Van Büyükşehir İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı Ergenç’ten sosyal tesis müjdesi

Gazeteci-Yazar Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Radyo Programına konuk olan Van Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı Adnan Ergenç, yaptıkları ve yapacakları projeler hakkında önemli

Van Büyükşehir 6.09.2020 10:00:38 0
Van Büyükşehir İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı Ergenç’ten sosyal tesis müjdesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Gazeteci Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Programı’nın bu haftaki konuğu Van Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı Adnan Ergenç oldu. Başkan Ergenç, birçok konuda önemli bilgiler vererek, yeni otogar, yeni sebze hali konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Van Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı Adnan Ergenç, hayvan pazarının önünde bulunan kaçak kesimleri ortadan kaldırdıklarını belirterek, hayvan pazarına hangi şartlarda havanların alındığı konusunda açıklamalarda bulundu. Başkan Ergenç, hayvan pazarı yolunu da baştan sona yenilediklerini ve Kurban Bayramı öncesinde hizmete sunduklarını söyledi.

“20 YILA YAKIN DİYANET TEŞKİLATIMIZDA HİZMET VERDİM”
Kendinden kısaca bahseden Van Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı Adnan Ergenç, “1972 yılında Van’ın Gevaş İlçesi’nde doğdum. Bu yörenin insanlarıyız. İlk ve orta öğrenimini Gevaş’ta bitirdim. 1988 yılında Van İmam Hatip Lisesi’ne sınavla kayıt oldum. 91-92 yıllarında Van İmam Hatip Lisesi’ni bitirdim. Aynı yıl içerisinde memleketimizin, ülkemizin güzide kurumlarından Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde İmam Hatip olarak atandım. 20 yıla yakın Diyanet Teşkilatımızda hizmet verdim. Ön lisans programlarında, halkla ilişkiler ve ilahiyatı diyanet personeli iken bitirdim. Daha sonra lisans kısmında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni orada tamamladım. Deprem öncesi dönemin Valisi Sayın Münir Karaloğlu’nun uygun görmesi neticesinde Van İl Özel İdaresi’ne atamamı aldım. Oraya memur olarak atandım. Orada personel bölümünde görev yaptım. 2014 yılındaki Van Büyükşehir seçimleri ile beraber Van Büyükşehir Belediyesi’ne geçtik. 2014 yılından 2017 yılına kadar hep İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı’nda personel şefliğinde görev yaptım. Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu döneminde Personel Daire Başkanı olarak, İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı olarak atandım. 2019 seçimlerinde bu görevden alındım. Daha sonra Van Büyükşehir Belediyemiz Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez Bey İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı olarak atamamızı gerçekleştirdi. Evliyim ve 4 tanede 2 kız, 2 erkek çocuğum var. Şuanda halen görevimizin başındayız” ifadelerini kullandı.

“VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇOK BÜYÜK BİR CAMİA”
İşletme ve İştirakler Dairesi hakkında bilgi veren Başkan Ergenç, “Van Büyükşehir Belediyesi çok büyük bir camia. Şuanda 29 tane daire başkanlığımızın faaliyet gösterdiği bir camia. İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanlığımız aslında belediyeye ait iş yerlerinin, belediyeye ait faaliyet gösteren alanların en büyüklerinden diyebiliriz. Bizim şuanda birim olarak 1 daire başkanlığımız, daire başkanlığımız emrinde 4 şube müdürlüğümüz, onun bünyesinde de toplamda 132 tane personelle Van ve ilçelerine hizmet vermekteyiz. Hizmet alanlarımıza gelince biz şehirlerarası otobüs işletmeciliği, yani otogar hizmeti, Mezbahaneler Şube Müdürlüğü bünyesinde bütün ilçelerimizde faal olmak üzere mezbahane hizmetleri, Sebze ve Meyve Halleri Şube Müdürlüğümüz bünyesinde şuanda Van merkez sebze ve meyve hali ile Erciş sebze ve meyve hali alanında hizmet vermekteyiz. Tabi bunlar kurumumuzun işletme alanına giren birimleri” dedi. 

“BELEDİYELERDE PERSONEL ALIMI MİLAT OLDU”
Van Büyükşehir Belediyesi’nde 2 tane iştirakin bulunduğunu belirten Başkan Ergenç, “Daire başkanlığımızın açılımına baktığımız zaman İştirakler Daire başkanlığıdır. Bir tanesi yıllar önce kurulmuş olan Mavi Kent Anonim Şirketi, bunun bünyesinde 324 tane personelle hizmet vermekteyiz. Bir de 2017 yılında taşeron yasası diye bir yasayı mevcut hükümetimiz çıkardı. O ana kadar şirketlerle yıllık sözleşmeler yapmak suretiyle çalışıyorduk. Halk arazında taşeron yasası olarak bilinen kendi bünyemizde bin 700 personelimizi geçici işçi statüsüne almak suretiyle Belvan Ulaşım Sanayi ve Limited Şirketi’ni kurduk. Daha önceki işleyiş şöyleydi; biz ihtiyaca göre personel alım ihaleleri düzenliyorduk. Şoför ihtiyacımız varsa, şoför ihalesi yapıyorduk, ziraatçı ihtiyacımız varsa, ziraatçı ihalesi yapıyorduk. Yalnız hükümetimiz siz ihale yapıyorsunuz bu ihalelerden taşeron firmalar zaten yeterince kazanıyor. Gelin biz bu işleri geçici işçi statüsünde belediyeye kazandıralım şirkete kalan kar payı belediyeye kalsın. Daha güzel ve daha avantajlı bir sistem, belediyelerde personel alımlarında sıkıntı yaşanmıştır, her dönemde bu vardır. Ama 2017 yılında bu taşeron yasası ile birlikte sanki hükümetimiz bu konunun önüne bir set çekti ve kesinlikle belediyelerde personel alımı milat oldu” diye konuştu. 

“BELEDİYELERDE HİZMET AŞKININ OLMASI VE KALİTELİ PERSONELİN OLMASI HİZMETİ ETKİNLEŞTİRİYOR”
2017 yılından sonra artık personel alma şekillerinin değiştirildiğini belirten Başkan Ergenç, “Hükümet bu işin önüne bir set koydu. Hiçbir belediye başkanı artık istediği aileden, istediği yerden, istediği zaman personel alamayacak. Nasıl alabilir; ihtiyaç olduğu zaman bunu İŞKUR üzerinden gerekli yasal müracaatlar yapıldıktan sonra alabilir diye bir madde bıraktı. Hizmet safhasında da biz zaten kaliteli hizmet alamıyorduk. Bir nevi belediyelerde personel sıkışması oluşuyordu. O dönemki personel sayımızla, bu dönemki personel sayımız arasında şuanda nereden bakarsanız 400 tane bir eksiklik var. İhraç olanları zaten saymıyorum. Emeklisi dolanları emekliye ayırdık. Hizmetimiz daha güzel, daha şeffaf, daha kaliteli yürüyor. Belediyelerde personelin fazla olması önemli değil. Belediyelerde hizmet aşkının olması ve kaliteli personelin olması hizmeti etkinleştiriyor” diye konuştu.

“HASTALIKLI, YÂDA MURDAR OLMUŞ HAYVANI KESİP VATANDAŞA VERİYORLARDI”
Hayvan pazarında verilen hizmetler hakkında bilgiler aktaran Başkan Ergenç, “Son belediye seçimlerinden sonra Van’ımız gerçekten talihsiz bir manzara ile karşılaştı. Her köşede diye bileceğimiz kaçak hayvan kesimleri, kurulan hayvan satış pazarları Van’ımıza yakışmayan manzaralardı. Kentin her tarafında bununla karşılaşmak mümkündü. Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz, Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez Bey, talimat verdi. Biz bu olaya dur diyeceğiz dediler ve durdurmak için de ne gerekiyorsa, gerek Zabıta Daire Başkanlığımızın ekipleri, gerek kolluk kuvvetlerimizle bununla mücadele ettik. Bu konuda sadece biz rahatsız olmadık, vatandaşlarımızda rahatsız oldu. Belediyeye defalarca telefonlarla, dilekçelerle şikayette bulundular. Bu kaçak kesimi şuanda mülkiyeti bize ait olan taşınmazın hemen önünde bir mezbaha kurmuş gibi, kasaplar sitesi kurulmuş gibi herkes gelişi güzel hayvanını kesiyor, sağlıksız ve tamamen hijyen olmayan bir ortamda yapılıyordu. Bırakın nefes olmayı oradan geçilemiyordu. Sokak hayvanları sürekli oradan nemalanıyordu. Hiçbir insanın midesinin alamayacağı manzaralar karşısında maalesef bizim halkımıza hastalıklı, yâda murdar olmuş hayvanı kesip vatandaşa veriyorlardı. Vatandaşımız da ucuz et olduğundan dolayı bir nebze rağbet ediyordu. O pazarlar pek fazlada itibar görmedi. Bu manzara tabi hem bizi hem de vatandaşı rahatsız ediyordu” dedi.

“NAHOŞ GÖRÜNTÜLERİ TAMAMEN ORTADAN KALDIRDIK”
Hayvan pazarının önündeki çirkin görüntüyü ortadan kaldırdıklarını belirten Başkan Ergenç, “Sayın Belediye Başkan Vekilimizin talimatlarıyla kolluk kuvvetlerimizle, Zabıta Daire Başkanlığımız ve İşletme İştirakler Daire Başkanlığımız koordinesinde orayı tamamen bitirdik. Bir zabıta personelimizde darp edildi, dişleri kırıldı, kaburgası kırıldı. Oradaki mücadelemizi iyi sürdürdük. Sayın Valimiz dik duruşuyla bizi gerçekten cesaretlendirdi. Biz şuanda canlı hayvan pazarının önündeki o nahoş görüntüleri tamamen ortadan kaldırdık. Kesinlikle şuanda orada o tür manzaralardan eser yok. Asıl işimiz canlı hayvan pazarının içi. Yine Belediye Başkan Vekilimiz ve Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez Beyin talimatları ile orada çok değişiklik yaptık. Hayvan sahipleri ile birebir görüştük. Taleplerini dinledik. Ne tür talepleri varsa hepsini not aldık ve taleplerini bir bir orada uygulamaya başladık. Biz vatandaşımıza değer verdikçe, vatandaşımız da bizi gerçekten saymaya başladı, bizi sevmeye başladı ve bizimle beraber hareket etmeye başladı. Şimdi orada öncelikle hayvan sevkiyatlarında sadece biz sorumlu değiliz. Tarım Orman Bakanlığı bünyesinde canlı hayvan pazarları işletme yönetmeliği var. Biz o yönetmelik çerçevesinde işlemlerimizi görmek zorundayız” ifadelerini kullandı. 

“CANLI HAYVAN PAZARINA GELEN BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZA MASKE VE DEZENFEKTE DAĞITTIK”
Hayvan pazarında hayvan indirme ve bindirme rampaları yaparak sorunu ortadan kaldırdıklarını söyleyen Başkan Ergenç, “Hayvanların indirme, bindirme rampaları eksikti. Biz oraların hepsini düzenledik. Şuanda 10 aracın aynı anda yanaşıp hayvan indirme yâda giderken hayvanı bindirebileceği bir alan oluşturduk. İçeride bizim 30 bin metrekarelik alamız var. 30 bin metrekarelik alanın içerisinde büyükbaş ve küçükbaş olmak üzere toplamda 2 bin 500 hayvan alabilecek kapasitede kapalı padoklarımız var. Kesinlikle yağmurdan etkilenmez, doludan etkilenmez ve vatandaşların hayvanlarını saklayabilecekleri çok güzel tesisler. Alanın tamamı sıcak asfaltla kaplandı. Özellikle pandemiden önce haftada bir sefer yıkanan canlı hayvan pazarı, pandemi döneminde haftada en az 3 kez yıkamasını yapıyorduk ve kendi personelimizin eliyle de dezenfekte çalışmalarını hiç ihmal etmedik. En son yaptığımız bir hizmette; canlı hayvan pazarına gelen bütün vatandaşlarımıza maske ve dezenfekte dağıttık. Sosyal mesafelerini korumaları için sürekli belediye personelimiz aralarında gezerek ikazlarda bulundular. Çünkü oradan yayılan her türlü hastalık biliyoruz ki memleketimizi tehdit edecek ve nihayetinde bir gün eğer umursamazsak hanemize kadar girip çoluk çocuğumuzu tehdit edecek düzeye gelecekti. Biz buna müsaade etmedik” diye konuştu.  

HAYVAN PAZARINA SOSYAL TESİS MÜJDESİ
Vatandaşların hayvan pazarında hayvanlarını satabilmeleri için gerekli olan şartlar konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Ergenç, “Öncelikle vatandaş bizim canlı hayvan pazarına yanaştığı zaman hem bizim sorumlu veteriner hekimimiz, hem de Tarım İl Müdürlüğü’nün sorumlu veteriner hekimi gözetiminde önce hayvanın küpeli mi, künyeli mi, sağlıklı olduğuna dair hayvan nakil belgesini görmemiz lazım. Eğer hayvan bu şartları taşıyorsa biz bu hayvanın pazara girmesine müsaade ediyoruz. Bizim tabi canlı hayvan pazarımız şuanda meclis kararımız gereği aslında sembolik bir ücret, küçükbaş hayvan için 50 Kuruş, büyükbaş hayvan için günlük 1 TL makbuz karşılığında ücret verdikten sonra hayvan pazarına hayvanının indirmesine müsaade ediyoruz. Canlı hayvan pazarında şuanda bir eksikliğimiz var. Onu da Sayın Valimizin talimatlarıyla gidermeye çalışıyoruz. Orada sosyal tesis anlamında bir eksikliğimiz var. Vatandaşlarımızın yemek yiyebileceği, temizliğini yapabileceği, ibadetini yapabileceği bir alan yok. Şuanda Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimizin talimatıyla oradaki projemiz hazır. Biz orada bir sosyal tesis yapacağız. Bu sosyal tesisin içerisinde 250 metrekarelik bir lokantamız var. Bunun yanında bir çay ocağı olacak. Mevcut bir tane var ama biz ikincisini yapacağız. Vatandaşların rahatça abdest alıp ibadetlerini yapabilecekler bir mescidimiz yok. Aynı tesis içiresinde onun projesi de hazır. Umumi abdest hane olarak kullanabilecekleri bir tesis ihtiyacımız var ve bunun projesi de hazır. Bunların hepsini Allah nasip ederse önümüzdeki kış sezonuna girmeden tamamlayıp vatandaşımızın hizmetine sunacağız” dedi.

“HAYVANLARIMIZIN KESİNLİKLE KÜPELENMESİ GEREKİYOR”
Hayvan küpeleme konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Ergenç, “Biz millet olarak biraz hazırcıyız. Milletimiz bu tabirimi hoş görsünler. Düzenli bir hayat, temiz, hijyen bir hayat bize çok uzak gibi görünüyor. İslam Hukukuna göre kurt tarafından ısırılan bir hayvanın anında kesilip yenilmesi caiz değildir. Onu veteriner hekimin kontrol etmesi gerekiyor. Belli bir süreden sonra etinin yenilmesine müsaade edilmesi gerekiyor. Aynı şey şuanda bizim beslediğimiz büyükbaş ve küçükbaş içinde geçerlidir. Bir şarbon hastalığı Allah korusun ölüme kadar götürebilen bir hastalıktır. Bir brusella hastalığı felce kadar götürebilecek bir hastalıktır. Yakın tarihimizde kuş gribi diye lanse ettirilen bir hastalık vardı. Evlerimizde tavuğunu, horozunu, hindisini kesmiş, annelerimiz tüylerini yolmuş buzdolabında bekletiyor ama bunları imha sürecine girildiği zaman hemen bunları imha ettiler. Biz kendi çabamızla beslediğimiz ve büyüttüğümüz hayvanlarımız bir anda telef oluyorlar. Aslında bu küpeleme işine biraz da vatandaşımız bu açıdan yanaşmıyor; eğer bir sağlık güvencesi yoksa ve yeşilkartlı ise hayvanını küpelemeye götürdüğü zaman haliyle onun adına hayvan görünmüş olacak. Çiftçi kayıt sistemine girmiş olacak. Bu sefer yeşilkartının iptal olma durumu var. Vatandaş biraz bu çekincede. Ama şuanda ciddi bir çalışma başlatılmış. Tarım İl Müdürlüğü kapsamında bizde buna destek veriyoruz. Hayvanlarımızın kesinlikle küpelenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

“TÜRKİYE’NİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN AÇISINDAN EN FAZLA YOĞUNLUK YAŞAYAN İLİ VAN’DIR”
Hayvan küpeleme konusunda devletin muazzam destekleri olduğunu belirten Başkan Ergenç, “ Bu anlamda Van’ımız çok iyi destek alıyor. Hibe konusunda, hayvan yetiştirme konusunda çok güzel destek geliyor. Vatandaş küpeletmek için müracaat ettiği zaman cezai işlem de yok. Çok cüzi bir küpe ücreti alınıyor. Biz bu düzeni Van’ımıza oturtursak hem hayvan varlığı ve hayvan sağlığı açısından hem de toplumun geleceği açısından önemlidir. Bu düzeni tamamen oturtacağız, başka yolu yok. Türkiye’nin küçükbaş hayvan açısından en fazla yoğunluk yaşayan ili Van’dır. Van niye dışarıya et sevkiyatı yapmasın.  Diyarbakır’dan sakatat ithal ediyoruz. Hâlbuki Van küçükbaşta Türkiye birincisi ise niye et sevkiyatı yapmasın, niye sakatat sevkiyatı yapmasın. Hayvanların kayıt altında olması çok önemli” diye konuştu.

“HAYVAN PAZARI YOLUNU YENİLİYORUZ”
Hayvan pazarı yolunu yenilediklerini belirten Başkan Ergenç, “Bu yıl biliyorsunuz kışın çok yoğun bir kar yağışı ile karşı karşıya kaldık. Belediye olarak merkezden topladığımız karları hep oradaki Sıhke Gölümüzün etrafına taşıdık. Gölümüze su kaynağı olsun istedik. Kışın o yol sürekli kullanıldığından dolayı çökmeler oluşmuştu. Büyük çukurlar var. Hem Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Daire Başkanlığımız Sayın Valimizin talimatıyla hem de İpekyolu Belediyesi’yle koordineli olarak şu anda merkez yoldan hayvan pazarına olan kısım hem altyapısı hem de asfaltlanması yapılması suretiyle milletimizin, halkımızın hizmetine açıldı” dedi. 

“VAN’IN BÜTÜN İLÇELERİNDE MEZBAHA HİZMETİMİZ VAR”
Koronavirüs tedbirleri kapsamında kurbanlıkların, kesim yerlerinde randevu sistemiyle kesileceğini söyleyen Başkan Ergenç, “Merkezde bizim 2008 yılında hemen canlı hayvan pazarımızın yanında bir mezbahanemiz vardı. Biz orayı yap, işlet, devret modeliyle kiraya vermişiz. Merkez ilçelerimizde bizim mezbaha hizmetimiz yok. Ama Van’ın bütün ilçelerinde bizim mezbaha hizmetimiz var. ” diye konuştu.

“SEBZE HALİ 7/24 KAMERA SİSTEMİYLE KORUNUYOR”
Sebze halindeki işleyişle ve fiyatlarla ilgili bilgiler aktaran başkan Ergenç, “Sebze ve Meyve Hallerinde biz tabi bütün yaptığımız icraatlar hizmet bazlı ve gerçekten de vatandaşlarımızın daha güzel, daha kaliteli hizmet almasını önemsiyoruz. Belediye Başkan Vekilimiz, Sayın Valimizin talimatları da bu yönde. Biz siyasetçi değiliz. Biz sadece memuruz, hizmet ehliyiz. Biz bu gözle oraya girdik. Van Sebze ve Meyve Hali 40 bin metre kare alan üzerinde kurulmuş geniş bir alan. Tabi güvenlik sistemi yok, kapıları kırılmış, kapıda 3-4 tane ağaç var kurumuş ve kırılmış. Oradaki esnaflarımız malları çalınmasın diye gece bekçileri tutuyordu. Sayın Valimizin ve Büyükşehir Belediye Başkan vekilimizin talimatıyla biz orada öyle bir hizmet oluşturduk ki kesinlikle 7/24 kamera sistemiyle şuanda orası korunuyor. Her şey temiz, hijyenik ve her vatandaşımızın rahatça içeri girip sebzesini, meyvesini alabileceği bir ortam haline getirdik” ifadelerini kullandı.

“FIRSATÇILARA MÜSAADE ETMEDİK”
Pandemi döneminde bu işi fırsata çevirmeye çalışanların olduğunu belirten Başkan Ergenç, “Pandemi döneminde biz sebze ve meyve halleri olarak hem merkezde, hem de Erciş'te hiç durmadık. Cumartesi, Pazar günleri dâhil olmak üzere hep çalıştık. Çünkü orası dursa Van duracak. Orası kapansa, Van kapanacak. Zaten vatandaş haftada 2 gün, 3 gün sokağa çıkma yasağı ile mücadele ediyor, birde canlı sebze ve meyve sevkiyatı da durduğu zaman Van tamamen bitkisel bir hayata girecekti. Gıda temininde sıkıntılar yaşanacaktı. Bu işi hemen ikinci günde fırsata çevirenlerin olduğunu gördük. Örneğin patates fiyatında bir patlama oldu. Bu konuya Sayın Belediye Başkan Vekilimizle, Sayın Valimle paylaştım. Ticaret İl Müdürlüğü’nden gelen denetleme ekipleriyle hemen olaya müdahale ettik. Sayın Valimizin talimatlarıyla güncel sebze ve meyve fiyatlarını web sayfamızdan günlük olarak yayınlamaya başladık. Bu yayınlanan fiyatlar hal çıkış fiyatları. Vatandaş bu sefer sebze ve meyveyi sorduğunda bizim ilandaki fiyatlarımızla karşılaştırdığında bakıyor ki arada bir fark var ve hemen bize geliyor. Bizde gelen şikâyetler doğrultusunda gereğini hemen yapıyorduk. Hal Müdürümüz oradan hiç ayrılmadı. Ramazan Ayında da ben bizzat defalarca oraya ziyarette bulundum. Fırsatçılara müsaade etmedik” dedi.

“YENİ SEBZE HALİ VE YENİ OTOGAR İHTİYACIMIZ VAR AMA BU GERÇEKLE YAŞAMAK ZORUNDAYIZ”
Sebze Hali’nin Van’ın önemli meselelerinden olduğunu belirten Başkan Ergenç, “Yeni bir sebze hali ihtiyacımız var. Yeni bir şehirlerarası otobüs terminaline ihtiyacımız var. Ama maalesef çevre yolu hikâyemiz var. Çevre yolunun yapısına göre bunların yapılması gerekiyor. Biz bu konuyu raporla Sayın Valimize bildirdik. Yeni sebze hali ve yeni otogar ihtiyacımız var ama bu gerçekle yaşamak zorundayız. Yıllardır bu ihtiyaçlar çevre yolundan dolayı ötelenmiş. Keşke deprem sonrasında mevcut siyasi irade prefabrikten bir otogar yapmasaydı. Daha güzel, daha kaliteli bir şey yapılsaydı. Keşke sebze hali daha kaliteli, daha güzel olsaydı. Şuanda vatandaşlarımız yeni sebze hali derken, bir ötelemeye gitmişler. Yeni sebze haliyle ilgili bir proje çalışmamız var. Ama şu bir gerçek ki çevre yolu bitinceye kadar yeni sebze hali yapmak tamamen bir israftır. Gereği de yoktur. Biz şuanda mevcut olan sebze halimizi birkaç tane dokunuşla çok güzel, en az 5-6 yıl hizmet verebilecek konuma getirdik. O rötuşlar halen devam ediyor” diye konuştu. 

“BİRİNCİ DERECEDE YIKIM KARARI OLAN BİR BİNAYI 3 YILLIĞINA KİRAYA VERMİŞLER”
Otogarda da bir iyileştirmenin söz konusu olduğunu belirten Başkan Ergenç, “Otogarda malum 7 tane firmamız var. 7 tane firmamıza ait 12 tane peronumuz var. Gönül ister ki, bunu Sayın Valimle de paylaştım; emirleri olursa da biz hazırız. Van’a niye başka bir firma gelmesin. Biz hep Metro, Kamilkoç, Vanyolu, Vangölü, Bestvan, Vantur niye bunlarla sürekli iş yapalım. Geniş bir otogarımız olsun. Geniş kitleler gelip gitsinler. Çünkü amaç hizmettir. Depremden sonra sosyal tesis olarak kullanılan bina birinci derecede yıkım kararı olan bir bina, depremden sonra demişler ki burayı yıkın. Ne yazık ki üzülerek söylüyorum; birinci derecede yıkım kararı olan bir binayı ihaleye çıkarmışlar ve 3 yıllığına kiraya vermişler. Sayın Genel Sekreterimizle bunun takibini yaptık. Duvarlar çatlamış ve yıkılmak üzere. Orada meydana gelebilecek bir faciada bunun hesabını kim verecek. Sayın Valimizin talimatlarıyla oraya bir proje uyguladık. Şu anda yıkım kararı olan o binayı yıktık. Onun yerine sadece otogar bölgesine, yani bizim şehirlerarası otobüs terminali olarak kullandığımız alanı güvenli ve kontrollü bir alan haline getireceğiz. Peronlarda bulunan otobüslerin yanına kesinlikle sivil aracın girmesi yasakken, minibüsler, taksiler bagaja kadar geliyorlar” ifadelerini kullandı.

“ÇEVRE YOLUMUZ BİTER BİTMEZ YENİ BİR OTOGAR YAPACAĞIZ”
Otogarda 2 katlı bir bina inşa edeceklerini belirten Başkan Ergenç, “İnşallah bu yılın sonunda iş yapımı da netleşecek ve orayı halkımızın hizmetine açacağız. Orada fazla olmamakla beraber 2 katlı bir bina inşa edeceğiz ve kesinlikle otogarımıza bagaj kontrolü olmadan, x-ray cihazından geçmeden, güvenlik noktasından geçmeden hiçbir şekilde kimse geçemeyecek. Peronlar bölgesine sadece otobüsler girebilecek, sivil araçlar kesinlikle giremeyecek. Böyle bir dizayn yaptık. Yeni bir otogar ihtiyacımız varken, bu masrafa ne gerek var diyenler de var. Doğrudur yeni bir otogara ihtiyacımız var. Çevre Yolumuz inşallah biter bitmez yeni bir otogar yapacağız. Yeni otogarı yapıp, taşındıktan sonra da oraya yaptığımız masraf boşa gitmeyecek. Çünkü orasını biz ilçe otogarı olarak tertip edeceğiz. Orası zaten bizim ilçelerden gelen minibüslerin durak yeri olacak. Boşa harcadığımız tek bir kuruşumuz yoktur. İki bölüm olarak yapılıyor, hem ilçe otogarı olarak hem de otobüs terminali olarak” dedi.

“KORSAN YOLCU TAŞIMACILIĞINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ”
Şehir merkezindeki ilçe garajları konusunda da bilgiler aktaran Başkan Ergenç, “Biz Erciş, Muradiye, Çaldıran, Gevaş, Özalp, Saray istikametinden gelen araçları şehir merkezine sokmadan otogarda birleştiriyoruz. Haliyle Gürpınar, Başkale, Çatak istikametinden gelen minibüsler içinde Sebze Halini geçtikten sonra Van AVM’nin yanında onlara bir alan oluşturulmuş. Bunun yanı sıra kaçak yolcu taşıyanlarda var. Bununla ilgili ulaşım daire başkanlığımızla koordineli olarak çok güzel hizmetlerimiz var. Bu korsanlar çarşının içine girip, trafiği allak bullak ederek yolcusunu alıp çıkıyor. Şehir merkezindeki yazıhanecilerle ilgili 5 nokta tespit ettik. Hakkâri, Yüksekova gibi yerlere yolcu taşıyan yerleri tespit ettik. Ulaşım Daire Başkanlığımızla beraber, emniyet teşkilatımızdan da yardım almak suretiyle otogardaki yapı sistemimiz bittikten sonra onlara yeni yapılan defterdarlık binasının yanındaki alanda bir yer tahsis ettik. Her şey hazır. Yüksekova, Ağrı, Patnos, Adilcevaz bu tür yerlere giden araçları da biz otogarda kontrol altına alacağız. Merkezden yolcu alma kesinlikle olmayacak. Büyük firmalara ait servisler yolcu alabilecek. Korsan yolcu taşımacılığını ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı. 

“PEYNİRCİLER ÇARŞISINI AYRI, SAKATATÇILAR ÇARŞISINI AYRI YAPTIK”
Peynirciler ve sakatatçılar çarşısı hakkında da bilgiler aktaran Başkan Ergenç, “Peynirciler ve sakatatçılar çarşısını geçen yıla kadar ikisini bir arada zikrediyorduk. Çünkü peynir almak isteyen de aynı yere gidiyordu, sakatat almak isteyende aynı çarşıya gidiyordu. Peynirle sakatatı aynı anda görebiliyorduk. Buda iştahı kapatan bir manzaraydı. Çok kötü bir koku geliyordu. Sayın Valimizin talimatlarıyla o dönemde çok güzel bir çalışma yapıldı. İkisini ayırdık. Peynirciler çarşısını ayrı, sakatatçılar çarşısını ayrı yaptık. Bunların istikametleri de ayrı ayrı. Onların mülkiyetleri bize aittir. Onların sadece kira getirisi var. İşletmeleri ise esnafa aittir. Kaliteli hizmet, hijyen konusunda buralar sürekli denetleniyor. Gıda Mühendislerimizin kontrolünde buralar sürekli denetleniyor” şeklinde konuştu. 

“ARTIK DIŞARIDAN HİÇBİR ŞEKİLDE HİZMET SATIN ALMIYORUZ”
İştirakler Daire Başkanlığı hakkında bilgi veren Başkan Ergenç, “Belediyeler hizmet kurumlarıdır. Hizmet alanlarıdır. Bizim şuanda 2 tane şirketimize bağlı toplamda 2 bin tane personelimiz var. Bu personellerimizi biz tasnif ettiğimizde otobüs şoförlerimiz, kamyon şoförlerimiz, bunların içerisinde temizlik hizmetleri yapan personellerimiz, park bahçeler biz artık dışarıdan hiçbir şekilde hizmet satın almıyoruz. Vektörel ilaçlamayı dahi kendi personelimizle yürütüyoruz. Buna kapasitemizde, sayımız da yetiyor. 22 tane daire başkanlığımızın hepsini bütün bu personellerimiz üstlenmişler. Kimisi sağlıkçı, kimisi bahçe ziraatle, kimisi tarımla uğraşıyor. Bunlar fedakâr insanlardır ve emeklerinin karşılığını da kat kat alıyorlar. Biz de hizmetlerinden memnunuz. Yeni bir personel alımına da ihtiyacımız yok. Sayın Valimiz uygun görürlerse belki ileride hizmet safahatı değişirse, biraz daha çıtayı yükseltmek gerekirse belki olur. Şu anda bu her iki iştirak şirketimizde yeterince personelimiz var. Biz hizmeti bu iştirak şirketleri ve kendi bünyemizdeki memur ve daimi işçi sınıfıyla yürütüyoruz. Her şey hizmettir, güzelliktir. Van ve halkımız her şeyin en güzeline layıktır. Bize de bu yöneticilik sıfatında güvendiği için, görevlendirdiği için Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Mehmet Emin Bilmez Beyefendiye sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Tabi Genel Sekreterimiz ve Edremit Kaymakamımız Muhammet Fuat Türkman Bey, muazzam bir ekip. Ben gerçekten 28 yıllık memuriyet hayatımda böyle bir ekiple çalışmaktan dolayı son derece mutluyum. Çünkü her konuda önümüzü açan bir ekip. Her konuda bizi teşvik eden bir ekip. Daima bizi ileriye doğru teşvik eden bir ekip. Bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu ekibin Van’a çok güzel hizmetler yapacağına inanıyorum. Sayın Valimiz iradesiyle, talimatlarıyla, dik duruşu ile Van çok güzel şeyler yaşayacak” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem