Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret usulü ile yapılan Entegre Katı Atık Tesisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Gazeteci-Yazar Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Programına konuk olan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Entegre Katı Atık Tesisi hakkında önemli bilgiler verdi.
Vali Bilmez, çöpün tek elde yönetilmesi gerektiğini belirterek, “Çöpün toplama, temizleme görevi ilçe belediyelerin, toplanan çöpü değerlendirmek ve bertaraf etmek Büyükşehir’in görevidir” dedi.
“HEM ÇÖP SORUNUNU ÇÖZÜYORUZ HEM DE GELİR ELDE EDİYORUZ”
Entegre Katı Atık Tesisi’nde çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirten Vali Bilmez, “Çöpü vahşi depolayan tek Büyükşehir Belediyesiyiz. Orada eskiden 3 milyon metreküp birikmiş bir çöp vardı. Onu enerji üretimi için devreye soktuk. Bunun geri kalanını yeni çöp ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması, fermantasyon ve yakma yöntemiyle enerji edilmesi, sonraki kalan kısmının da preslenerek depolanması. Buna ilişkin firmada başladı fakat pandemiden dolayı süreç biraz uzadı. Yer tahsisi ve ruhsatlarda oluşan aksaklıklar nedinye müteahhidin çalışamamasından dolayı da bir sıkıntı vardı. Hatta onun elektrik üretimi sorunun çözmeseydik sözleşme fesih noktasına gelmişti. Oranın sorununu da hemen çözdük. Firma şuan görevine devam ediyor. Entegre Katı Atık Tesisimizi yapan firma deneyimli bir firmadır. 13 ilde çalışma yapmışlar. Pandemiden kaynaklı süre açasından bir kaybımız var" dedi.
"VAN'IN TÜM İLÇELERİNİN ÇÖP SORUNUNU ÇÖZÜYORUZ"
Katı Atık Bertaraf Tesisi sözleşmesine göre Van Büyükşehir Belediyesi'nin de sorumlulukları olduğunu belirten Vali Bilmez, "Belediye olarak bize düşen bir sorumluluk var. Günlük 1 ton çöpü o firmaya temin ekmek zorundayız. Biz şuan merkezden o firmaya çöp aktarıyoruz. Gürpınar ve Gevaş’ın aktarma istasyonunu geçen yıl devreye almıştık. Şimdi Erciş, Muradiye ve Çaldıran aktarma istasyonunu ihale ettik. Buda devreye girince o üç ilçemizin çöpünü de buraya getireceğiz. Özalp ve Saray ilçelerinin ihalesi de yapıldı. 32 virajda çalışmalar bittikten sonra da Başkale ve Bahçesaray’ın çöpünü de merkeze getirmeyi hedefliyoruz. Çatak ve Gürpınar’da bundan böyle çöplerini aktarma istasyonuna verecek. Çöpün tek elden yönetilmesi gerekiyor. Çöpün toplama, temizleme görevi ilçe belediyelerin, toplanan çöpü değerlendirmek ve bertaraf etmek Büyükşehir’in görevi. Çöpü ayrıştırma, değerlendirme, elektrik üretme görevi firmanındır. Firma oradan elde ettiği her 100 liradan 6 lirasını belediyeye gelir olarak vermektedir. Belediye olarak hem çöp sorununu çözüyoruz hem de gelir elde ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Van Postası Gazetesi