bu partide olmazdım. Dolayısıyla ben partimin tüzüğüyle hareket edeceğim. Ama yönetim anlayışımız herkes içindir. Bütün Van’a hitap eden bir program uygulayacağız. Bizde yönetim anlayışı bir bütündür, evet resmi görev bir kişide olabilir ama anlayış bir bütündür. Ben bütün meclisin ikna olmadığı, ya da bir yerde bir çalışma yapacaksam orada yaşayanların ikna olmadığı bir çalışmayı yapmak istemem. Bir kesimin isteklerini kabul edip diğer kesimi yok sayarak, bütün herkesin ikna olmadığı bir karar vermek demek bütün Van’a saygısızlık demek. Bütün herkesin ikna olduğu kararlara imza atmak hepimizi rahatlatacaktır. Büyükşehir Belediye Meclisi ve ilçe meclisleri kentin güvendiği ve işaret ettiği iradedir. Bu pencereden bakıldığından güç tek bir kişide değildir. Güç herkestedir” dedi.
İLLEGAL PARTİ ALGISI YARATILIYOR
HDP’li belediyelere kayyum atanmasını siyasi bir karar olarak değerlendiren Ertan, “7 Haziran seçimlerinde HDP’nin yükselişinden sonra HDP üzerinde büyük bir baskı ve manipülasyon süreci başlatıldı. Barış süreci Dolmabahçe’de deklere ediliyordu. Bütün ülkede artık silahlar sussun deniliyordu. O dönemde HDP barajı aştıktan hemen sonra barış masası devrildi, Kürt sorunu yok denildi ve HDP’ye saldırlar başladı. Sistematik bir şekilde HDP’ye saldırlar başladı. Ona rağmen halk sandığa gitti ve 80 milletvekili çıkardı. Eğer o dönem hükümet kurulmuş olsaydı o hükümette HDP’nin bakanlıkları olacaktı. O günden bu yana hiç bir şey bu ülkede yoluna gitmiyor. HDP denilince bir illegal parti algısı yaratıldı ve bu halen devam ediliyor. 10 bin üyesi soruşturma geçidi. Eş genel başkanlıkları tutuklandı, milletvekilleri tutuklandı” diye konuştu.
MODERN BİR KENT OLMAYA ADAY
Van’ın hak ettiği değeri almak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Ertan, “Çok küçük bir şehirken birden büyüyen bir kent oldu. Birçok medeniyete ev sahipliğini yapan bir kent. Şuan bir metropol düzeyinde. Benim aklımda daha yeşil, daha yaşanılabilen bir kent vardı. Van şuan bir metropol olmanın hem avantajını hem de dezavantajını yaşıyor. Bütün bu dezavantajlarına rağmen çok daha modern bir kent olmaya aday. Bölgenin en önemli bir kenti. Birçok yönüyle zengin olan bir kent durumunda. Bütün bölgeyi kalkındırabilecek bir potansiyeli var. Hak ettiği değeri bulmasını sağlamak bu yönde adımlar atmak, potansiyeli açığa çıkarmak gerekir.
BİZDE PROJE YOK DÜŞÜNCE VAR
Van ile ilgili hazırlanmış bir projelerinin olmadığından bahseden Ertan, “Parti olarak sorunların yaşandığı her yerle ilgili öncelikle o bölgede yaşayan halka sorarız. Bizi diğer partilerden ayıran en önemli özellik belki de budur. Bizler şunu yapacağız bunu yapacağız diye bir dayatmacı anlayışımız yok. Tam aksine bizde fikir başlangıçları, proje olarak adlandırılabilecek, teklif olarak adlandırılabileceğimiz bir sürü düşüncemiz var elbette”
ÇEVRE YOLU HERKESİN ÇÖZMESİ GEREKEN BİR SORUNDUR
Ulaşımın büyük bir problem olduğunu aktaran Ertan, “Trafiğin yoğun olduğu kent merkezlerinde yaşanılan problem büyük ölçüde belediyeleri ilgilendiren bir problemdir. Ama Van kenti hem ulusal hem de uluslararası ağların geçtiği bir kent. Bu iş belediyelerin tek başına çözebileceği sorunun ötesidir. Elbette ki belediyelerin sunması gereken açması gereken kanallar var. Ama örneğin Çevre yolu olarak karşımız acıkan sorunun bir bütün olarak ilgili bakanlığın, karayolların ve belediyenin üçlü çalışmasıyla çözülebilen bir sorun. Hangi parti gelirse gelsin çevreyolu sorunun çözülmesi şarttır” dedi
VAN GÖLÜ SİYASET ÜSTÜ BİR KONUDUR
Van Gölü’nün herkesi ilgilendiren ve siyaset üstü bir konu olduğunu vurgulayan Ertan, “Van Gölü Koruma Kanununu çıkartmak için büyük bir mücadele verdik. Bütün partileri ikna etmeye çalıştık gündeme geldi. Maalesef iktidar partisinin oylarıyla reddedildi. Van Gölü hepimizin aldığı nefes, siyaset üstü bir konu, maalesef buna red cevabı almanın hiçbir izahı olmaz” diye ifade etti.
MAAŞ ALMALARI İÇİN GETİRİLENLERE MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİM
Van’da 5 bine yakın işçinin haksız yere işten atıldığına değinen Ertan, “İhraç edilen memurlar var, açtıkları davalar var, sözleşmesi yenilenmeyenler var. Bütün bunlar değerlendirilecek. Bunun çabasını vereceğiz. Bu işçilerin yerine alınanlara bakıyoruz, bir kısmı dışardan getirilen kimseler bir kısmı birilerin çok yakın akrabası, bir kısmı yandaş kesim. Müsamaha göstermeyeceğim tek bir kesim var oda sadece maaş almaları için getirilen kimselere asla müsamaha göstermeyeceğim” dedi.
Kaynak: Van Postası Gazetesi