Tarih: 23.03.2019 12:39

Abdurrahman Çohaz, 'Van'da sosyal yardımlar kimlere nasıl yapılıyor?'

Facebook Twitter Linked-in

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Müdürü Abdurrahman Çohaz, müdürlük olarak Van’da dezavantajlı kişilere Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, kendi öz kaynaklarından ayda 15 milyon lira ödediklerini aktardı.

Van FM’de Gazeteci Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem  Programı’nın canlı yayın konuğu olan Van Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdurrahman Çohaz kurum çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

SOSYAL YARDIMLAR ABD VEYA AVRUPA'DAN DEĞİL DEVLETİMİZİN BÜTÇESİNDEN YAPILIYOR
Ayda 15 milyon lira sosyal yardım ödemesi yaptıklarını ve bunun tamamen devletin öz kaynaklarından ayrıldığının altını çizen Çohaz, "yapılan yardımların bazı çevreler tarafından bilinçli olarak Avrupa'dan veya Amerika'dan gönderildiğine dair iddialar ile insanımızın kafası karıştırılmaya çalışılıyor. Oysa devletimizi ve Cumhurbaşkanımızı hedef alarak bizi zayıflatmaya ve parçalamaya çalışan Avrupa veya Amerika bize neden yardım göndersin? Tam aksine yapılan tüm sosyal yardımlar devletimizin bütçesinden, öz kaynaklarımızdan ayrılıyor. Devletimiz ihtiyaç sahibi olan insanımızın kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürmesi için destek veriyor. 'Atalarımızın ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın' yaklaşımı ile bu sosyal yardımlar yapılıyor" dedi.

DEVLETİN ŞEFKAT ELİ İHTİYAÇ SAHİPLERİ İLE
Çohaz, müdürlüğe bağlı 4’ü çocuk kuruluşu, bir kadın sığınma merkezi bir engelli bakım evi olmak üzere toplam 6 kuruluş ile hizmet verdiklerini anlatı. Devletin şefkatli elinin yardıma ihtiyacı olan her kese yetiştiğini vurgulayan Çohaz, 250 çocuğa bakım hizmeti verdiklerini söyledi. 

AİLE ORTAMI VE SICAKLIĞINDA SEVGİ EVLERİ
0-18 yaş aralığındaki çocuklar için ‘sevgi evleri’ olduğuna değinen Çohaz, “Sevgi evlerinde erkek çocuklar 12 yaşına geldiğinde farklı sevgi evlerine gönderiyoruz. Merkezimize bağlı belli apartman ve sitelerde 0-18 yaş arasını kapsayan 14 tane çocuk evimiz var. Bu çocuk evlerimizde kız ve erkek olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Çocuk evlerimizde bakıcı anne var ve bu bakıcı anne çocukların günlük tüm ihtiyaçlarını gideriyor. Temizliğinden tutun yemeğine kadar tam bir ev ortamı gibi hizmet veriyoruz” dedi.  

AİLESİ OLMAYAN MÜLTECİ ÇOCUKLAR DA HİMAYE EDİLİYOR
Ayrıca 40 kişiden oluşan mülteci erkek çocuklara da rehabilitasyon başta olmak üzere çeşitli hizmetler verdiklerini anlatan Çohaz, “Bu çocukların çoğunluğu Afganistanlıdır. Farklı ülkelerden gelen ve burada ailesi olmayan 13-18 yaş arası çocukları alıp burada onların ihtiyaçlarını karşılayıp hizmet ediyoruz. Mülteci çocukların 18 yaşına kadar ailesi bulunmuyorsa, eğer o çocuğunda eğitimi devam ediyorsa 2 yıl daha süresi uzatılıyor. Ama eğitimi devam etmiyorsa ve 18 yaşına gelmişse sığınma işlemleri tamamlanıyor ve özgür bırakılıyor” diye konuştu.

ERKEN YAŞTA ZORLA EVLİLİKLE MÜCADELE
13-18 yaş arası kız çocukları için kabul evleri olduğunu ifade eden Çohaz, zorla evlendirilen veya istismara uğramış çocuklara rehabilitasyon hizmeti verdiklerini söyledi. 
Rehabilitasyon hizmetinden sonra çocukların ya ailelerine ya da gerekli kuruluşlara gönderildiğini belirten Çohaz, “ Erken yaşta evliliğin önüne geçmek için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz. Bu konuda önemli bir başarı kaydettik” dedi. 

AİLELER ERKEN YAŞTA EVLİLİK KONUSUNDA DUYARLI OLMALI
Ailelerin kız çocuklarının erken evlendirilmemesi konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade eden Çohaz, “Bu konuda ailelerin daha duyarlı olması gerekiyor. Biz erken ve zorla evliliğin önüne geçmek için çok caba harcıyoruz ve anlatmaya çalışıyoruz. Erken yaşta ve zorla evlilikle mücadele eylem planını hazırladık ve şuan çok ciddi çalışmalarımız var.  Eylem planında ağırlıklı olarak eğitim var. Eğitim planında Milli Eğitim, Müftülükler, Belediyeler bizim en büyük destekçimizdir. Bu kurumlarımız sayesinde bütün ilçe ve köylerde eğitimlerimizi çok sıkı bir şekilde veriyoruz. Bu çalışmalarımızda medyadan çok bir destek aldığımız söylenemez o yüzden basından destek istiyoruz” dedi.

KADIN SIĞINMA EVLERİ
Şiddetin eksik olmadığı bir şehrin tek kurtarıcısının kadın sığınma evleri olduğunu vurgulayan Çohaz,  Van’da kadına şiddetin oranı diğer metropol şehirlere göre daha az olduğunu söyledi. Çohaz, “Bu rağmen kadın sığınma evlerine müracaat eden kadınlarımız çok. Oraya gelen kadınların tüm güvenlik ihtiyacı, yeme içme ihtiyacı ve harçlık ihtiyacı karşılanıyor. Oraya gelen kadınlarımız can güvenliği ile ilgili bir sorunu yoksa onları farklı kurslara da gönderiyoruz. Onlara kendi ayakları üzerinde durabilsin diye istihdam imkânı da sağlıyoruz” diye konuştu. 

ENGELLER KALDIRILIYOR
Engelli bireyler için de birçok çalışmaya imza attıklarını ifade eden Çohaz, “Engel grubuna göre 5 farklı engelli bakım evimiz ile engelli kardeşlerimize hizmet vermekte. 2 özel bakım merkezimiz bulunuyor. 224 kapasiteli bakım merkezlerimizde engelli bireylerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İşletmesi olan özel şahısların, bakıma muhtaç vatandaşlarımıza hizmet vermesi için onların gider ve masraflarını karşılıyoruz” açıklamasında bulundu.

DEVLETİMİZ İNSANIMIZI YAŞATIYOR
Yardıma ihtiyacı olan vatandaşların her zaman yanında olduklarını belirten Çohaz, 1600 kapasiteli 15 tane özel kreşin olduğunu kaydetti. Çohaz, ayrıca gündüz hizmetleri içinde 5 tane sosyal hizmet merkezi bulunduğunu söyledi. Çohaz, “Bütün ilçelerimizde kurumlarımız bulunuyor. Başvuru yapan vatandaşlarımız için ekiplerimiz yerinde inceleme yapıyor. Vatandaşın hangi alanda ihtiyaçları var bu tespit ediliyor. Gereken işlemlerden sonra gereken yardım yapılıyor” dedi.

9 BİN KİŞİYE EVDE BAKIM HİZMETİ
Özelikle yaşlılar için evde bakım hizmeti verdiklerini ifade eden Çohaz, 2018 yılında evde bakım hizmeti adı altında 130 milyon 500 bin tl yardımda bulunduklarını kaydetti. Yaklaşık 9 bin kişiye evde bakım hizmeti götürdüklerine değinen Çohaz, “Biz hem hastaya hem de bakıcısına her ay düzenli olarak yardımda bulunuyoruz. Yaklaşık 9 bin kişiye evde bakım hizmeti adı altında her ay düzenli olarak para yardımı yapılıyoruz. Aile ve çocuklara da 6 milyon liraya yakın destekte bulunduk. Bir de bizim koruyucu aile sistemimiz var. Koruyucu ailelere verdiğimiz çocuklara 500 Liraya yakın bir para yardımında bulunuyoruz. Yaş ve eğitim arttıkça verdiğimiz paranın miktarı da artıyor. Tabi bunun belli başlı kriteri var. Birinci kriter; ağır engelli olması. İkinci kriter; evde yaşayan kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3/2’in altında olmasıdır’’ diye belirtti.  

YAŞLILARIN VE ENGELLİLERİN KADRİ KIYMETİ BİLİNİYOR
Yaşlı ve engelli maaşları ile ailelerin bütünlüğüne önemli destek verdiklerini söyleyen Çohaz, “Evde bakım hizmeti yapılmadan önce yaşlılarımız gerçekten çok zorluk çekiyordur. Ailesi tarafından bakılmıyor, ortada bırakılıyordu. Biz bu yaşlı bakım hizmetini yaptığımızdan beridir yaşlılarımızın bakımının yapıldığını daha iyi şartlarda yaşadığını, değerinin fazlalaştığını biliyoruz. Yaptığımız yardımlar sonucunda yaşlılarımız ve engelli kardeşlerimizin kadri kıymeti bilindi” dedi. 

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?
Koruyucu aile için de çalışma yürüttüklerini aktaran Çohaz, “Evlatlık şartı taşıyamayan çocukları korucu aileye veriyoruz. Hiç kimsesi olmayan çocukları evlatlık veriyoruz. Ailesi vardır fakat yetiştirme yurduna bırakmış ama ilgilenmiyor, sormuyor o durumda olan çocukları koruyucu aileye verebiliyoruz. Her isteyen koruyucu aile olamıyor bunun içinde bazı şartlar vardır. Öncelikle barınabilecekleri bir evinin olması, asgari ücretin üstünde bir gelirinin olması yeterlidir. Bu kriterlerden sonra gereken bazı incelemeler yapılır ve bunun sonucunda korucu aile olabiliyor” dedi. 

GENÇLERE ÖZEL PROJELER
Gençler için birçok projeyi hayata geçirdiklerini ve gençleri sanata teşvik ettiklerini söyleyen  Çohaz, “Biz bu çocukları özel dershanelere, okullara, yeteneklerine göre değişik kurslara gönderiyoruz. Başarılı oldukları alanlarda, farklı branşlarda el beceri eğitim kurslarına gönderiyoruz.  Diyelim ki çocuklarımızdan biri ortaokuldan sonra okumak istemedi onu farklı kurslara yönlendiriyoruz ki bir sanat dalıyla uğraşsın ve meslek edinsin. Kız çocuklarımıza yemek pişirmekten tutun aile hayatına kadar her şeyi öğretiyoruz.’’ dedi.

HALK KURUMUMUZUN NE İŞ YAPTIĞINI BİLMİYOR
Van’daki sivil toplum örgütlerinden her zaman yeterli destek gördüklerini aktaran Çohaz, halktan yeterli desteği görmediklerini özelikle vurguladı. Bu konuda çok üzgün olduğunu belirten Çohaz, “Kurumumuzun amacını ve ne iş yaptığını bilmiyorlar” dedi.

Müdürlüğe ait kurumların kapılarının halka açık olduğunu söyleyen Çohaz,  “Çocukların gururunu kırmadan onlarla ilgilenmek isteyenlere kapımız her zaman açık. Ancak çocuklar üzerinden reklam veya duygu istismarı yapanlara da aslan izin vermediklerini ifade etti. 

HUZUR EVİ AÇILIŞA HAZIR
Kendi döneminde yapılan çalışmalara da değinen Çohaz, ’’Edremit Sosyal Hizmet Merkezini faaliyete soktuk. Sosyal oyun birimini oluşturduk. Madde bağımlılarının tedaviden sonra sosyal hayata uyumlarının sağlanması için sosyal uyum birimini açtık. Çaldıran’a bağlı Muradiye Sosyal Hizmet Merkezi’ni açıyoruz. Başkale, Saray, Özalp ilçelerinde de bu sene Sosyal Hizmet Merkezi açmayı düşünüyoruz. Edremit’te yaptırdığımız huzur evi binası vardı. Depremden dolayı açamamıştık. O bina dışardan gelen 400 tane sağlık personeline konaklama hizmet veriyordu. Tekrardan huzur evi olarak faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Şuan açılışa hazır bir durumda, bakanlık yeterli sayıda personel verdiği zaman 78 kapasiteli bir huzur evi olacak” dedi. 

ÇOCUKLARIMIZ DİLENMEK YERİNE EĞİTİM ALMALI
Bazı projelerde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (DAKA) destek aldıklarını belirten Abdurrahman Çohaz, ’’Geçen sene Van Valimiz Sayın Murat Zorluoğlu ile birlikte sokakta dilenen ve çalışan çocuklar için bir mobil ekip oluşturduk. Haftada 3 gün çıkıyorlar özellikle ışıklarda dilenen çocukları alıyorlardı ve aileleri ile görüşüyorlardı. O zamanlar bir toplanma merkezimiz yoktu. Bizde DAKA’ ya bir proje sunduk. Getirilen çocukların orada toplanıp bir çay içmesi, vakit geçirmesi aileleri ile bir araya gelip konuşmak için böyle bir proje sunduk. DAKA’ da projemizi destekledi ve hayata geçti. 324 çocuğa ulaştık ve o çocukların daha sağlam bir temel üzerinde yaşaması için farklı kurslarda zamanlarını doldurmaya çalışıyoruz. Van’da sokakta yaşayan yok. Sokakta çalışan ve dilenen var. Bunun yanında SODES destekli projelerimiz de var. Özellikle bir refakatçı misafirhanemiz var. Çocuk haklarına yönelik projelerimiz var. Şehit ve Gazi ailelerine yönelik kültürümüzü tanıtmak ile ilgili geziler düzenledik. Engelsiz iletişim ve teknoloji merkezimiz var onu uyguladık” diye belirtti. 

460 ŞEHİT YAKININA YARDIM
Şehit ve gazi yakınlarının birçok haklarını bilmediklerini ifade eden Çohaz’’ Van’daki şehit sayımız 521 Gazi sayımız 372.  Van’da şehit yakını olarak 460 kişiyi işe yerleştirdik. Şehit ve gazi yakınlarının birçok hakkı var ve bunları bilmiyorlar. Bu haklardan bazılarına değinmek istiyorum; ulaşım hakları, erişim hakları, özel araç hakları, eğitim ve kültür den yararlanma, yükseköğretimde yararlanma, malulen emekliLİK hakları, şehitlerimize eğitim yardımları gibi daha sayamadığım birçok hakları vardır. ’dedi.

BU HABERİ OKUYAN HERKESİN VİCDANİ İMANİ VE VATANİ SORUMLULUĞU
Devletimizin; insanımızın onuruna, haysiyetine ve hayatına nasıl sahip çıktığını.. Onurlu bir yaşam için sadece Van’da  ayda 15 milyon lira sosyal yardım yaptığını..

Bu yardımların hepsinin devletimizin öz kaynakları ile yapıldığını, Avrupa ve ABD’den gelmediğini  anlatan bu haberi herkes okumalı ve çevresi ile paylaşmalı..

Okuduklarını çevresine anlatmalı ki devlet ve halk düşmanlarının yalanları insanımızı etkilemesin..

Kaynak: Van Postası Gazetesi


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —