Tarih: 30.08.2020 16:18

Van Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet İş arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı

Facebook Twitter Linked-in

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan bin 600 BELVAN personeline yönelik Hizmet-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imza töreni düzenlendi. Edremit 112 Çağrı merkezinde düzenlenen toplu iş sözleşme törenine Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Edremit Kaymakamı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhammed Fuat Türkman, Hizmet İş Sendikası Van Şube Başkanı Abdullah Efeoğlu, Belediye yetkilileri ve sendika temsilcileri katıldı.

“SÖZLEŞME İLE İŞÇİ VE İŞVEREN FARKI YAPILMAYARAK TEK AMAÇ VAN HALKINA HİZMET ETMEK OLDU”

Toplu İş sözleşmesinin tüm çalışanlar ile ailelerine hayırlı olmasını temenni eden Vali Mehmet Emin Bilmez ise ‘‘2018 yılında, Van Büyükşehir Belediyemizde taşeron işçi olarak tabir edilen değişik ihalelerle belediyede çalışan işçilerimiz Belediye bünyesine geçtiler. Onların bu güne kadar belirlenen bir toplu sözleşmeleri yoktu. 3 yıllık bir ücret uygulanarak bu güne gelindi. Taşeron işçilerimiz ilk kez Van Büyükşehir Belediyesi ile sendika üzerinden toplu iş sözleşmesi yaparak imza aşamasına gelindiğini gördü. Bu sözleşme ile aynı işi yapıp emsaline göre düşük ücret alanları eşitlemeye çalıştık. Tam olarak eşitleyemedik fakat bir iki sözleşmede tam eşitleyecek noktaya geleceğiz. Bizim geçen ay ki işçilerimizin aylık maliyetine 2 milyon 300 bin civarında ekstra bir imkân sağlandı. Sözleşme ile İşçi ve işveren farkı yapılmayarak tek amaç Van Halkına hizmet etmek oldu. Biz bir aileyiz. Görevimizde Van halkına hizmettir. Van halkının, belediyenin en büyük yükünü taşıyanların BELVAN personelleri olduklarını biliyoruz. İşçilerimiz ile birlikte Van halkının memnuniyetini en üst seviyeye taşırmaya çalışacağız. Van halkının memnuniyetini her şeyin üzerinde tutmaya çalışacağız. Bundan sonraki sözleşmelerde de işçilerimizin haklarını sonuna kadar alması için çalışacağız’’ ifadelerini kullandı.

“TÜM İŞÇİLERİMİZE HAYIRLI OLMASI TEMENNİLERİNDE BULUNUYORUM”

İşçiyi düşünmek zorunda olduklarını anlatan Vali Bilmez, bunun yanında bütçeyi de göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirterek “Maaşlara çok zam yapıp maaşı düzenli ödeyemedikten sonra kıymeti kalmaz. Zaman zaman duyuyoruz. Bazı Belediyelerde maaşların eksik veya gecikmeli ödendiğini. Bu nedenle bu sözleşme cebimize göre bir sözleşme oldu. Komisyondaki her arkadaşıma ayrı ayrı teşekkür ediyor, tüm işçilerimize hayırlı olması temennilerinde bulunuyorum” dedi.

“BELEDİYEDE ESKİDEN OLUK OLUK BOŞA GİDEN HARCAMALARIN ÖNÜ KESİLDİ”

Daha sonra söz alan Hak-İş Sendikası Van İl Başkanı Abdullah Efeoğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. Yılını kutlayarak, “30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. yılı münasebetiyle ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyorum. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımıza selam ve saygılarımızı sunuyorum. Bizleri taşeron sisteminden kurtardıkları için sendika ve sözleşme hakkı verdikleri için. Ayrıca yine Cumhurbaşkanımıza ve İçişleri Bakanımıza Sayın Mehmet Emin Bilmez Valimizi ilimize atadıkları için minnetlerimi arz ediyorum. Sayın Valimiz özellikle Belediye Başkan Vekili olarak atandığından bu yana Belediyede yolsuzluktan, haksızlıktan, talandan bahsedilmiyor edilemez. İhaleler, alım satımlar açık şeffaf ve aleni yapılmaktadır. Belediyede eskiden oluk oluk boşa giden harcamaların önü kesildi, tasarruf had safhada, tabi yatırımlar ve hizmet eskisinden çok daha iyi devam etmekte, çalışanlar açısından da hiç bir çalışanın belediyede alacağı kalmamakta çalışanlar arasında ayrım, adamcılık, asla yapılmamakta çalışan başımızın tacıdır anlayışıyla personele değer vermektedirler. Bundan dolayı ayrıca sayın valimize teşekkürlerimizi arz ediyorum” dedi.

“HAKSIZLIĞIN, ADALETSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLDİ”

Yapılan toplu iş sözleşmesi ile haksızlığın, adaletsizliğin önüne geçildiğini belirten Efeoğlu, “İmzalanacak toplu iş sözleşmesi şimdiye kadar yaptığımız en zor sözleşmeydi. Çünkü 1600 kişiyi ilgilendiriyordu ve 1600 kişinin maaşlarında yevmiyelerinde çok büyük adaletsizlikler vardı. Aynı işi yapıp ayrı ayrı maaş alan işçilerimiz vardı. 21 değişik yevmiye bu sözleşmeyle 9 farklı yevmiyeye düşürüldü. Haksızlığın, adaletsizliğin önüne geçildi. Maaşlarda çok artışlar yapıldı. Maaşların yükselmesinden ziyade yapılan sözleşmenin adaletli oluşu bizi ve üyelerimizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu sözleşmede komisyon üyelerimizle onlarca defa toplantılar yapıldı. En son Sayın Valimizin Başkanlığında 6 saat süren bir toplantı yapıldı ve bu toplantı uzun sürmesine rağmen sıkıcı değildi, gergin değildi. Çünkü işverenimizin babacan tavırları vardı. Çünkü işverenimizin siyasi değil samimi tavırları vardı, çünkü işverenimizin keşke olsa da biraz daha versem diyen tavırları vardı bundan dolayı da Sayın Valimize minnetlerimizi arz ediyorum” ifadelerini kullandı.

“SAYIN VALİMİZ 1600 İŞÇİNİN MAAŞLARI KONUSUNDA SAĞLAM BİR TEMEL ATILMASINA SEBEP OLDU”

BELVAN sözleşmesinin Türkiye’de örnek bir sözleşme olduğuna inandıklarını söyleyen Efeoğlu, “Sayın Valimiz daha çok verilmesi konusunda hakikaten bütün şartları zorladılar. Bu sıkıntılı dönemde bile çalışanına destek olan bir Valimiz olduğu için hem çalışanlar hem de bizler şanslıyız. Sayın Valim Allah sizlerden Razı Olsun inşallah bu işçiler hep sizin duacınız olacaktır çünkü 1600 işçinin maaşları konusunda sağlam bir temel atılmasına sebep oldunuz. Sayın Genel Sekreterimize her ne kadar ön planda olmasa da arka planda bizlere sunduğu destekten dolayı teşekkürlerimizi arz ediyorum. Sözleşme komisyonlarına yaptıkları çalışmalardan, harcadıkları zamandan, verdikleri emeklerden dolayı helalliklerini istiyorum gerçekten zahmetimizi çektiler uzun uzun çalışmalar yaptılar uzun uzun toplantılar yaptık samimiyetlerinden ve hassasiyetlerinden dolayı Sayın Genel Sekreter yardımcımıza, Teftiş kurulu Başkanımıza Belvan Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Bu sözleşmede emeği geçen herkese minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Bu sözleşmenin üyelerimize Belediyemize ve Sendikamıza Hayırlar getirmesini diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Belediye ve Sendika tarafları arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Daha sonra çekilen hatıra fotoğrafı ile toplantı sona erdi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —