Van Gölü havzasını seven flamingolar kışın da gitmedi

Van Gölü havzasını seven flamingolar kışın da gitmedi

Van Haberleri 13.02.2025 10:47:00 0
Van Gölü havzasını seven flamingolar kışın da gitmedi
Tarih: 13.02.2025 10:47 Güncelleme: 13.02.2025 10:58

Van Gölü havzasının göçmen misafirleri flamingolar, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bölgede konaklama sürelerini uzattı.
Her yıl çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan ve adeta kuş cennetini andıran Van Gölü havzası göçmen misafirleri, kış mevsiminin ılıman geçmesinden dolaylı konaklama sürelerini uzattı. Her yıl Afrika ve İran’ın Urmiye Gölü’nden gelerek Van Gölü Havzası’nda bir süre konakladıktan sonra Afrika ülkelerine göç eden flamingolar, bu yıl İpekyolu ilçe sınırında yer alan Erçek Gölü, Çelebibağı sulak alanı, Muradiye Bendimahi sulak alanı ve Gevaş Göründü sulak alanlarını mesken tuttu. Zengin kuş popülasyonuyla kuş cenneti olarak anılan Van Gölü Havzası çevresinde görülen flamingolar, kıyı şeridini adeta beyaza bürüdü. Türkiye’deki yaklaşık 450 kuş türünden 250’sine ev sahipliği yapan Van Gölü Havzası’nda konaklayan flamingolar, görüntüleriyle göz kamaştırıyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Bayrak türlerden olan ve ilkbaharda selam getirip, sonbaharda ise selamımızı başka yerlere götüren allı turnalar (flamingo) genellikle Mart ayının sonu ile Nisan ayının başlarında buraya gelirler. Ekim ve Kasım gibi buradan selam götürmektedirler. Son birkaç yıldır bazı flamingolar buraya yerleşip kış mevsimini burada geçiriyorlar. Yaz mevsiminde yaklaşın 10 bin flamingo buraya geliyorsa yaklaşık yüzlercesi de göç etmeyip burada kalıyor. Her sene bu sayılarda değişik olmakla beraber artış gösteriyor. Erçek, Gevaş, Muradiye ve Erciş’teki sulak alanlarında kış mevsimini geçiriyorlar. Van bölgesinde iklim sıcak ve yumuşak geçiyor. Yaban hayvanları aynı zamanda meteoroloji uzmanlardır. Gıdalarının ve güvenliklerinin tehlikeye girmeyeceğini hissederlerse burada kalmaya devam ederler. Eğer meteorolojik olaylar, küresel ısınma böyle devam ederse buraya göçmen olarak gelen allı turnalar önümüzdeki yıllarda mevsimler böyle devam ederse burada da üremeye geçebilirler. Yüzlerde flamingo bu sene kış mevsimini Van Gölü havzasında geçiriyor. Şu ana kadar her hangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Böyle devam ederse allı turnaların sayıları artarak devam edecek" dedi.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ