5 bin yıllık gelenek üniversitelilerin eliyle hayat buluyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından çömlekçiliğin yaşatılması amacıyla başlatılan proje kapsamında üniversite öğrencileri, 5 bin yıllık geleneksel yöntemlerle çanak, çömlek ve testi üretiyor.

Van Haberleri 9.06.2017 11:13:04 0
5 bin yıllık gelenek üniversitelilerin eliyle hayat buluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.06.2017 11:13

Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘GENÇDES-2017-1’ programı kapsamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından başlatılan ‘Van Bardakçı Köyü Seramik Atölyesi Uygulama Projesi’ kapsamında üretilen çanak, çömlek ve testiler 5 bin yıllık gelenekle doğal fırında pişirilerek hazır hale getirildi. Konuya ilişkin basın mensuplarına konuşan YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘GENÇDES-2017-1’ programı kapsamında, üniversitemiz tarafından başlatılan ‘Van Bardakçı Köyü Seramik Atölyesi Uygulama Projesi’ ile bugün ürettiğimiz çömleklerin fırına atma işlemini gerçekleştiriyoruz. Geleneksel usulde devam eden 5 bin yıllık bir geleneğin yeniden hayata kazandırılması, kaybolmaya yüz tutmuş seramik, çanak çömlek geleneğinin yeniden canlandırılmasını hedefliyoruz” dedi.
 

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri kapsamında arkeoloji bölümü öğrencileri ile birlikte çanak çömlek üretimini kil yatağından itibaren tezgah üzerine gelinceye kadarki bütün aşamalarını uygulamalı olarak gördüklerini anlatan proje yürütücüsü Doç. Dr. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
 

“Proje 24 Nisan’da başladı ve 24 Haziran’da bitirmek istiyoruz. Pişirdiğimiz eserleri de 15 Haziran’da edebiyat fakültesinde bir sergiyle tanıtmak istiyoruz. Çömleklerin pişirilerek son aşamaya kadar gelmesi için bir aydan beri bilfiil uygulama yapıyoruz. Çünkü seramikleri tezgah üzerinde şekillendirdikten sonra bir bekleme süreleri oluyor. Gölgede beklemesi ve kuruması gerekiyor. Kuruduktan sonra üzerlerine astar dediğimiz uygulama yapılıyor. Bu aşamadan sonra süslemesi yapılıyor. Ondan sonraki aşamada ise tam kurumuş eserleri ustamızın gözetimi altında fırına alıyoruz.”

“M.Ö. 3’üncü bin yılda kullanılan geleneği devam ettiriyoruz”
 

Van Gölü havzasında bu işi sürdüren tek usta kaldığını ifade eden Çavuşoğlu, “Daha önce Osmanlı döneminden itibaren cumhuriyetin ilk yıllarından 1980’li yıllara kadar Bardakçı köyünde aktif olarak bu zanaat devam ediyordu. Fakat şimdi tek usta kalmış, tek ustanın da hayatta kalması için destekliyoruz. Sağ olsun Kültür ve Turizm Bakanlığı projemizi destekledi. Bu desteklemenin neticesinde ise öğrencilerimiz üretimin bütün aşamalarını görmüş oldu. Üniversitelerdeki seramik bölümleri gibi değil orada biraz daha elektronik bir işlem var. Ama burada tamamen geleneksel şekilde yapılıyor. Milattan önce üçüncü bin yılda kullanılan geleneği devam ettiriyoruz” diye konuştu.
10 öğrenci olmak üzere 20 kişilik bir ekiple çalıştıklarını anlatan Çavuşoğlu, derslerde teorik olarak anlatılan bilgilerin burada pratiğe döktüklerini de sözlerine ekledi.
 

Bölgedeki geçmişi Urartular dönemine dayanan çömlekçilik, 1950'li yıllarda aktif olarak devam etmiş, ancak teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle birlikte yok olmaya yüz tuttuğu belirtiliyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ