Aygır Gölü'nde zebra midye tehlikesi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Aygır Gölü’nü istila eden zebra midyenin hayat döngüsü boyunca 1 milyon adet gibi devasa bir rakamda üreme kabiliyetine sahip o

Van Haberleri 8.03.2018 08:19:01 0
Aygır Gölü
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.03.2018 08:19

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Bitlis’in Adilcevaz sınırları içerisinde bulunan Aygır Gölü’nde yaptığı incelemeler sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Akkuş, şu anda Adilcevaz sınırları içerisinde bulunan Aygır Gölü'nde olduklarını söyledi. Akarsular ve göllerin önemli sucul ekosistemler olup her birinin kendi içerisinde dinamik bir dengeye sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, “Dışarıda bu bölgelere girecek olan yabancı türler invasil, işgalci olarak ifade ettiğimiz türler bu ekosistemlerdeki besin zincirini bozmakta. Bu ekosistemde yaşayan farklı canlıların habitatına yada besinine ortak olmak da ve buradaki ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ülkemizde bunun çek kötü örneklerine şahidiz. Eğridir Gölü bunun en bilinen örneklerindendir. Buradaki ekosistemi bu ortama giren yabancı türler tamamen altüst etmektedirler” dedi. 

 

“Zebra midye hayat döngüsü boyunca 1 milyon adet gibi devasa bir rakamda üreme kabiliyetine sahiptir" 


Van Gölü havzası sınırlarında yer alan Aygır Gölü'nün eşsiz bir ekosisteme sahip olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Akkuş, “Fakat son 3-4 yıldır buraya dışarıdan gelen ve zebra türü olarak ifade ettiğimiz midye türü burada görülmüştür. Nereden geldiğini şu an kesin olarak bilemiyoruz fakat bu ekosisteme zebra midye girmiştir. Zebra midye Güneydoğu Rusya kökenli olup 1800’lü yıllardan sonra Avrupa'ya, oradan da bütün dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde özellikle barajlarda heslerde çok ciddi bir sorundur ve büyük bir ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Çünkü bir zebra midye hayat döngüsü boyunca 1 milyon adet gibi devasa bir rakamda üreme kabiliyetine sahiptir. Aygır Gölü'nde nereden geldiğini bilmiyoruz. Fakat Aygır Gölü'nde son 4 yıldır bu midye hızla üremekte ve gölde çok ciddi bir popülasyonu oluşturmuş durumdadır” şeklinde konuştu. 

 

“Bu saatten sonra tek yapacağımız zebra midyeleri başka alana taşımamak” 


Zebra midyelerin gölün hemen hemen her tarafına yayıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, “İlerleyen yıllarda burada çok daha ciddi popülasyonlar oluşturacaktır. Artık bu saatten sonra bu zebra midyeyi buradan çıkarmamız imkansız gibi. Bu saatten sonra yapacağımız en önemli şey Van Gölü havzasında yaşayan bireyler olaraktan Aygır Gölü’nden farklı bir yerlere bu midyenin bulaşmaması gerek. Çünkü çok dayanıklı bir midye. Nemli ortamda su dışında 1-2 gün hayatta kalabilmek de ve gittiği ortamlarda üreyebilmektedir. Dolayısıyla bunu Aygır Gölü'nden Van Gölü havzası içerisine ve başka bir yere taşımasını mutlak surette engellemeliyiz. Ayrıca Van Gölü havzasına dışarıdan girecek olan yabancı türleri kesinlikle önlememiz lazım. Çünkü burası kapalı bir ekosisteme sahiptir. Dışarıdan bu hafızaya girecek olan her türlü yabancı tür sucul ekosistemdeki sahip olduğumuz diğer türleri tehdit etmektedir” dedi. 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ