3 bin yıllık Kız Kalesi aslına kavuşuyor

Van’ın Edremit Belediyesi, ilçenin önemli değerlerinden olan 3 bin yıllık Kız Kalesi’ni yaptığı rekreasyon çalışmasıyla aslına kavuşturdu.

Van Haberleri 2.01.2019 14:57:24 0
3 bin yıllık Kız Kalesi aslına kavuşuyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.01.2019 14:57

Van’ın Edremit Belediyesi, ilçenin önemli değerlerinden olan 3 bin yıllık Kız Kalesi’ni yaptığı rekreasyon çalışmasıyla aslına kavuşturdu.

Edremit ilçesinde yer alan ve Van’ın panoramik bir bakışına sahip Kız Kalesi, 3 bin yıl aradan sonra hak ettiği konuma geldi. Edremit Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde tamamlanan Kız Kalesi ve Seyir Tepe Kafe ve Restoran basın mensuplarına tanıtıldı. Kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, peyzaj ve rekreasyon çalışmalarının tamamlandığını ifade ederek, “İki yıllık bir çalışma sonrasında projemizi kuruldan geçirdik ve bölgeye has imar planını yaptık. Daha sonra buradaki kaçak yerleri ve gecekonduları yıkarak, Kız Kalesi Peyzaj ve Rekreasyon Projemiz doğrultusunda burayı elden geçirdik. Yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın sonucunda bu duruma getirdik. Burası; seyir terası, yeşil alanları, ışıklandırma alanları ile vatandaşlarımızın hizmetine açıldı. 3 bin yıl önceki haline dönen Kız Kalesi, 3 bin yıl aradan sonra hak ettiği duruma geldi” dedi.

Her şehrin bir seyir tepesine sahip olduğunu dile getiren Çiçekli, “İnsanların gittiği şehirlerin panoramik bir bakışa sahip noktası vardır. Van’ın da böyle noktaları çoktu, ancak ıslah edilmesi, elden geçirilmesi gerekiyordu. Şu anda Kız Kalesi’ni bu hale getirdik. Burası artık Van’a gelecek olan misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz, Van’a nerden bakılır denildiğinde gelebilecekleri bir yer haline geldi. Yine buraya gelen insanların çay ve kahve içecekleri, yemek yiyecekleri bir yere de ihtiyaç vardı ve biz o yeri de sit alanının hemen dışında Seyir Tepe Kafe Restoran olarak yaptık ve Edremit Kaymakamlığı ile Edremit Belediyesi bünyesinde burayı da işleteceğiz. Burası da, Kız Kalesi de artık hak ettiği muameleyi görecek hale geldi” ifadelerini kullandı.

“Kültür varlıkları; ahır olarak bırakılmayla, gayri meşru faaliyetlere konu edilmeyle veya işgal edilmeyle korunamaz"

Belediye olarak kültür varlıklarını koruma yönünde iki yıldır ciddi mücadele verdiklerini vurgulayan Çiçekli, “Kültür varlıkları; ahır olarak bırakılmayla, gayri meşru faaliyetlere konu edilmeyle veya işgal edilmeyle korunamaz. Buralar insanlarımızın, vatandaşlarımızın veya toplumun kullanımına açılacak dönüşümlerle kullanılabilir. Biz birinci halk plajını açtığımızda, 1967 yılında yapılmış okulları işlevlendirdiğimizde bize saldıran zihniyet; Kız Kalesi’nin peyzajını yapmaya çalıştığımızda, Seyir Tepe Kafe Restoranı sit alanın dışına yaptığımızda aynı şekilde bize saldırdılar. Ben bu ilgilileri kınıyor, onları yapıcı olmaya davet ediyorum. Kentimizi, şehrimizi hak ettiği konuma elbirliğiyle getirmeye davet ediyorum. Çatışmadan, kavgadan artık yorulmadılar mı? Gelsinler, kentin hak ettiği hizmeti sunma noktasında bize destek sunsunlar. Önümüzü açmaya da önerileriyle bize destek olsunlar ve artık bu kavga dilinden, çatışma dilinden vazgeçsinler” diye konuştu.

Açılışın ileriki süreçte yapılacağını da sözlerine ekleyen Çiçekli, maliyeti hakkında da bilgilendirmede bulunarak, “Toplam 1.8 milyon TL’ye mal olan bu projemizin 900 bin TL’sini Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı marifetiyle projelendirdik. Geri kalan 900 bin TL’sini ise Edremit Belediyesi olarak karşıladık. İnşallah ileriki süreçte ilimize gelen bir devlet büyüğümüzün teşrifi ile resmi olarak açılışını gerçekleştireceğiz. Ben bu anlamda gerek Kız Kalesi’nin gerekse Seyir Tepe Kafe ve Restoranımızın ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Program, alanın gezilmesi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesi ile sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ