Tarih: 20.08.2020 23:59

Ajans Asya Yönetim Kurulu Başkanı Güler; Fuarlar ekonomi ve tanıtım için önemli

Facebook Twitter Linked-in

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Covid-19 salgınından dolayı ertelenen fuarlar 1 Eylül’den itibaren yeni önlemlerle düzenlenmeye başlayacak. Bu konuda Van Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Ajans Asya Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, fuarların tanıtımın, ticaretin geliştirilmesinin en önemli olanaklarından olduğunu ifade etti.

Van’da da fuarların ulusal ve uluslararası arena seviyesine gelerek iyi bir ivme kazandığını belirten Başkan Güler, fuarların Van’ın hem tanıtımına hem de ticaretine iyi katkılar sunmaya başladığını söyledi. 

Fuarların 1 Eylül’den itibaren düzenlenecek olmasının Türkiye için, bölge için ve Van için çok önemli bir karar olduğunu söyleyen Başkan Güler, 10 Eylül’de Tarım Fuarını gerçekleştireceklerini belirtti. Başkan Güler, her orta ölçekli fuarın minimum rakamda 10 milyon TL civarında ilin ekonomisine katkı sunduğunu ifade etti.

“VAN’DA FUARLAR İYİ BİR İVME KAZANMIŞTI”
Fuarların tanıtım ve ticaretin geliştirilmesinin en önemli olanaklarından biri olduğunu söyleyen Başkan Güler, “Bilindiği gibi pandemi sürecinden beri fuarlar yapılmıyordu. Dolayısıyla fuarlar 2-3 defa ertelendi. 1 Eylül’den itibaren yapılmaya başlayacak. Bu tabi ki hem ekonomi için, hem de tanıtım için çok önemli bir olay. Çünkü gerçekten fuarlar tanıtımın, ticaretin geliştirilmesinin en önemli olanaklarından biridir. Bunlar yapılmadığı zaman yeni ürünler, insanların yeni tercihleri belirlenemiyor. Bu anlamda da çok büyük bir kayıp olarak görünüyordu. Özellikle Van’da da fuarlar bilindiği gibi ulusal ve uluslararası arena seviyesine gelmişti. Van’da fuarlar iyi bir ivme kazanmıştı. Van’ın hem tanıtımını hem ticaretine iyi katkılar sunmaya başlamıştı. Fuarların yapılmaması ilimiz içinde büyük bir eksiklikti. İnşallah 1 Eylül’den itibaren kaldığımız yerden, aynı heyecan, aynı şevkle Sağlık Bakanlığı’nın ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin belirlediği sağlık kuralları çerçevesinde gayet hijyenik bir ortamda fuarlarımızı gerçekleştirmeye başlayacağız. Türkiye içinde, bölge içinde, Van içinde çok güzel oldu diye düşünüyoruz” dedi.

“10 EYLÜL’DE TARIM FUARIMIZI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Bu yıl 6 tane fuar gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Güler, “Şuandan planımızda 5 tane fuar var. Zaten 2020 yılı içinde 10 tane fuar düşünmüştük. 5 tanesi ilk dönem 5 tanesi ikinci dönem şeklinde. Pandemiden dolayı ilk dönemdeki 5 tane fuarımızı yapamadık. İkinci dönem için bizim organize ettiğimiz 6 tane fuarımız var. Bunların 3 tanesi dışarıdan gelecek olan firmalarımızın fuarı olacak. Bu yıl kalan dilimde toplamda 6 tane fuar yapmayı düşünüyoruz. Tabi bizim öncelikle Eylül’ü görmemiz gerekiyor. 10 Eylül’de Tarım Fuarımızı gerçekleştireceğiz. Bu anlamda onu ilk önce görmemiz lazım. Bu yıl fuarların daha da renkli geçeceğine inanıyorum. Çünkü insanların da bu süre zarfı içerisinde büyük bir beklentisi oluştu. İnsanlar şuanda büyük bir beklenti içerisinde. Çünkü bir sosyal aktivite ihtiyacı var. Fuarlar ekonominin yanı sıra birde sosyal aktivite görevi görüyor. Bu anlamda da inşallah bu yıl 6 tane fuar yaparak kapatmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER ORTA ÖLÇEKLİ FUARIN MİNİMUM RAKAMDA 10 MİLYON TL CİVARINDA İLİN EKONOMİSİNE KATKISI VAR”
Fuarların şehre ekonomik getirisine de değinen Başkan Güler, “Her fuarın kendisine göre bir getirisi var. Bu anlamda total bir rakam verilebilir ama net bir rakam verilemez. Fuarın reklamcısından, lokantacısından, taksicisinden, otelcisinden, ayakkabı boyacısına kadar tüm sektörleri, herkese katkı sunan bir olgudur. Her orta ölçekli fuarın minimum rakamda 10 milyon TL civarında ilin ekonomisine katkısı var. Zaman zaman geçmiş dönemlerle işlerin durgun olduğu dönemlerde düzenlediğimiz fuarların ilin ekonomisine bir hareketlilik, canlılık getirdiğini hep beraber gözlemliyorduk. Bu anlamda bundan sonraki süreçte fuarların önemi biraz daha artacak. Çünkü her şey farklı bir boyuta girecek. İnsanlar artık görerek, dokunarak ürünleri almak isteyecektir. Her fuarında anında getirisini görmeyebilirsiniz. Çünkü büyük bir fuar yaptığınızda 3 ay sonra bunun etkisini görebiliyorsunuz. Bu anlamda bazı fuarların 100 milyon dolar katkısı olabiliyor, bazılarının da 10 milyon TL olabiliyor” şeklinde konuştu. 

“FUARLARA ÖZELLİKLE YATIRIMCI İNSANLARI GETİRMEK İÇİN MÜRACAATTA BULUNACAĞIZ VE GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
Sınır kapılarının virüsten dolayı kapalı olmasının kendilerini negatif olarak etkileyeceğini belirten Başkan Güler, “Koronavirüsten dolayı fuara yabancı turistlerin gelmemesi bizi etkileyecektir. Bizim her ne kadar İran’dan turist aldığımız gözlemlense de aslında biz Azerbaycan’dan da, Gürcistan’dan da, diğer ülkelerden de biz ziyaretçi alıyorduk. Kapıların virüsten dolayı kapalı olması diğer sektörleri etkilediği gibi bizi de negatif olarak etkileyecektir. O zamana kadar belki fuarlar için özel bir izinle özellikle fuar katılımcılarını getirmeye çalışacağız. Bu konuda müracaatlarımızı yapacağız. Bu durum bizi de negatif olarak etkileyecektir. Ülke genelinde şuanda aslında uçuşların da her yere uluslararası statüde açılmamış olması nedeniyle biz sadece ülke genelinden gelen insanlarla gerçekleştireceğiz. İran’daki durum şuanda bizden biraz daha kötü ama bir nebzede olsa duraksamaya geçmiş. İnşallah onlarda da virüs durur ve Kapıköy Sınır Kapısı da açılır. Bu sadece fuarlar için değil, şuanda turizm için de, perakende ticareti içinde çok önemli bir aktör. İnşallah en kısa sürede oda açılır ve bizlerde bunu gönül rahatlığı ile izleriz. Fuarlara özellikle yatırımcı insanları getirmek için müracaatta bulunacağız ve getirmeye çalışacağız. Getirebilirsek daha faydalı olur diye düşünüyorum” diyerek sözlerinin tamamladı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —