Halil İbrahim Ateş; Van Büyükşehir 6 bin 100 kilometrelik yolda hizmet üretiyor

Gazeteci-Yazar Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Radyo Programına konuk olan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanı Halil İbrahim Ateş, Yol Daire Başk

Van Büyükşehir 26.07.2020 13:38:17 0
Halil İbrahim Ateş; Van Büyükşehir 6 bin 100 kilometrelik yolda hizmet üretiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Gazeteci Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Programı’nın bu haftaki konuğu Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanı Halil İbrahim Ateş oldu. Başkan Ateş, birçok konuda önemli bilgiler vererek, Yol Daire Başkanlığı’nın 6 bin 100 kilometrelik bir yola hükmettiğini ifade etti.

Yol Daire Başkanlığı’nın bu yılki bütçesinin 120 milyon TL olduğunu belirten Başkan Ateş, bu yıl yoğun kar yağışından dolayı bozulan ana arterlerde 13 bin ton yama çalışması yaptıkları söyledi. Kendi sorumluluk alanlarında olan yollar hakkında bilgi veren Başkan Ateş Van Merkez ve ilçelerde 20 metre ve üstündeki caddelerin Büyükşehir Belediyesi’ne, altındaki tüm yolların ise ilçe belediyelerine ait olduğunu belirtti.

Van’da birçok caddenin yeniden onarılarak asfaltlanacağını belirten Başkan Ateş, trafiği rahatlatabilecek ana caddeler üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Başkan Ateş, bu yıl 311 kilometre sıfırdan stabilize yol yaptıklarını, 2 bin 645 metre koruge boru döşediklerini ve 358 metre menfez yaptıklarını söyledi.

“SAYIN VALİMİZİN TEVECCÜHLERİYLE GENEL SEKRETER YARDIMCILIĞI GÖREVİNİ ALDIM”
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanı Halil İbrahim Ateş kendini kısaca tanıtarak, “1987 Van Özalp doğumluyum. Ortaöğrenimimi Van İkinisan’da, lise öğrenimimi Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde tamamladım. 2010 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldum. Mezun olduktan sonra TOKİ kuruluşuna bağlı firmalarda şantiye şefi olarak görev yaptım. 2013 yılı Ocak ayında Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Yol Yapım Başmühendisliğinde kontrol şefi olarak göreve başladım. 2019 yılı 5 Eylül’de Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez beyin tensipleriyle Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanı olarak göreve başladım. 10 aylık süreden sonra Sayın Valimizin teveccühleriyle Genel Sekreter Yardımcılığı görevini aldım. Daire Başkanlığı görevimiz de vekâleten devam ediyor” dedi.

“YOL DAİRE BAŞKANLIĞI 6 BİN 100 KİLOMETRELİK BİR YOLA HÜKMEDİYOR”
Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanlığının 16 şantiye ile hizmet ettiğini belirten Ateş, “Karayollarından buraya geldiğimiz zaman Yol Daire Başkanlığında Karayollarının standartlarına uygun, karayollarında edindiğimiz tecrübeleri, bilgileri Büyükşehir Belediyemize ve kendi memleketimize bir nebze de olsa aktarabilmeyi amaç edindik. Görev süremiz büyüklerimiz nereye kadar uygun görürse oraya kadar.  Van iline, ilçelerine sonuçta Yol Daire Başkanlığı kendisine bağlı 13 tane ilçesi var. Merkez ilçelerle, şantiyelerle beraber 16 tane şantiye ile hizmet üretiyor. 6 bin 100 kilometrelik bir yola hükmediyor. Bu 6 bin 100 kilometrede kime ne kadar faydamız olabilir biz onun çabası içerisindeyiz. Allah ne kadar nasip ederse oraya kadar gideriz. Ne kadar fayda sağlayabilirsek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı. 

“32 TANE BÜYÜK KÖPRÜ İMALATIMIZ VAR”
Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı hakkında bilgi veren Ateş, “Yol Daire Başkanlığı Büyükşehir Belediyesinin bütçesini en çok kullanan birimlerden bir tanesi. Bu yıl ortalama 120 milyon TL civarı bir bütçemiz var. Bu bütçemiz 13 ilçemizde yaptığımız yeni asfalt ihalelerimiz ve en önemlisi büyükşehirde ilk defa uygulanan 32 tane büyük köprü, yani prefabrik menfez yerinde dökme ve uzun ömürlü vatandaşa hizmet edebilecek 32 tane büyük köprü imalatımız var. Belki de Büyükşehir'e kazandırdığımız en önemli şey bu. Prefabrik menfezden yani günü kurtarmak yerine uzun süre hizmet edebilecek, uzun vadede vatandaşın işini kolaylaştırabilecek hizmetlere öncülük etmek istiyoruz. Bu köprü işimiz de bunlardan bir tanesi. Yapım işlerinde ilk maliyet ne kadar yüksek olursa bakım onarım maliyeti o kadar az olur. Yani ilk başta yaptığınız iş ne kadar düzgünse ondan sonraki yıllarda ikinci yıl, 3. Yıl, 4 yılda yapacağınız bakım onarım maliyeti daha az olur. Bizim kaçırdığımız bir şey var asfaltı yapıyoruz. Diyoruz ya işte bu sene hemen trafiğe açalım, bu sene burası hizmet etsin. Altyapıya bakmadan veya altını standardına uygun yapmadan asfaltı serip geçiyoruz. Sonraki dönemlerde yaptığımız bakım onarım döktüğümüz asfaltın maliyetinin kat kat üstünde fazla oluyor. Konforlu olmuyor, vatandaş nezdinde de kötü bir intiba oluşturuyor. Burası geçen sene yapıldı, bu sene bakım onarım yapılıyor, bunların önüne geçmek için biz en başından işi sıkı tutalım dedik, projemizi düzgün yapalım. Evet, belki maliyetlerimiz normal işlere göre biraz fazla olacak ama bakım onarım maliyetlerimiz belki de %5, 6'yı geçmeyecek. Bizim niyetimiz o yönde ilerlemek. Bu hem maliyet açısından hem de ilerleyen süreçte iş yükünü azaltıyor. İdareye karşı olan güveni arttırıyor. Günlük talepler yerine uzun vadeli talepler bu sefer geliyor. Bu yıl yapılan asfalt gelecek yıl bozulmazsa vatandaşın güveni artar” diye konuştu. 

“BELEDİYENİN %60’I 70’İ FEN VE YOL İŞLERİ BİRİMİ ÜZERİNDEN İLERLİYOR”
Genel Sekreterlik Yardımcılığına Yol Daire Başkanlığı ve Fen İşleri Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu belirten Başkan Ateş, “İki tane teknik birim bize bağlı. Bu iki birim üzerinden ilerliyoruz. Belediyenin %60’ı, 70’i fen ve yol işleri birimi üzerinden ilerliyor. Bu birimleri daire başkanlarımızla beraber yürütüyoruz” dedi.

“20 METRE VE ÜSTÜNDEKİ CADDELER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE AİT, ALTINDAKİ TÜM YOLLAR İLÇE BELEDİYELERİNE AİT”
Van Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyelerinin yetki ve sorumluluk alanları hakkında bilgi paylaşan Ateş, “2014 yılındaki büyükşehir yasasından sonra Van Büyükşehir olduktan sonra bizim 3 merkez ilçemiz var. Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçeleri. Bu üç ilçemizde ve merkezde 20 metre ve üstündeki tüm yolların bakım, onarım, yapım, kazı ve diğer herhangi bir kurumun yapacağı işlemlerin tamamında büyükşehir sorumludur. 20 metrenin altındaki tüm yollardan ilçe belediyeleri sorumludur. Bu karla mücadelede olabilir, bu bakım onarımda olabilir, yeni asfalt çalışması ve kaldırım çalışması da olabilir. Mesela örnek verecek olursak, Soydan Kavşağı’ndan Sebze Hali Kavşağı’na kadar olan ve oradan Şabaniye’den aşağı inen cadde Büyükşehir Belediyemizin sorumluluğundadır. Onun paraleli olan Uzun Sokak diye tabir ettiğimiz bir caddemiz var. Oda ilçe belediyemizin sorumluluğunda. Örneğin eski İstanbul Hastanesi’nin önündeki ara sokak ilçe belediyesine, ana cadde ise Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğundadır. Bu kapsamda 20 metre ve üstü diye ayırım yapılmış. Ana caddeler Büyükşehir Belediyesi’nde, ara caddeler ise ilçe belediyelerinin sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı.

“İLÇE BELEDİYELERİYLE CİDDİ BİR KOORDİNASYON SAĞLADIK”
Belediyeye müracaat eden vatandaşların sorunlarının çözümü kapasında AYKOME birimlerinin olduğunu belirten Ateş, “Vatandaşın kazı işlemleri, ruhsat işlemleri, diğer kurumlarla AKSA, Telekom bu tür kurumlarla ilgili bizim gruplarımız var. Vatandaş Büyükşehir’e bile müracaat etse o grup üzerinden ilçe belediyemize havale ediyoruz, o ilçe belediyemiz hemen ilgileniyor. Bakım Onarım ve Asfalt işleriyle ilgili bizim şube müdürlerimiz de ilçe belediyelerinin fen işleri müdürleri arasında bu yıl önemli derecede bir koordinasyon var. Örneğin İpekyolu İlçe Belediyemizle ilgili bir iş var, belediyelerimizin fen işleri çok yoğunsa biz büyükşehir olarak oraya da müdahale ediyoruz. Veyahut bize ait olan bir yer, fakat biz başka yerde çalışıyoruz ve ilçe belediyesi oraya yakınsa onlarda bize o yardımı veriyorlar. Bu yıl bu koordinasyonu karla mücadelenin sonunda sağladık. Bu yıl bakım onarımda bu anlamda ciddi bir koordinasyonumuz var” şeklinde konuştu.

“13 BİN TON YAMA YAPTIK”
Van’ın şehir merkezindeki kıştan kalma bozuk olan çukurla ilgili, yama işleriyle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Ateş, “Bununla ilgili bize de çok talep geliyor. Bu yıl kardan sonra sadece Van Büyükşehir ana arterlerine 13 bin ton yama yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bununla beraber ilçe belediyelerimize ciddi bir desteğimiz var. Hem yama desteğimiz, hem personel desteğimiz var. Bunu koordinasyonlu bir şekilde beraber yapıyoruz. Birincisi pilot bölge olarak Edremit’i seçtik. Edremit bölgesinde ana mahallelerimizde başladık. Ana arterlerimizi biz yaptık, kılcal damarlar dediğimiz ara sokaklara ilçe belediyemiz girdi. Bizimle beraber onlar da devam ettiler. Böylelikle Edremit’teki işimizin %80-90’nını 20 günlük bir sürede bitirdik. Şimdi Tuşba Belediyemizle beraber biz ana arterleri yapıyoruz, onlar ara sokakları yapıyor. Yeri geliyor onlar ana arterlere yardım ediyor, biz de ara sokaklara yardım ediyoruz. 26 yıldan sonra Van’a ilk kez böyle bir kar yağdı. 20 bin araca yakın karı şehir dışına taşıdık. 3-4 bin tona yakın tuz kullandık. Bu tuz ister istemez asfaltı, kaldırımları bozuyor. Tabiri caizse çürütüyor. Biz bunlarla ilgili yoğun bir çalışma başlatmışız. 1 ay gibi bir sürenin sonunda Van’da çukur görmeyeceğiz. Tamamını bitireceğiz. Yağıştan dolayı ocaklarda malzeme çok nemliydi. Nemli olan malzemeyi siz plente koyup asfalt üretemezsiniz. Nemli malzemeden dolayı maliyet 1’ken 10’a çıkıyor. Ondan dolayı biraz gecikmemiz oldu. Pandemiden dolayı sokağa çıkma yasakları oldu. Personelleri bir arada çalıştıramıyoruz. Yol Daire Başkanlığı 450 personeli olan bir daire. Bütün çalışmalar ekip halinde ilerliyor. Pandemiden dolayı ekibi bir arada tutamıyorsun. Şantiyelerde en az 70-80 tane personelimiz var. Üretim kadar insan gücü de önemli. Şuanda 6-7 ekiple tüm caddelerde çalışıyoruz. Edremit’ten başlayarak ne kadar ana arter ve ara sokak varsa bunları bitirmeye çalışıyoruz. Çalışma yaptığınız sokakta bir kuruma ait bir iki gün sonra bir takım kazı çalışması da olabiliyor. Tekrar oraya dönmek bir- iki haftayı buluyor. Bu tarz şeylerde var” dedi.

“İSTER İSTEMEZ AKSAKLIKLAR OLABİLİYOR”
Kurumlar arası koordinasyona değinen Ateş, “Örneğin bir internet, vatandaşın ne zaman talep edeceği belli olmuyor. Siz caddeyi bitiriyorsunuz vatandaş 3 ay sonra talep ediyor. Mecburen gidilip oradan hat çekiliyor. Veya orada doğalgaz çalışması olabiliyor. Vatandaşın talebi ne zaman olacağı belli olmadığı için bu tarz koordinasyonlarda eksiklik yaşanıyor. Kurumlarımızda bu konudan muzdarip. Onlarda talebe göre işlem yaptıkları için ister istemez bu tarz aksaklıklar olabiliyor. Belli bir süre sonra sıfır yapılan asfalt yamalanıyor. Mecburen bir yerden sonra bizde onay vermek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı. 

"ZEVE CADDESİ YENİDEN ASFALTLANACAK"
Zeve Caddesi ile ilgili önemli bilgiler veren Ateş, “Zeve Caddesi kış başından beri gündemimizde olan bir cadde. Biz bilerek oraya yama yapmadık. Çünkü Zeve Caddesi asfalt programımızda olan bir cadde. Bundan iki gün önce firmayla sözleşmemizi imzaladık. Dün işyeri teslimimizi yaptık. Bu hafta içerisinde Zeve Caddesi’nin asfaltı tamamen sökülüp, standartlara uygun bir şekilde asfaltı yenilenecek. Vatandaşlarımız orada biraz mağdur oldu, sıkıntılar yaşadı. Orada büyük çukurlarımız da var. Sezon başında oraya biraz yamada yaptık. Yama yapıp tekrar sökmeye vicdanımız el vermedi. Hem kamu malı, hem de belediyemizin iş gücü boşa gitmesin diye biraz orayı beklettik. Ama sezon sonuna doğru orası tamamen yenilenecek. Sıfır temiz bir asfalt olacak. Orayı inşallah Kurban Bayramı’na yetiştirmeye çalışacağız. Bu yıl asfaltlarımızı eski sistem greyder veya loderlerle sökmeyeceğiz. Traver diye bir asfalt söküm makinesi getirdik. Bu asfaltımızı stabilize şeklinde söküyor. Söktüğümüz stabilize malzememizi de köy yollarımızda, ham yollarımızda, arazi yollarımızda stabilize malzemesi olarak kullanacağız. Onları da geri dönüşümde uygun bir şekilde kullanacağız” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK SOKAK İLE BEŞYOL’DA TRAFİK %40-50 CİVARINDA RAHATLAYACAK”
Prestij cadde çalışmalarıyla birlikte kentin trafiğini rahatlatacak yeni caddeler hakkında bilgi veren Ateş, “Milli Egemenlik Caddesi bizim prestij caddemiz. Hastane Caddesi'nden başlıyor. Urartu Oteli’nin oradan Sakatatçılar Çarşısı’nın oraya çıkan, Beşyol’un trafiğini neredeyse %40 rahatlatacak bir çalışmamız var. Sağlık Sokağı dediğimiz bir cadde çalışmamız var. Onu da inşallah 40-50 gün içerisinde bitireceğiz. Bu cadde trafiğe açıldığı zaman Beşyol dediğimiz mevkideki trafik %40-50 civarında rahatlayacak. Bir projemiz daha var. Kuzey bağlantı yolu diye tabir ettiğimiz Çohaz Petrol’ün oradan gelip direkt Akköprü’ye, Akköprü’den de Erciş Yolu’na kadar çıkan bir caddemiz var. O cadde ile ilgili de proje çalışmamız ve istimlak çalışmalarımız devam ediyor. Buralarda mülkiyet problemleri var. Bütçemiz el verdiği kadar bir çalışma başlattık. O projede başladığı zaman Beşyol trafiğimizdeki sıkıntı çözülmüş olacak” ifadelerini kullandı.  

“CADDEYİ STANDARTLARINA UYGUN CADDE HALİNE GETİRİYORUZ”
Çohaz Petrol’un kavşağında problem olduğunu söyleyen Ateş, “Orada kavşak oturmamış. Orayla ilgili de Büyükşehir Belediyemiz istimlak çalışmalarına başladı. Projemiz hazır. O caddeyi de standartlarına uygun cadde haline getiriyoruz. Bunu ihale etmeden kendi iş imkanlarımızla yapacağız. Yol Yapım ve Onarım Daire Başkanlığı ile Fen İşleri Daire Başkanlığı ortaklığıyla o caddeyi de inşallah bu yıl açtığımız zaman oradaki trafik büyük oranda rahatlayacak. Orası Şerefiye Caddesi ve Van Çevre Yolu’na bağlantı yolu. Yarın Çevre Yolu bittiği zaman o cadde ciddi derecede trafik yoğunluğuna sahip olacak. Bunu ön görerek bu caddemizi bu yıl bitireceğiz. Çalışmalarımız yarını kurtaralım veya millettin hoşuna gitsin diye değil, 10 yıl sonra 5 yıl sonra millet buradan geçtiği zaman bu cadde 5 yıl önce yapılmıştı asfaltı gayet düzgün, kaldırımları gayet düzgün, aydınlatmaları gayet düzgün dedirtmek için bu çalışmaları yapıyoruz” dedi.

“KORUMAK KULLANAN İNSANLARIN ELİNDE”
Yapılan çalışmalara vatandaşların sahip çıkması gerektiğini belirten Ateş, “Mesela İkinisan Caddemiz, geçen yıl prestij cadde haline geldi. Ben defalarca şahit oldum; altı yüksek araçlar o kaldırımın üstün geçip gidiyorlar. Bizim vatandaşımızın da buna sahip çıkması gerekiyor. Biz bakım onarımını yapıyoruz ama korumak kullanan insanların elindedir. Siz ne kadar temiz korursanız, ne kadar temiz bakarsanız o kadar uzun ömürlü olur. Toplu yaşam kuralına uyduğumuz sürece, kurallara uyduğumuz sürece bu yapılan imalatlar uzun vadeli imalatlar olur. Medeniyet yüksek rakamlı araçlara binmek, medeniyet yüksek banka hesaplarına sahip olmak değil. Bunları hayatında konfora dönüştürebilmektir. Bizim beklentimiz bu. Biz demiyoruz her şey mükemmel yapıldı veyahut şöyle oldu. Bizim de noksanlarımız var, bizim de kusurlarımız var. Biz bu noksanları ve kusurları vatandaşımızla, milletimizle beraber ortak bir payda da buluşturabilirsek uzun vadeli çözümler üretebiliriz” ifadelerini kullandı.

“TRAFİĞİ RAHATLATABİLECEK ANA CADDELER ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
Kent trafiğini rahatlatacak ana arterler hakkında bilgi veren Ateş, “Biz her zaman ana arterler açma taraftarıyız. Biz geldiğimiz günden bugüne kadar Sayın Valimizle, Sayın Genel Sekreterimizle beraber hep yeni caddeler, imara uygun, trafiği rahatlatabilecek ana caddeler üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Milli Egemenlik ve Kışla Caddesi’nin yanında Soydan Kavşağı’ndan eski emniyete kadar olan Maraş Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi tamamen yenilenecek. Bu yıl kışın vatandaşlarımızdan en çok şikayet aldığımız konulardan bir tanesi bu kırmızı karolar. Kayganlaşıyor, sürekli çıkık, kırık vakaları geliyor. Kırmızı karoları Van’da bitiriyoruz. Karoları tamamen kaldırıyoruz, yerine estetiği düzgün olan, dayanımı yüksek olan, kayma özelliği olmayan andezit kaplamaları kullanıyoruz. Bu konuda en büyük şikayet Kazım Karabekir Caddesi ile Milli Egemenlik Caddesi’nden geldi. İki caddenin de yaya sirkülasyonu çok fazla. Şikayetleri dikkate alarak hemen Sayın Valimize ve Genel Sekreterimize arz ettik. Onlarda sağ olsunlar hemen talimat verdiler. İhalelerimizi bu doğrultuda yaptık. Bu iki caddemiz, Sebze Hali Caddemiz, Uzun Sokak diye tabir ettiğimiz caddenin asfaltını tamamen yeniliyoruz. İpekyolu Belediyemiz Kent Parkın orada bir sokak açtı ve Uzun Sokakla birleştirdi. Bunun üzerinde çalışmamız devam ediyor. Koçibey Caddesi nasıl İskele Caddesi’nin paraleli ve oranın trafiğini rahatlatan bir caddeyse Uzun Sokak’ta hem İkinisan hem Maraş Caddesi’nin trafiğini karşılayabilecek bir caddedir” dedi.

“YOLLARI YENİDEN YAPACAĞIZ”
Koçibey Caddesi, Zeve Caddesi, Fatih Caddesi, Bediüzzaman Caddesi Van’ın içerisinde bulunan 20 metrelik caddelerin %60-70’inde bu yıl asfaltları yenileyeceklerini belirten Ateş, “Bu caddelerdi yamadan, çukurdan, kaldırım bozukluğunun tamamından arındırıp yeniden yapacağız. Bunun yanı sıra bir ana caddemiz daha var ondan da bahsetmek istiyorum. Edremit’e giden TOKİ yolumuz var. Yeni Edremit TOKİ yolu. O caddemizi de tamamen yeniliyoruz. Karayolları standardına uygun bir şekilde bölünmüş yol. Oradaki sanat yapılarını tamamen yeniliyoruz, yama dolgularımızı düzeltiyoruz. Orada düşey, dikey kulplarımız var. Aydınlatmalarımız var. Tamamını yeniliyoruz. 4,5 kilometrelik yolu inşallah Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl hizmete açacağız. Bu yollardan söktüğümüz bütün malzemeleri kullanıyoruz” diye konuştu.

“6 BİN 100 KİLOMETRE YOL AĞIMIZ VAR”
İlçelerde yaptıkları ve yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Ateş, “Bizim 13 tane ilçemiz var. Her ilçede Yol Yapım Onarım Daire Başkanlığımızın şantiyesi var. Biz bu ilçelerimizin tamamında ilçe belediyelerimizle beraber koordinasyonlu bir şekilde tüm grup yollarında çalışma yapıyoruz. Grup yolları Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda. Ana yoldan köy girişine kadar olan yol Büyükşehir Belediyesi, köy içi yollar ilçe belediyelerine ait. 6 bin 100 kilometre gibi bir yol ağımız var. Bu yıl bu ilçelerimizle ilgili yaklaşık olarak 12-13 tane ihale yaptık. Erciş, Çatak, Gürpınar, Tuşba, Gevaş, Muradiye ve Çaldıran bu ilçelerimizin tamamında asfalt ihaleleri yaptık. Bütçemizin el verdiği kadar asfalt ihalelerini yaptık. Bunları da ilçe belediyelerimizle beraber koordineli bir şekilde yerinde gezdik, yerinde tespitlerimizi yaptık. En çok ihtiyaç duyulan yer neresi ise oraların bu sene ihalelerini yaptık. Her sene böyle peyderpey asfalt ihalelerimiz olacak. Bunun yanında yol şantiyesi olarak stabilize, reklaj, bakım onarım, yama çalışmalarını da biz kendimiz yürütüyoruz” dedi. 

“311 KİLOMETRE SIFIRDAN STABİLİZE YOL YAPMIŞIZ”
Kendi imkanlarıyla yaklaşık olarak bin 740 kilometrede iyileştirme çalışması yaptıklarını belirten Ateş, “Stabilize çalışması, bakım onarım, iyileştirme ve sanat yapısı imalatı, Büyükşehir olarak yaptığımız 32 köprünün haricinde bizim de yapmış olduğumuz köprüler, su geçişleri, arazi yolları, tarımsal sulama kanalları bunları da kendi imkanlarımızla yapıyoruz. 311 kilometre sıfırdan stabilize yol yapmışız. Bunun yanında yaklaşık olarak 2 bin 645 metre koruge boru döşemişiz. 358 metre menfez yapmışız. Nerede ne talep geldiyse büyükşehrimizin imkanları doğrultusunda herkese cevap veriyoruz. Bazen bizimde gücümüzü aşan ihaleli imalatlar oluyor. Onları da net bir programa oturtuyoruz, bu sene mi yapılacak, önümüzdeki sene mi yapılacak ona göre ilerliyoruz. Bu sene imalat yaparken, önümüzdeki senenin programını da bu senenin gölgesinde devam ettiriyoruz. Örnek olarak Erciş ilçesinde 13 kilometre asfalt yapılacak. Bu 13 kilometre asfalt yapıldıktan sonra önümüzdeki seneler nereler yapılacak onların çetelelerini bir taraftan tutuyoruz. Bazı mahallerimizden, muhtarlarımızdan talep oluyor. Sanmasınlar ki biz bunu talep ettik, kulak arkası ettiler. Biz bunların hepsini not altına alıyoruz. Onlar farkında olmadan oraya teknik bir ekip gönderiyoruz. Fotoğraflarını çekiyoruz. Bakım onarıma ihtiyacı varsa onlar talep etmeden yapıyoruz. Bunu da hiçbir şekilde göz ardı etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

MURADİYE’YE YOL MÜJDESİ
İlçelerdeki prestij cadde çalışmaları kapsamında da açıklamalarda bulunan Ateş, “Bütün ilçelerimizde bu tür çalışmalarımız var. Erciş Kışla Yolu Caddesi ve Vanyolu Caddesi oldu. Bu yıl Muradiye’nin şehir geçişi dediğimiz 1 kilometrelik bir kesimi var. Bütün şehir geçişlerimiz neredeyse bölünmüş yol. Muradiye’ninki tek yol. Bu sene onu programımıza aldık, tamamen asfaltıyla, kaldırımıyla bölünmüş yola çevirip Muradiye’nin hizmetine sunacağız. Çaldıran ilçemizde 12-13 kilometrelik 4-5 tane köyümüze hükmedecek bir grup yolu çalışmamız var. Erciş ilçemizde 12-13 kilometrelik yine böyle bir çalışmamız var. Erciş ilçe merkezinin prestij caddeler dediğimiz, sürekli trafiğin yoğun olduğu caddelerde asfalt çalışmalarımız olacak. Bahçesaray’da belki de yıllardır BSK gitmemiş veya BSK ihaleleri hep sonradan sati kaplama olmuş. Orada 10 kilometrelik bir asfalt ihalemiz olacak. Çatak ilçemizde 10 kilometrelik BSK imalatımız olacak. Bu 10 kilometrenin yanında 32 köprünün dışında 6 tane büyük köprü imalatımız olacak. Bu tarz hizmetler devam edecek” diye konuştu.

“KAYNAKLAR HEBA OLMASIN”
Yol ortasında trafiği olumsuz şekilde etkileyen elektrik direkleri hakkında da bilgiler aktaran Başkan Ateş, “Bu çalışmalara başladığımızda tüm kurumlarla yazışmalarımız sürüyor. O kurumun o dönemki bütçesine bağlı veyahut yatırım programlarına bağlı olarak bazen bizden geriden gelebiliyorlar. Bazı noktalarda da bizden ileri gidebiliyor. O tamamen kurumun bütçesine, yatırım programına bağlı bir şey. İsteriz ki biz girdiğimiz zaman TEDAŞ, AKSA, Türk Telekom gibi kurumlarımızın tamamı tüm hatlarını bizimle birlikte deplase etsinler, aynı anda bu çalışmamızı bitirebilelim. Eski Cezaevi Caddemiz bu yıl asfaltını yenileyeceğimiz bir caddemizdi. Orada da yol ortasında çok direklerimiz var. İlçe Belediyelerimizle görüştük, Genel Sekreterimizle, Sayın Valimizle istişare ettik. Önümüzdeki 2021 sezonunda TEDAŞ’ın o direkleri yer altına alma programı var. Bu program bize geldiği için orandaki programımızı askıya aldık. Hemen akabinde yama çalışmalarımızı bitirdik. İnşallah 2021 yılında TEDAŞ direkleri aldığı zaman biz hemen akabinde asfalt çalışmasına gireceğiz. Niyetimiz kaynaklar heba olmasın. Elimizdeki kaynakları maksimum oranda kullanabilmek. Amacımız hem konfor sağlanmış olsun, hem de vatandaş memnuniyeti sağlanmış olsun” dedi.

“EKİP OLARAK MİLLETİMİZİN HİZMETİNDEYDİK”
Bu yıl depremden etkilenen Başkale, Saray ve Özalp ilçelerinde Yol Yapım ve Onarım Daire Başkanlığı olarak ciddi çalışmalarının olduğunu belirten Ateş, “Depremin birinci gününden itibaren Sayın Valimizin talimatıyla, Sayın Genel Sekreterimiz, Daire Başkanlarımız, Genel Sekreter Yardımcılarımız, Yol Yapım ve Onarım Daire Başkanlığına bağlı tüm araçlarla depremin ilk dakikasından itibaren orada çalışmalarımızı başlattık. Acil yıkılacak yapılar olabilir, enkaz kaldırma olabilir, hayvan itlafı olabilir. Aynı zamanda bizim Sosyal İşler Daire Başkanlığının yemek dağıtımı olabilir. Bu tür çalışmalarda biz 20 gün boyunca ekip olarak milletimizin hizmetindeydik. Acil yıkılacak, tehlike arz eden yapılar Büyükşehir’in makinalarıyla, personelleriyle başında durularak kaldırıldı. Bin 800’e yakın hayvan itlafı yapıldı. Bu hayvan itlafının tamamı neredeyse Büyükşehir’in eliyle yapıldı. Tarımdan veteriner arkadaşlarımız, Tarım İl Müdürümüzün bize göstermiş olduğu yerlerde, onların gösterdiği şekilde, kurallara uygun bir şekilde yerinde tüm itlafları yaptık. Enkazları beraber kaldırdık. Enkaz kaldırma ihalesi yapıldıktan sonra Büyükşehir olarak çekildik. Çünkü bizim şehir merkezinde ve ilçelerde çalışmalarımız başladı. 20-25 gün boyunca Büyükşehir’in tüm imkânlarını o bölgelerde kullandık. Hem Saray bölgesinde, hem Başkale bölgesinde. İlçe belediyelerimizle, diğer kamu kuruluşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla beraber orada bütün imkânlarımızı seferber ettik. Deprem olduktan 1-1,5 saat sonra oradaydık. Tüm makinalarımızı Sayın Valimizin talimatlarıyla oraya indirdik. 70-80 personelimiz belki 20 gün boyunca o deprem bölgesinde kaldılar. Başkale’nin bir yurdunda 70-80 kişi beraber kaldık. Yeter ki sabah erken gidelim, akşam geç dönelim diye. Daha çok zaman ayıralım, daha çok hizmet edelim, makinalarımızı, iş gücümüzü daha verimli kullanalım diye” dedi.

“SULAMA KANALLARI VE ARAZİ YOLLARINDA %70-80 CİVARINDA ÇALIŞMA YAPTIK”
Pandemi döneminde tarıma verdikleri destekler kapsamında Gazeteci Türk’e bilgi veren Ateş, “Tarımsal Daire Başkanlığımız var. Bu daire başkanlığımızla, Yol Yapım Onarım Daire Başkanlığı, şube müdürleri ve daire başkanlığı bazında ortak bir çalışma programı hazırladık. Tüm ilçelerimize makinalar gönderdik. Greyder, Loder, Ekskavatör gönderdik. Tüm ilçelerimizin tarımsal sulama kanalları ve arazi yollarında %70-80 civarında çalışma yaptık. Halen de Tarımsal Daire Başkanlığımız ilçelerde bu tür çalışmalarına devam ediyor. Gölet temizliği, arazi yolu temizliği, beton sulama kanalları yapılıyor. Bununla ilgili tüm ilçelerimizde çalışmalarımız devam ediyor. Tarımsalın tıkandığı yerde yol yapım, yol yapımın tıkandığı yerde tarımsal iki daireyi birleştirdik, güç birliği yaptık. Makinaları ortak hizmet edecek şekilde kullandık. Makinaların yetersiz geldiği yerde kiralama yaptık. Tarımsal Daire Başkanlığına bağlı makine olmadığı için, belediyenin makine deposu Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi ve Makine İkmal’dir. Makine İkmal Bakım Onarım yapar, Yol Yapım o makinaları kullanır. Tarımsal Daire Başkanlığı bizim dairemize bağlı olan makinelerle beraber kendi iş gücüyle de makine kiralamasına gitti, malzeme alımına gitti, koruge boru alımına gitti, prefabrik menfez alımına gitti. Bunların tamamını tarımsalda kullandılar” diye ifade etti. 

“TARIMSAL YOLLARIN HEPSİ AÇILDI”
Bu yıl ciddi bir koruge boru ihtiyacı karşılandığını belirten Ateş, “Hangi ilçemizde ne talep geldiyse bu karşılandı. Tarımsal yolların hepsi açıldı. Sulama kanalları açıldı. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın tarıma yönelmesi, hayvancılığa yönelmesi bizi de memnun ediyor. Tarımsal faaliyetler daha da arttı. Keşke her yıl tarımsal faaliyetlerimiz %40-50 civarında artışa geçse. Biz büyükşehir olarak bu desteğin tamamını sağlarız. Bu sene 100 tane makineyle mi girdik, gelecek yıl tarım %50 artsın biz 150 makineyle girelim. Yeter ki bize tarımsalla ilgili talep gelsin biz onları karşılarız. Yeter ki vatandaş köyde tarıma yönelsin, tarım iş gücü artsın. Tarımsal faaliyetler artsın. Biz onun karşılığını veririz. İhtiyaçlarını gideririz. Van Büyükşehir Belediyesi Van’daki tarım ve hayvancılığın destekçisidir. Tarımsal Daire Başkanlığımızın fide çalışması oldu. Vatandaşlarımıza da bu fideler dağıtıldı” diye konuştu.

“CADDELERDE ŞANTİYE GÖRÜNÜMÜ VAR”
Aralık ayı geldiği zaman Büyükşehir’in kent merkezinde ve ilçelerde yapılan çalışmaların net bir şekilde görüleceğini belirten Ateş, “Çünkü şu anda yapım aşamasındayız. Caddelerde şantiye görünümü var. Sonuca vardığımız zaman, prestij caddelerimiz, ana caddelerimizde çok güzel şeylerin yapıldığını herkes görecek. Biz bu konuda sadece birazcık sabır diliyoruz. Vatandaşlarımız haklı olarak hızlı bir şekilde ilerlemesini istiyor. Ama bazı işlerin yapım süreci var. Örnek olarak kullandığımız taşı Ankara’dan temin ediyoruz. Arkadaşlarımız gidip yerinde incelediler ve taşları tek tek seçtiler. Dayanıklı olsun, kullanımı güzel olsun, ekonomik olsun, estetik olsun, uzun ömürlü olsun bu başlıklar altında ilerliyoruz” dedi. 

“OTOGARDA KÖTÜ GÖRÜNTÜ TAMAMEN BİTMİŞ OLACAK”
Van Otogarı’nı yeniden elden geçireceklerini ve modern bir ilçe otogarı yapacaklarını belirten Ateş, “Çok güzel bir ilçe otogarımız yapılıyor. Mevcut otogarın yanında VASKİ’ye ait bir yerimiz var. 680 metrekarelik bir ilçe otogarı yapıyoruz. İl otogarımızdan bağımsız olacak. İl otogarımızda düzenlemeler yapılıyor, bin 300- bin 400 metrekarelik bir sosyal alan yapılıyor. Sosyal alan içerisinde kafeteryası, kuaföre, emanet bölümü gibi bütün ihtiyaçları giderecek bir alan yapıyoruz. İlçe ve il otogarı arasında bir bağlantı koridoru olacak. Bittiği zaman çok önemli hizmetlere vesile olacak. Eskisi gibi araçlarımız direkt otobüslerin yanına yanaşmayacak. Yaya girişlerimiz ayrı olacak, otobüs girişlerimiz ayrı olacak. Güvenliğimiz had safhada olacak. Amacımız bütün ilçe araçlarını burada toplamak. Orada depolama alanlarımız olacak. Oradaki sosyal alanımız şuan ki mevcut yerlerden çok çok daha iyi. Çünkü orada yemek yiyebileceğiniz, namaz kılabileceğiniz, kuaföre gidebileceğiniz, insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek her şey olacak. Oradaki minibüsçüler de bundan çok memnunlar. Bu bittiği zaman oradaki kötü görüntü tamamen bitmiş olacak. Etrafını kapatacağız, girişler tamamen bağımsız olacak. Otobüs girişleri ayrı olacak. Taksi durakları ayrı olacak. Vatandaş park giriş yerleri ayrı olacak. Çalışmalarımız devam ediyor. Oranın kaba yapısı 40 gün içerisinde bitecek. 3 daire başkanlığımızın ortak bir çalışması var. İnşallah buda faaliyete geçtikten sonra şehir merkezinde ilçe minibüslerini de artık görmeyeceğiz. Orada daha güvenli, daha tertipli, daha düzenli bir ortam oluşturacağız” ifadelerini kullandı.  

“20 BİN ARACA YAKIN KAR ŞEHİR MERKEZİNDEN DEPOLAMA ALANLARINA GÖTÜRÜLDÜ”
Aralık ayında yağan yoğun kardan dolayı Büyükşehir’i eleştirenlere cevap veren Ateş, “Son 26 yılın en yoğun karı yağdı. 20 bin araca yakın karı şehir merkezinden depolama alanlarına götürdük. Sonuçta bu insan işgücüyle yapılan bir şey. Biz Cumhuriyet Caddesi’ne 100 tane personelde götürsek, 20 tane personelde götürsek alan belli, yağan kar belli, yapılacak çalışmada belli. Bu sene araç kiralama yaptık. Kiralamayı da ihtiyacımız olduğu kadar yaptık. Ne fazla araç kiralayıp fazla para ödedik, nede fazla personel alıp boşuna bir istihdam oluşturmadık. Biz karı temizliyoruz, bir gece sonra o kadar yine yağıyor. Veya biz Cumhuriyet Caddesi’ndeki karı temizliyoruz, vatandaş karı temizlediğimizi görüyor, bizden sonra gelip çatısındaki karı caddeye atıyor. Bu tarz şeyler de oldu. Biz ara sokakları bitiriyoruz, bakıyorsunuz bir gün sonra oradaki dükkânların çatısında bulunan karların tamamı sokağın ortasına atılmış. Eksikliklerimiz oldu mu oldu, kar yağışı bir anda oldu, personellerimiz hazırlıksız yakalandı. Ama sonraki süreçte personel çok profesyonelce çalıştı. Kiraladığımız 2-3 tane makine oldu. Kar toplama makinesi özellikle işimizi çok kolaylaştırdı. Bu kadar ağır eleştiriyi hak edecek bir şey olmadı” dedi.

“KLAVYE BAŞINDA OTURUP YORUM YAPMAK ÇOK RAHAT”
Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl ihale şekillerini değiştirdiklerini söyleyen Ateş, “Makine parkı olanlar, makine kiralamak isteyenler karalama yaptı. İhale şeklimizi de bu yıl değiştirdik. İhaledeki şeklimizi yakıtın tamamını yükleniciye mal ettik. Orada belediyemizi de o sıkıntıdan da kurtardık. Birazda bu ihale şeklimizden dolayı eleştiri oldu. Klavye başında oturup yorum yapmak çok rahat. Bizim personelimiz kış boyu belki yüzlerce kürek kırdı. Binlerce eldiven yıprattılar. Ayakkabı, elbise vs. Bu insanlar caddelerde, kaldırımlarda karı küreklerle temizlediler. Çünkü kaldırımların üzerine iş makinesi çıkaramazsın. Bu insan gücüyle yapılan bir şey. Arkadaşlarımız bunun üstesinden de geldiler. O karı temizlerken bayılan personellerimizde oldu. Hasta düşen personelimizde oldu. Bunları da ön görmek lazım. Bu insanlar robot değil. Sabaha kadar kar temizleyen insanlar oldu. Birde bu pencereden bakmak lazım. Hiçbir şekilde makine eksiği yoktu. Personel eksiği yoktu. Bu tamamen işi bir tarafa çekmek, bu sene bunlara bir algı yaratalım da önümüzdeki yıl karla mücadelede daha çok araç kiralansın istediler” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR’İN KENDİ YAĞINDA KAVRULABİLECEĞİ KADAR MAKİNESİ VAR”
Bu yaz araç kiralamadıklarını anımsatan Ateş, “Önceki dönemlerde 170-180 araç kiralandı. Biz daha yeni bir araç ihalesi yapacağız ve 20 tane araç kiralayacağız. Çünkü kendi iş gücümüzle biz bunları yapabiliyoruz. Biraz bundan dolayı da tepki var. Araç kiralanmadı, 'büyükşehir her sene 200 tane araç kiralıyordu, bu sene niye kiralanmıyor veya araç kiralanıyor yakıt niye idareye ait olmuyor bize ait oluyor' gibi mevzular olduğu için ister istemez olayı farklı yönlere çekmeye çalışıyorlar. Şuan 200 tane araç kiralasak bu tepkinin yarısı biter. Büyükşehir’in kendi yağında kavrulabileceği kadar makinesi var. Makinemiz olduğu kadar hizmet yaparız, geri kalanını sıraya koyarız ve sırayla yaparız. 13 ilçede 6 bin 100 kilometre yol ağımız var, 900 kilometre güvenlik yolumuz var. Biz ayrıca 900 kilometrelik güvenlik yolunda da karla mücadele verdik. Oralarda rakımlar 2 bin 800- 3 bin. Şehir merkezine 1 kar yağıyorsa oraya 3 kar yağıyor. Biz orada da ciddi mücadeleler verdik. Biz yolu temizliyoruz, 1 saat sonra yol tipiden dolayı tekrar kapanıyor. O 900 kilometrede de ayrı bir iş gücü kullandık. Buna rağmen az makine kiraladık” ifadelerini kullandı.

“YATAN HER MAKİNENİN CEZASI KESİLDİ”
Kiraladıkları iş makinelerini şartnamesine uygun şekilde kiraladıklarını belirten Ateş, “Makinelerin tamamını ruhsatına, şartnamesine uygun kiraladık. 2017 dediysek 2017 aldık. 2016 model araca kesinlikle tolerans göstermedik. Kiraladığımız makinalarla ilgili Ticaret ve Sanayi Odası’na yazılar yazdık. Bu makinelerin ruhsatları gerçek mi, doğrumu diye. Her gün yakıt kontrolü yaptık. Şantiyede yakıt var mı yok mu, personel kontrolü yaptık. Bununla ilgili cezai yaptırımlarımız da oldu. Yatan her makinenin cezası kesildi. Bunu merak eden vatandaşlarımız varsa Yol Daire Başkanlığımıza gidip hak edişlerden bunu görebilirler. Biz orada kiraladığımız makineyi yatırmadık. Bunun yanında kendi makinemizi de yatırmadık. Onlar 2 çalıştıysa bizde onların arkasından devam ettik. 7 bin kilometrede karla mücadele verdik. Van’ın karla mücadelesi sadece Cumhuriyet, Maraş, İkinisan Caddesi değil. Bizim grup yollarımızın hiçbir tanesi 24 saatten fazla kapalı kalmadı. Yol kapandığı dakika müdahale edildi ve açıldı. Hiçbir ilçemizde bu yol 3 gündür kapalı, bu yol 10 gündür kapalı diye bir şikâyet gelmedi. İlçe belediyelerimizle protokoller yaptık, gruplara ayırdık ve köy işlerine kadar müdahale ettik” dedi.

“HERKES ELİNDEN GELENİ YAPTI”
Karla mücadelede özellikle Cumhuriyet Caddesi’ne park edilen araçlar yüzünden çok zorluklar yaşadıklarını belirten Ateş, “Park edilen araçların etrafındaki karlar arkadaşlarımız tarafından küreklerle temizlendi. Bunları da ön görmek lazım. Hummalı bir çalışma yürüttük. Herkes elinden geleni yaptı. Ben personelin karla mücadelede çalışma yapmadı diyemem. Benim vicdanım onay vermez. Sayın Valimizde, Sayın Genel Sekreterimizde, Daire Başkanlarımızda, operatörlerimiz de, personellerimiz de bu karla mücadelede taşın altına elini koydu. Sayın Valimiz gece yarılarına kadar genel sekreterimizle beraber bizleri ziyaret ettiler. Bizle beraber sabaha kadar karla mücadelenin başında beklediler. Bunları eleştirirken bu çerçeveden de bakmak lazım. Soğuktan eli kürek tutmayan arkadaşlarımız oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Onların sayesinde bu işin üstesinden geldik. Büyükşehir Belediyesi olarak Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez, Sayın Genel Sekreterimiz Muhammet Fuat Türkman’ın bize verdiği talimatlar şu; şeffaf olun, doğru olun, hesap verebilir olun, tüm işlerinizde sorumluluk size ait. Biz şeffaf olduğumuz sürece, hesap verebildiğimiz sürece vicdanımız rahat. Bu doğrultuda ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“HESAP VEREMEYECEĞİMİZ HİÇBİR ŞEY YOK”
Bütün ihaleleri şeffaf bir şekilde gerçekleştirdiklerini anımsatan Başkan Ateş, “Bütün ihalelerimiz açık ihale, bütün ihalelerimize Türkiye’nin dört bir tarafından insanlar teklif verebiliyor. Kapı önlerinde artık dosyacılık, çantacılık olayı yok. Doğrudan teminlerimiz bile canlı yayınlanıyor. Akşam evimize gittiğimiz zaman vicdanımız rahat. Büyükşehir olarak bu dönemde hesap veremeyeceğimiz hiçbir şey yok. Kim ne talep ediyorsa, Sayın Valimizden, Sayın Genel Sekreterimizden, Daire Başkanlarımızdan kim neyi talep ediyorsa hesap verebilir durumdayız. Kimseden gizli, saklımız yok. Büyükşehirde kapılarımız herkese açık. Her türlü soruya da cevap verebiliriz. Her türlü ihtiyaca da imkânlarımız doğrultusunda, yetkimiz doğrultusunda cevap vereceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. 

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem