Van YYÜ Dr. Öğretim Üyesi Akkuş; Akarsular balıklar için hayati öneme sahip

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, 24 Ekim Dünya Balık Göçü Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak, dünya üzerindeki akarsuların sucul ekosistemdeki yaşayan balıklar iç

Van Haberleri 24.10.2020 14:48:07 0
Van YYÜ Dr. Öğretim Üyesi Akkuş; Akarsular balıklar için hayati öneme sahip
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.10.2020 14:48

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

24 Ekim Dünya Balık Göçü Günü dolayısıyla Van Postası Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, akarsularda da yaşayan balıklar üremek, beslenmek ve avcılarından kaçmak gibi değişik sebeplerden dolayı akarsuların yukarı ve aşağı kesimlerine doğru göçler gerçekleştirdiğini belirtti.

Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, son yıllarda akarsular üzerlerine kurulan barajlar, HES'ler yol geçişi için yapılan farklı yapıların balıkların akarsulardaki göçünü engellediğini söyledi.

“BALIK GÖÇÜ DENİLDİĞİNDE ŞÜPHESİZ ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA AKLA İLK GELEN ŞEHİRLERİN BAŞINDA VAN GELMEKTEDİR”

Balıkların suculu ekosistemdeki besin döngüsünün ve diğer işlevlerinin yürütülmesinde hayati öneme sahip olduğunu belirten Akkuş, “Dünya üzerindeki akarsular sucul ekosistemdeki yaşayan balıklar için hayati bir öneme sahiptir. Akarsular, tıpkı insan vücudundaki besin taşıyan damarlar gibi suculu ekosistemdeki besin döngüsünün ve diğer işlevlerinin yürütülmesinde hayati öneme sahiptir. Son yıllarda dünyada ve ülkemizdeki akarsularda artan ekolojik bozulmalara dikkat çekmek için Dünya genelinde bu için değişik etkinlikler düzenlenmektedir. Bugün 24 Ekim dünya balık göç günü. Akarsularda da yaşayan balıklar üremek, beslenmek ve avcılarından kaçmak gibi değişik sebeplerden dolayı akarsuların yukarı ve aşağı kesimlerine doğru göçler gerçekleştirmektedirler. Fakat son yıllarda akarsular üzerlerine kurulan barajlar, HES'ler yol geçişi için yapılan farklı yapılar balıkların akarsulardaki bu göçünü engellemiştir. Balık göçü denildiğinde şüphesiz ülkemizde ve dünyada akla ilk gelen şehirlerin başında Van gelmektedir. Çünkü her yıl Nisan ve Temmuz ayları geldiğinde Van Gölü'nde yaşayan milyarlarca inci kefali üremek için Van Gölü’ne dökülen akarsulara göç etmekte ve göl çevresinde tam bir şölen havası meydana gelmektedir” dedi.

“İNCİ KEFALLERİ VAN’IN BİR MARKA DEĞERİ HALİNE GELMİŞTİR”

Dünyanın hiçbir yerindeki balık göçü Van Gölü’ndeki yaşayan inci kefallerinin göçü kadar harika olmadığını belirten Akkuş, “İnci kefalleri Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından başlatılan çalışmalarla beraber yok olmaktan kurtarılarak bugün bölgede 15.000 insanın geçimini sağladığı Van’ın bir marka değeri haline gelmiştir. İnci kefali yok olmaktan kurtarılmıştır fakat inci kefali için sorunlar halen bitmiş değildir. İnci kefalinin üreme göçü gerçekleştirdiği akarsularda inci kefalinin geçmesi mümkün olmayan engeller mevcuttur. Muradiye Bendimahi Çayı üzerindeki sulama Regülatörü inci kefali göç yolu üzerindeki en büyük engellerden birisidir ayrıca Karasu Çayı üzerindeki Ablengez Köprüsü ve Zilan Çayı üzerindeki bentler inci kefali için geçilmesi mümkün olmayan engellerdir. İnci kefali 100 binlerce yıldır bu bölgede yaşamakta ve 100 binlerce yıldır Van Gölü’ne dökülen akarsulara göç etmektedir. Fakat akarsular üzerine kurulmuş bu engeller 100 binlerce yıldır devam eden bu göçü engellemektedir. Tüm dünyada kutlanan "Dünya Balık Göç" gününde, bu engellerin bir an önce kaldırılmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Kars Emniyet Futbol takımı Doğu Anadolu Şampiyonu oldu


Van Spor

Iğdır FK’de Kenan Koçak dönemi sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe’nin Süper Lig’de namağlup serisi 26. haftada bitti


Van Spor

Digorlu kızlar Türkiye yarı finallerinde Kars’ı temsil edecek


Van Spor

Curling kadın milli takımı, Dünya şampiyonası yolunda


Van Spor

Elazığspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Malatya’ya 4 milyar TL’lik spor yatırımı


Van Spor

Hakkari’de üç bant bilardo heyecanı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ