Akdamar Anıt Müzesi’nde 8’nci ayın yapıldı

Van Gölü'ndeki Akdamar Anıt Müzesi’nde sekizinci ayin, koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda ziyaretçiyle gerçekleştirildi.

Van Haberleri 6.09.2020 15:38:05 0
Akdamar Anıt Müzesi’nde 8’nci ayın yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Akdamar Anıt Müzesi, bu yıl sekizinci ayine ev sahipliği yaptı. Bu yılki ayin koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda ziyaretçiyle gerçekleştirildi.

Akdamar Anıt Müzesi’nde gerçekleştirilen ayine katılmak üzere yurt içi ve dışından gelen sınırlı sayıdaki kişi Gevaş ilçesindeki Akdamar İskelesi'nde koronavirüs tedbirleri kapsamında ateş ölçümleri ve diğer işlemler yapıldıktan sonra adaya alındı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında Akdamar Adası’nda gerçekleştirilen ayine Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Gevaş Kaymakamı Hamit Genç, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Sönmez, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, 85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, Peder Şirvan Mürzyan, Kıdemli Peder Kırikor Damatyan ve 30 kişilik bir grup katıldı.

Beraberindeki din adamlarıyla adaya gelen 85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan ayini yöneterek, mum yaktı ve dua etti.

“BİN YÜZ YILLIK KİLİSE VAN’DA HALA DİMDİK AYAKTA DURUYOR”
Programda açıklama yapan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Ermeni Patrikanesi arasında imzalanan protokol gereği her yıl Eylül ayının ilk pazarı Van’da Akdamar Kilisesi’nde ayin gerçekleştirilmektedir. Bu yılda 8’ncisi düzenlendi. Ayinin güven ve huzur içinde yapılabilmesi için bize de düşen görevler neticesinde önlemlerimizi aldık. Bugün Ermeni cemaatinin küçük bir kısmı ayini gerçekleştirdi. Çünkü pandemiden dolayı cemaati seyretmek zorundalardı. Canlı olarak tüm dünyaya bu ayin aktarıldı. Tarih boyunca Anadolu medeniyeti tüm inançlara saygı duymuş, bin yüz yıllık kilise Van’da hala dimdik ayakta duruyor. İbadetlerini özgürce icra edebilmektedir. Anadolu medeniyeti her zaman inançlara ev sahipliği yapmış ve eserleri kendi eserleriymiş gibi saklayıp bugüne kadar getirmiştir. Onun için ben bu ayinde görev yapan tüm güvenlik personellerimize ve belediye personellerimize teşekkür ediyorum. İnşallah bir sonraki yıl tekrar 9’ncu ayinimizde bir araya gelebiliriz” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN VAN’IN BU GÜZEL KİLİSESİNDE YILLIK İBADETİMİZİ YAPTIK”
85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, insanların özgürce ibadetlerini yaptığı bütün ülkelerin, gerçekten dünyada gittikçe sertleşen bir atmosfer gördüklerini belirterek, “Bazı medeniyetler çatışmasını dinler üzerinden gerçekleştirmek istiyorlar. Biz ülkemizde inancımızı kiliselerimizde yaşayabiliyoruz. Bu anlamda mutluyuz, çünkü her insan için inanç dünyası hayatın en önemli değerlerinden birisidir. İnsanlar inançları için yaşarlar, inançları onların hayatlarına anlam verir ve gerektiğinde inançları için canlarını feda ederler. Öyle ki biz bugün Van’ın bu güzel kilisesinde yıllık ibadetimizi yaptık. Bize bu imkanı sağlayan devlet görevlilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Öyle ki önümüzdeki sene burada halkla beraber pandemiden kurtulmuş olarak ibadetimizi yerine getirmemizi Allah nasip eder bize. Türkiye’de 36 kilisemizde ibadetlerimizi rahat bir şekilde yapabiliyoruz. Bu konuda zaten bir şeyler sorun olursa haber olur gündeme düşerdi. Elbette 82 milyonluk bir ülkede yaşıyoruz, münferit olaylar oluyor. Kilisenin duvarlarına yazı yazanlar, kilisenin kapısından birisi geçenlerde haçı sökmüştü. Onunla ilgili gerekli önlemler derhal alınıyor. Bizler her türlü tedbiri alarak kiliselerimizde ibadetimizi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
 

“AYASOFYA DA BİR BARIŞ SEMBOLÜ OLABİLİR”
Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Maşalyan, “Ayasofya ile ilgili görüşümüzü yazılı olarak belirttik. Elbette ki ibadethaneler ibadethane olmalı ve başka bir amaca hizmet etmesi kincil olmalı. Ayasofya da bir barış sembolü olabilir. Biz demiştik ki aslında o bir kilise, cami ve müze olan bir anıt yapıdır. Dünya barışı için çok daha güzel bir resim olabilirdi. Eğer orada Hıristiyanlara da bir köşe tahsis edilseydi. Onlar da ibadetlerini yapabilselerdi. Ama bizim için zaten 640 yıl cami olarak bilinen bir mabetin tekrar cami olarak kullanılmasında biz herhangi bir sorun görmüyoruz. Yeter ki barış olsun, yeter ki bu barış çok zedelemesin. Bizlerde sizler gibi umutluyuz. Bu pandemi belasından insanlar ne kadar çabuk kurtulabilirse, günlük normal hayatımıza nasıl geri dönebilirsek, elbette hepimiz bunu arzuluyoruz. Bugün onun için de özel ayrı dua ettik. Aslında bu pandemi döneminde buraya gelmemiz, pandemiye bütünüyle teslim olmamalıyız. Önlemimizi alalım, hayatımızı sürdürelim ve insanlıkta yeteri kadar bilgi ve beceriye sahiptir bu hastalığın üstesinden gelmek için” ifadelerini kullandı.
 

Daha sonra çekilen toplu fotoğraf ile ayin sona erdi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem