2 bin 600 yıllık ızgara planlı Zernaki Tepe’de arkeolojik çalışmalar başlayacak

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Van’ın Erciş ilçelisinde bulunan 2 bin 600 yıllık ızgara planlı Zernaki Tepe’de incelemelerde bulundu.

Van Haberleri 20.06.2021 08:48:15 0
2 bin 600 yıllık ızgara planlı Zernaki Tepe’de arkeolojik çalışmalar başlayacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.06.2021 08:48

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Van’ın Erciş ilçelisinde bulunan 2 bin 600 yıllık ızgara planlı Zernaki Tepe’de incelemelerde bulundu.

5 bin yıllık Karakoyunlu-Selçuklu mezarlığında incelemelerde bulunan Bakan Yardımcısı Yavuz, mezar taşlarının defineciler tarafından tahrip edilmesinden dolayı kazı, restorasyon ve mezar taşlarının onarımı için çalışma başlatacaklarını belirti. Daha sonra ilçeye 20 kilometre uzaklıktaki 2 bin 600 yıllık ızgara planlı Zernaki Tepe bölgesinde incelemelerde bulunan Yavuz, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu’dan bilgi verdi. Çavuşoğlu, Yukarı Işıklı Mahallesi’nde geçmişi 2 bin 600 yıllık Urartu uygarlığına dayanan Zerneki Tepe’nin modern toplu konut anlayışının Doğu Anadolu’daki ilk örneği olduğunu belirterek, “240 hektarlık alanı kapsamakta ve kalenin sur duvarlarında herhangi bir harç kullanılmamış. Kırlangıç kilitli bağlama taşlarla sur duvarları inşa edilmiş. Alanın güney kısmında ise geçmiş yıllarda kaçak kazılar sonucu 2 adet kaya mezarı açılmış ve maalesef defineciler tarafından talan edilmiş” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Zernaki Tepesi’nde yapılan ön incelemeler sonrasında içinde yönetim merkezi de olan ızgara planlı bir şehir olduğuna dair ilk bulgulara rastladıklarını belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak vekillerimizin, Erciş Belediyemizin ve Erciş Kaymakamlığımızın da desteğiyle burada araştırmalarımızı derinleştirmek istiyoruz. Buranın tarihinin araştırılması gerekiyor. Eğer Roma’dan önce Urartu uygarlığına ait çıkarsa, aslında ızgara planlı şehir sisteminin doğudan batıya doğru aktarıldığı ve Roma Helenist döneminin de bu bilgiyi buradan öğrenmiş olukları, buradaki araştırmalar sonucu ortaya çıkacak. Dolayısıyla doğru tarihlenmesini yapmak istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Van Müzemizin yönetiminde buradaki kazı ve araştırmalarımızı üniversitemizle birlikte başlayacağız” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve beraberindeki heyet, daha sonra Sahilkent Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Atakan Çelik Kültür Merkezinin açılışını gerçekleştirdi. Programa AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Erciş Kaymakamı ve Belediye Baklan Vekili Nuri Mehetbeyoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Şahin, Van Müze Müdürü Erol Uslu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu katıldı.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ