Bahar mevsimiyle sınırda göç hareketliliği

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Deniz, Türkiye’de yeteri kadar göçmen olduğunu belirterek, “Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın açıkladığı tarzda 3 milyon mül

Van Haberleri 4.04.2017 09:40:04 0
Bahar mevsimiyle sınırda göç hareketliliği
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.04.2017 09:40

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Deniz, Türkiye’de yeteri kadar göçmen olduğunu belirterek, “Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın açıkladığı tarzda 3 milyon mülteci gelmeye çalışırsa, Türkiye sınırlarını kapatır” dedi.


İHA muhabirine açıklamalarda bulunan YYÜ Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Deniz, geçtiğimiz gün Afganistan ve Pakistan uyruklu 160 kaçak göçmenin İran üzerinden Van’a gelmesinin Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın açıklamalarıyla bağdaştırıldığını söyledi. Doç. Dr. Orhan Deniz, “Bu göç olayının Bakan Bey’in açıklamalarıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Birincisi İran’da 3 milyon mülteci yok. İkincisi ise bahar mevsiminde olduğumuz için mülteci geçişleri bu dönemde hızlanabilir. Geçmişte de bu tür büyük grupların Türkiye’ye gelerek, buradan batı illerine ya da Avrupa’ya geçmeye çalışmışlardı” ifadelerini kullandı.

“İran göçmenleri teşvik ediyor”
İran’ın geçmişten bu yana ülkelerine gelen göçmenleri Türkiye’ye göndermeye teşvik ettiğini anlatan Doç. Dr. Deniz, “İran kendi ülkelerine gelen göçmenleri, Türkiye’ye gitmeleri noktasında teşvik ediyor. İran geçmişte bunu daha belirgin bir şekilde yapıyordu. Ancak geçtiğimiz gün gelen grup bununla alakalı değil. Bunlar insan kaçakçıları tarafından Afganistan, Pakistan ve İran üzerinden Türkiye’ye getiriliyorlar. Özellikle ilkbahar aylarında bunların sayılarında ciddi artışlar yaşandığına ve gelen bazı grupların yüksek kesimlerde kar ve tipi nedeniyle hayatlarını kaybettiklerine de şahit oluyoruz” dedi.

“DEAŞ ve Haşdi Şabi’den kaçan gruplar Türkiye’ye sığınabilir”
Musul’u kurtarma operasyonu kapsamında Irak üzerinden bir göçmen dalgası beklendiğini anlatan Doç. Dr. Deniz, şunları söyledi:
“İran’dan bu süreçte ne kadar göçmen gelirse daha fazlası Irak üzerinden de gelebilir. Musul’u kurtarma operasyonu kapsamında halk DEAŞ’tan kaçarken, özellikle Sünni grupların Haşdi Şabi gibi grupların da saldırılarına maruz kalmaları noktasında ilk etapta Kuzey Irak’a, sonrasında Türkiye’ye kaçabilirler. Ama burada büyük bir kriz yaşanmazsa, bunun çok fazla olabileceğini zannetmiyorum. Çünkü Türkiye’nin Haşdi Şabi saldırılarına çok da müsaade edebileceği kanaatinde değilim. Bu aşamada aşırı bir göç dalgası beklemiyoruz.”

“Türkiye sınırlarını kapatır”
Suriye’de savaş ortamından kaçan mültecilere Türkiye’nin kapılarını açtığını ve halihazırda Türkiye’de 3 milyonun üzerinde mülteci bulunduğunun altını çizen Deniz, “Suriye’de savaş ortamından dolayı o kadar göçmen aldık. Ama İran’da halihazırda savaş yok. Onun için olası büyük bir göç dalgası durumunda Türkiye sınırlarını kapatır ve buna müsaade etmez. Ancak küçük gruplar halindeki göçmenlerin insan kaçakçılarının yardımıyla geçişler olacaktır” diye konuştu.


İlkbahar aylarında geçişlerin doğal olarak arttığına işaret eden Doç. Dr. Orhan Deniz, sınır bölgelerinde inşa edilen kalekolların kaçak göçmenlerin sayısında da ciddi azalmalara neden olduğunu aktardı.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ