Adil Allahverdi, Van Büyükşehir Belediyesi’nin sokak köpekleri, pandemi ve vektörel ilaçlama çalışmalarını anlattı

Gazeteci-Yazar Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Radyo Programına konuk olan Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Adil Allahverdi, pandemi kapsamında yapılan çalışmalar ve sokak köpekleri

Van Büyükşehir 6.07.2020 22:07:22 0
Adil Allahverdi, Van Büyükşehir Belediyesi’nin sokak köpekleri, pandemi ve vektörel ilaçlama çalışmalarını anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Gazeteci Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Programı’nın bu haftaki konuğu Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Adil Allahverdi oldu. Başkan Allahverdi, birçok konuda önemli bilgiler vererek, pandemi sürecinde yaptıkları dezenfekte çalışmaları, hayvan sağlığı, ilaçlama, evde sağlık hizmetleri ve iş güvenliği eğitimleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Kısaca kendini tanıtan Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Adil Allahverdi, “1966 yılında Van Gevaş’ta doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Gevaş’ta, lise öğrenimimi Van’da tamamladım. Lisans dönemini de yine Van YYÜ’de tamamladım. 16 Eylül 2019 tarihi itibariyle Sayın Valimizin teveccühleri doğrultusunda Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bizlere tevdi edildi” dedi.

“SAĞLIK İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞIMIZ 3 ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜMÜZDEN MÜTEŞEKKİLDİR”
Kurumsal yapıları ve hizmet alanları hakkında bilgiler paylaşan Başkan Allahverdi, “Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığımız 3 şube müdürlüğünden müteşekkildir. Şubelerimizin birisi Hayvan Salığı ve Rehabilitasyon Merkezi, başta Şube Müdürü, veteriner hekimler, teknisyen, teknikerler ve beden işçisi personellerimizden oluşan bir rehabilitasyon merkezimiz var. İkinciise İlaçlama Şube Müdürlüğümüzdür. Özellikle bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de vektörle mücadele noktasında yine mesul müdürler, teknik personel ve beden işçisi personellerimizle ilaçlama merkezimiz faaliyetlerini yürütüyor. Birde Sağlık İşleri Müdürlüğümüz var. Sağlık İşleri Müdürlüğümüze bağlı evde sağlık hizmetleri ve nakil hizmetleri dışında, Van Büyükşehir Belediyemiz ve VASKİ Genel Müdürlüğümüz başta olmak üzere bütün personellerimize sağlık hizmeti sunan doktorumuzun başkanlığında bir revirimiz bulunmakta. Van Büyükşehir Belediyesi’nin tamamının iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak Şube Müdürlüğümüz mevcut. Dolayısıyla Sağlık İşleri Daire Başkanlığımız 3 şube müdürlüğümüzden müteşekkildir” diye konuştu.

“7 GÜN 24 SAAT İÇERİSİNDE HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORUZ”
Sağlık İşleri Daire Başkanlığı olarak pandemi sürecinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Allahverdi, “Özellikle Mart ayı itibariyle Sağlık İşleri Daire Başkanlığımız ilaçlama merkezimizin 50 personeli, 14 araç, 7 tane uleve pelleve cihazımız, 150 tane sırt şarjlı pülverizatör, 48 adet sırt atomüzörümüz olmak üzere, biz güçlü bir ekiple Van’ın tamamında bütün caddeler, bütün ana ve ara sokaklar, bütün toplu taşıma araçları ve taksiler olmak üzere dezenfekte çalışması yaptık” dedi.

“ARAÇ DEZENFEKTE İSTASYONU KURDUK”
Tüm vatandaşlara açık ve ücretsiz olarak hizmet veren araç dezenfekte istasyonu kurduklarını belirten Başkan Allahverdi, “Çohaz Petrol yukarısındaki otobüs hareket noktasında halen dezenfektasyon istasyonumuz var. Bu dezenfektasyon istasyonumuza gelen her araç dezenfekte ediliyor. Vatandaş oraya gelip aracını ücretsiz bir şekilde dezenfekte edebilir. Hizmetimiz 7/24 devam ediyor. Hatta bu kapsamda 3 tekerlekli arabalar bile geliyor. Bunların dışında ilk günden itibaren, eğitim, askeriye, emniyet, göç idareleri, STK’lar ve okullar gibi bütün kurum ve kuruluşlarda dezenfekte çalışmaları yaptık” dedi.

“DEZENFEKTE NOKTASINDA 7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORUZ”
327 okulda dezenfekte çalışması yaptıklarını belirten Başkan Allahverdi, “Yine geçtiğimiz günlerde 20 Haziran’da yapılan LGS sınavında 178 okul, AYT ve TYT sınavlarında ise 149 okulumuzu dezenfekte edilmek suretiyle sınava hazır hale getirdik. Bunun dışında ara caddelerde, ana caddelerde ilaçlama yaparken hiç ayırım yapmaksızın vatandaş özel sitesinde talep etsin etmesin bahçeler, parklar, site önleri, site araları sırt atomtüzörlerimiz, sırt pülverizatörlerimiz var. Biz büyük araçlarımızda site önlerini dezenfekte ederken, binalarımızın tamamında ara kısımlarda, koridorlarda dahil olmak üzere, toplu kullanım alanlarını da dezenfekte ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bütün ilçelerimize ekstradan yetecek kadar dezenfektan desteği verdik. Dezenfekte noktasında 7 gün 24 saat içerisinde hizmet vermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“DEZENFEKTE ÇALIŞMASI, ORTAMLARDA VİRÜSÜN ÜREMİSİNİ ENGELLİYOR”
Temiz olmayan bir ortamda dezenfektenin etkili olma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyen Başkan Allahverdi, “Dezenfektandan önce bizim her bir nokta için şunu özellikle istiyoruz. Temiz ortamda dezenfekte edilmesini özellikle her yerde istiyoruz. Temiz olmayan bir ortamda dezenfektenin etkili olma ihtimali düşüktür. Toplu taşıma araçlarımızın tamamında önce temizlik yapılır, ardından dezenfekte çalışmaları yürütülür. Dezenfektanın 3 gün kalıcı olduğunu söylüyoruz. Bu yüzden dezenfekte çalışmalarının rutin aralıklarla devam etmesi gerekiyor. Dezenfekte çalışması ortamlarda virüsün üremesini engelliyor. Ama bizimde almamız gereken önlemler var. Sadece ortamı dezenfekte etmemiz bizi virüsten korumuyor. Koronavirüsle mücadelenin en etkin birinci faktörü temizliğe riayet edeceğiz. Sosyal mesafeye son derece dikkat edeceğiz” diye konuştu.

“PSİKOLOJİK OLARAK GÜÇLÜ OLMALIYIZ”
Evlerini dezenfekte etmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Başkan Allahverdi, “Dezenfektanın en önemli faydası bireyleri dirençli, güçlü hale getiriyor. Bir sirke veya 10 litrelik suya 1 litrelik bir çamaşır suyunun katılması vb. dezenfektan materyallerinde biz bütün tedbirimizi alacağız ama bu anlamdaki bir dezenfektan toplumu veya bireyi direnç anlamında güçlü hale getiriyor. Siz bir caddeyi, bir sokağı, bir apartmanı dezenfekte ettiğinizde toplumsal olarak, bireysel olarak, ruhsal olarak, sosyolojik olarak rahatlıyorsunuz. Bütün tedbirlerimizi aldık ama yetmiyor. Biz psikolojik olarak güçlü olmalıyız. Biz kendimizi çok rahat tedavi edebiliriz. Tedbirlerimizi alacağız ama güçlü olacağız. Güçlü olduğumuzda da yenemeyeceğiz hiçbir problemin olması mümkün değil” dedi.

“CAMİLERİ HİÇBİR ZAMAN GÖZ ARDI ETMEDİK”
Camilerdeki hijyen ortamına da değinen Başkan Allahverdi, “Pandemi döneminde camilerde namaz kılınması noktasında farklı kararlarla hareket edildi. Normalde bir vatandaş vakit namazında camide namaz kılmak istediğinde lavaboya da gidebiliyordu, abdestini de alabiliyordu ve ferdi olarak namaz kılabiliyordu. Dolayısıyla biz camileri hiçbir zaman göz ardı etmedik. Bütün camilerimizde mart ayı itibariyle rutin devam edecek şekilde lavabolar bizim asli dezenfekte etmemiz gereken ana unsurlarımızdı. İbadethanelerimizde de dezenfekte çalışmalarımızı rutin şekilde sürdürdük. Özellikle Cuma namazının dışarıda sosyal mesafeye riayet edilecek tarzda serbest bırakılması noktasında da namazın kılınacağı alanda ilçe belediyelerimizle koordineli çalıştık. Namaz kılınacak alanlarda yapılan yıkamanın ardından namaz öncesi tamamının dezenfekte edilmesi Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Pandemiye karşı bizim hiçbir yaşam noktamızı esnetmememiz gerekiyor. Çünkü bizim halen tedbirleri en üst seviyede tutmamız gerekiyor. Tedbirlere devam etmek zorundayız. Büyükşehir Belediyesi’ne düşen toplu yaşamın olduğu bütün noktalarda ara vermeksizin dezenfekte çalışmalarının yürütülmesini sürdüreceğiz” diye konuştu. 

 “TEDBİRLERE RİAYET ETMEMİZ LAZIM”
2021 yılına çok güçlü girmemiz gerektiğini söyleyen Başkan Allahverdi, “2021 yılına virüsten çok daha tedbirli, çok daha güçlü girmek zorunda olduğumuzu bilmeliyiz. Bu yüzden sosyal mesafeden kesinlikle vazgeçmeyeceğiz. Yeni normale alışmalıyız. Yeni normalde de aslında gittikçe çıtayı arttırmalıyız. Halen bizim karşımızda insanlarla bir savaşı olan, bir varlığın olduğunu unutmamalıyız. Virüste yaşamak için, çoğalmak için, kendi fıtratına göre davranıyor. Virüsün yaşaması için bizim içimize bir şekilde yerleşmesi gerekiyor. O kendisine yer edinirken, biz o arada zarar görüyoruz. Organlarımız zarar görüyor. O bunu yaparken bizde tedbirleri almak zorunda olduğumuzu bilmeliyiz. Bağışıklık sistemi iyi olanlarda hiçbir semptom ortaya çıkmıyor. Bizim tedbirlere riayet etmemiz lazım, doğal gıdalarla beslenip bağışıklık sistemimizi güçlü hale getirmemiz lazım” dedi.  

“TOPRAKLA BARIŞIK OLMAYIZ”
Doğal yaşamın karşılığı fıtri yaşam olduğunu belirten Başkan Allahverdi, “Organik hayata geri dönmek zorundayız. Kesinlikle kimyasallardan ari bir hayat bizim için olmazsa olmazımız olmalıdır. Toprakla barışık olmayız. Bahçemizde, bağımızda, kapımızda var olan alanlarda organik bir hayatı yürütebilmeliyiz. İfade etmeye çalıştığım bu çalışmaların tamamının direktifini veren, bizi bu çalışmalarda hedefe gitmemizde şevk oluşturan, bize destek veren ve bize yön veren Sayın Valimiz ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Mehmet Emin Bilmez Beyefendiye bu anlamda gerçekten müteşekkirim. Van’ımız için büyük bir fırsattır. Rabbim İnşallah bu fırsatla birlikte hedefe gitmemizde bize yardımcı olsun. Bu anlamda yine Genel Sekreterimiz Muhammet Fuat Türkman Beyin de bize bu anlamdaki desteklerinden dolayı kendilerine teşekkürlerimizi arz ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

“5 BİN 300 TANE HAYVAN, BAKIM VE TEDAVİLERİ YAPILARAK DOĞAYA BIRAKILDI”
Hayvan Salığı ve Rehabilitasyon Merkezi faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Başkan Allahverdi, “Daire Başkanlığımızın önemli birimlerinden birisi Hayvan Salığı ve Koruma Şube Müdürlüğümüz ve buna bağlı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon merkezimiz var. Mobil kısırlaştırma aracımızla gittiğimiz her bir ilçede direkt bütün işlemleri orada yapmak suretiyle hayvanlarımızı orada bırakacak şekilde çalışma yapıyoruz. Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimizde özellikle Sayın Valimizin Belediye Başkan Vekili olarak göreve başladığı günden bu yana 5 bin 300 tane hayvanın bakımı, tedavisi gerçekleştirilmek suretiyle bütün işlemleri yapılmış ve hayvanlar sağlıklı bir şekilde tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılmıştır” dedi.

“HAYVANLAR REHABİLİTE EDİLDİKTEN SONRA DOĞAL YAŞAM ALANLARINA BIRAKILIYOR”
Hayvan Bakım Merkezine getirilen hayvanların rehabilite edildikten sonra doğal yaşam alanlarına bırakıldığını belirten Başkan Allahverdi, “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu var. Bu kanun kesinlikle bir hayvan rehabilitasyon merkezimize biz getirdik, ilçelerimiz getirdi bununla ilgili bakım, tedavi, kısırlaştırma, küpeleme, cilt, özellikle iç-dış parazit ve kuduz aşıları yapıldıktan sonra veya agresifse ve rehabilite edilmesi gerekiyorsa rehabilite edildikten sonra doğal yaşam alanlarına bırakılmasını emrediyor. Çevreye, insana zarar vermeyecek tarza dönüşünceye kadar rehabilitasyon merkezimizde tutuyoruz. Zaten bizim rehabilitasyon merkezimizde 200’ün altına düşmeyecek şekilde sürekli köpek bulunmakta. 70-80 civarında da kedimiz bulunmaktadır” diye konuştu.

“350 TANE EVCİL HAYVANIMIZ SAHİPLENDİRİLDİ”
Köpek ve kedileri rehabilite ettikten sonra doğal yaşam alanlarına bıraktıklarını söyleyen Başkan Allahverdi, “Kısırlaştırma başta olmak üzere, küpeleme, cilt, iç ve dış parazit, kuduz aşısı dahil olmak üzere 3 bin 700 hayvanımızda bu anlamda yine rehabilite edilmiş ve asli yaşam alanlarına bırakılmıştır. Bize gelen hayvanların içerisinde 350 tane hayvanımız sahiplendirilmiştir. Örneğin vatandaşın bize önceden başvurusu var. Şu özellikte, şu tipte bir kedi veya köpek istiyorum diye. Biz öyle bir köpek veya kedi rehabilitasyon merkezimize geldiği zaman bunların rehabilitesini yaptıktan sonra o vatandaşımıza ulaşıyoruz. Sağlıklı şekilde olan hayvanı bu vatandaşlarımıza belgeli olarak, kayıtlı olarak, küpeli olarak ve cipli olarak teslim ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞ KÖYDEN ÇIKIP ŞEHİR MERKEZİNE GELİRKEN 3-5 TANE HAYVANI ŞEHRİN GİRİŞİNE BIRAKIYOR”
Sahiplendirilen hayvanların kontrolünü de takip ettiklerini belirten Allahverdi, “O hayvan aynı yerde midir, değil midir onu da özellikle takibini yapıyoruz. Bu çalışmalarımızı bütün belediyelerimizle koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Belediyelerimiz bu hayvanları yakaladıktan sonra bizim rehabilitasyon merkezimize getiriyor, biz bunların tedavilerini yaptıktan sonra bu hayvanları gelen ilçelerimize geri götürüp kendi yaşam alanlarına bırakıyoruz. Fakat şuanda cadde ve sokaklarda bir sıkıntımız var. Van merkezde bulunan 3 ilçemizde vatandaş köyden çıkıp şehir merkezine gelince 3-5 tane hayvanı kendisiyle getiriyor ve şehrin girişine bırakıyor. Aslında hayvanı bize getirseler rehabilitasyon merkezimizde bu hayvanlara sahip çıkacağız. Bizim kendi yaşam alanlarımız var, götürüp oraya bırakacağız. Örneğin getirip Van YYÜ civarına veya OSB’nin içine bırakıyorlar. Özellikle ya sabahın erken saatlerinde veya akşamın geç saatlerinde bu hayvan getiriliyor ve Van Şehir merkezinin girişlerine bırakılıyor” diye konuştu. 

“KÖPEK SADAKATİ ÇOK OLAN HAYVANDIR”
Yaşam alanı olmayan bir yere hayvanların bırakılması sonucu, kendisine mekân, yer edinebilmesi için oraya, buraya saldırdığını söyleyen Başkan Allahverdi, “Oraya adapte olan hayvanı da rahatsız ediyor, oradaki insanları da rahatsız ediyor. Köpek sadakati çok olan hayvandır. Ashabı Kef’in köpeğinin cennete gideceğini biliyoruz. Cennete girmenin yolu sadakatten geçiyor. Bu yüzden bizim hayvanlara bakış açımız tamamen bu açıdandır. Dinimiz bize hayvanları ne kadar sevmemiz gerektiğini, ne yapmamız gerektiğini, nasıl sahip çıkmamız gerektiğinin mesajını veriyor. Dolayısıyla bizim hayvanlara bakış açımızın bu yönde olmasını gerektiriyor” dedi.

“35 TON MAMAYI HAYVANLARIMIZ DAHA RAHAT YAŞASIN, SALDIRGAN OLMASIN DİYE DOĞAYA BIRAKTIK”
Daha önce günlük 150 kilogram mama dağıtırken, pandemi döneminde mama artırımını günlük 350 kilograma çıkardıklarını belirten Allaherdi, “Bizim yaşam alanımızda olan hayvanları bırakın bir kenara, yabani hayvanlarımız için bile doğaya yem bırakıyoruz. 19 Ağustos 2019 yılından bu yana 35 ton mamayı hayvanlarımız daha rahat yaşasın, saldırgan olmasın diye doğaya bıraktık. Bizim şehir merkezinin kenarında 45 mama odağımız vardı. Biz şuan itibariyle doğrudan temine gitmek suretiyle 45 odağı daha devreye sokmak suretiyle bu sayıyı 90’na çıkartıyoruz. İlçelerden bize sirkülasyonu gerçekleşen hayvanların geldiği cadde, sokak olmadığı için biz yerleşik yerinin kenarında, hayvanın rahat edebileceği, düzenli mama bırakabileceğimiz noktalara odak sayımızı ileri derecede arttıracağız” ifadelerini kullandı.   

“BİR İHBARDA BULUNDUYSANIZ BUNU TAKİP EDİN”
Sokağında kendisini ve çevresini rahatsız eden bir köpek olduğunda vatandaşın yapması gerekenler hakkında bilgi veren Başkan Allahverdi, “0432 222 12 30 veya 444 44 65 Van Büyükşehir Belediyesi çağrı merkezlerini arayabilirler. 7/24 bu numarayı aradıklarında, sorunlarını bildirdiklerinde ekiplerimiz hemen oraya gidiyor. Hayvan Rehabilitasyon Merkezi için, Vektörle mücadele ile alakalı sıkıntıları varsa, Evde Sağlık Bakım ve Nakil Hizmeti için yine aynı numaraları arayabilirler. Aradıklarında bizim bu ekiplerimiz 7/24 hizmetlerindedir. Vatandaşlarımıza sürekli bunu söylüyoruz. Bir ihbarda bulunduysanız bunu takip edin. Ekibin çok hızlı şekilde sizin talep ettiğiniz noktaya geldiğini göreceksiniz” dedi. 

“3 AYDIR VEKTÖRLE MÜCADELEMİZ ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR”
Vektörle mücadele çalışmaları kapsamında bilgiler aktaran Başkan Allahverdi, “Vektörle mücadele anlamında da Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. 3 ay önce Edremit’te Sağlık İl Müdürlüğü’nün katılımıyla, Sayın Valimizin başkanlığında bütün ilçe belediyelerimizin katılım sağladığı vektörle mücadele komisyonu noktasında Sayın Valim bizlere emir tevdi ettiler. Bütün ilçe belediyelerimizle, Sağlık İl Müdürlüğümüzün sekretaryası bu konuda hiç ara vermedi. Sürekli bir araya geldik. Bir araya geldiğimizde de ortak bir karar aldık. 3 merkezi ilçemiz Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Van Büyükşehir Belediyemiz Çiçekli’den Mollakasım Amik Bölgesi’ne kadar ilaçlamanın tamamını Büyükşehir olarak hızlı bir şekilde yürütüyoruz. İlçe belediyelerimizle de bu komisyonlarla birlikte her bir ilçemizin de özelikle ilaç, personel, makine anlamında tedbir alması, Büyükşehir Belediyesi olarak ilaç teknik şartnamesinin hazırlanması noktasında ilçe belediyelerimize yardımcı olabileceğimizi, kendilerine her türlü teknik desteği verebileceğimizi, her konuda yanlarında olduğumuzu ifade ettik ve komisyonun kararı doğrultusunda bu şekilde hareket ediyoruz. Her bir ilçemiz aldıkları tedbirler kapsamında faaliyetlerini yürütüyor. 3 aydır vektörle mücadelemiz aralıksız devam ediyor” şeklinde konuştu.

“SİVRİSİNEĞİ TEMELİNDE YOK ETMEK, HAYATI YOK ETMEKTİR”
Ekolojik dengenin korunması gerektiğini belirten Başkan Allahverdi, “Yumurtlama döneminde siz mücadeleyi iyi yürütürseniz aslında %75-80’ni çözmüş olursunuz. Ekolojik denge korunmalıdır. Bu yüzden sivrisineği temelinde yok etmek, hayatı yok etmektir. Bir hayvanın temelinde bitirilmesi ekolojik dengeyi bozma anlamına geliyor. Van Gölü sineği, Van Balığımızın en iyi yem noktalarından birisidir. O yüzden biz tamamını yok etmek dışında, insanlara zarar vermeyecek hale getirmeye çalışıyoruz. 14 tane ekibimiz gece gündüz çalışmalarını yürütüyor. Sinekler ve vektörler çok hızlı türeyen varlıklardır. Kendi neslini koruyabilmesi için çok hızlı üremesi lazım. Onlar üreme yaptıkça bizim tedbir almamız gerekiyor. Gündüz PLV’lerle yeşil alanlarda, sulak alanlarda gece ise ULV ilaçlamamız ileri derecede yürütülüyor. İlçelerimizle koordineli çalışıyoruz ve bize düşen neyse bu konuda öncülük yapacağımızı her halükarda söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

2 BİN 700 VATANDAŞA EVDE SAĞLIK HİZMETİ
Evde Sağlık ve Nakil Hizmetleri kapsamında da bilgiler veren Başkan Allahverdi, “Sağlık İşleri Daire Başkanlığımıza bağlı Evde Sağlık Hizmetleri ve Nakil Hizmetleri müdürlüğümüz var. Dolayısıyla evde sağlık hizmetlerinde 0432 222 12 34 numaralı hattan bu birimimizi direkt arayabilirler. Evde sağlık hizmetlerinde 19 Ağustos 2019’dan bugüne kadar 2 bin 700 vatandaşımızın hanesine gitmişiz. Özellikle pandemi döneminde 65 yaş üstü vatandaşlara önemli hizmetler verdik. Bizi arayan her bir vatandaşa biz mutlaka ulaşıyoruz. Vatandaş arayıp evde hastam var diyorsa hiçbir şekilde ayırım yapmadan gidiyoruz” dedi.  

“6 BİN 500 HASTAMIZIN HANESİNE GİDEREK HİZMET VERDİK”
Pandemi döneminde önceliklerinin 65 yaş ve üstü olduğunu belirten Başkan Allahverdi, “Yine herkese gidiyorduk ama 65 yaş ve üstü bizim önceliğimizdi. 3 bin 800 hastanın da hastanelere naklini gerçekleştirdik. Hanesinden alıp hastaneye götürmüşüz, tedavisi tamamlandıktan sonra tekrar hastaneden alıp evine bırakmışız. 2 bin 700 hastaya bizim ekiplerimiz müdahale etmiş ve 3 bin 800 hastayı da müdahale edemediği için hastanelere götürdük. Toplamda 6 bin 500 hastamızın hanesine giderek hizmet verdik. Bu hastaların içerisinde bazı hastalara belki 10 kez gidiliyor. Biz vatandaşlarımızın ayaklarına kadar tedavi, sonda, damar yolu, şeker, tansiyon, pansuman bu tür hizmetleri kendi hanesine gidip yapıyoruz. Özellikle pandemi sürecinde 50 bin adet maskeyi başta bu hanelerimiz, hastalarımız olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarına, iş yerlerine, caddelerde, sokaklarda vatandaşlarımıza dağıttık. Eldiven, maske ve 300 litre el dezenfektanını bu anlamda dağıttık. Belediyemize gelen vatandaşlarımızın sağlığını korumak için en hızlı şekilde termal kameralar kuruyoruz. Bu hizmetlerimiz peyderpey devam ediyor. Evde sağlık hizmetlerinde ATT’ciler, sağlıkçılar ve bizim revirimizde kendi doktorumuz ve hemşirelerimiz var. 2 tane de ambulansımız var” dedi.

“BİN 300 TANE PERSONELİMİZE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VERDİK”
İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaları hakkında Gazeteci Türk’ün sorularını yanıtlayan Başkan Allahverdi, “Revir doktorumuz aynı zamanda kurumun İş Sağlığı hekimidir. İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürlüğümüz var. BELVAN dahil olmak üzere bütün personelimize iş sağlığı ve güvenliğini sağlayan uzman bir şube müdürümüz var. Bu duyarlı şube müdürümüz sayesinde bin 300 tane personelimize iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verdik. Personelimiz bu anlamda tamamen bilinçlendirildi. Belediyemizde staj gören öğrencilerimizi de bu staja tabi tuttuk ve eğitime katılanlara belgeler verdik. 200 İŞKUR personelimize de bu eğitimleri verdik. Eğitimin asli amacı hem kendi iş sağlığı ve güvenliğini korumak hem de çevresindeki insanların iş salığını ve güvenliğini korumaktır. Yaptığı çalışmalarda alması gereken önlemler konusunda eğitimler verildi. Bu kapsamda çalışmalarımız rutin şekilde devam ediyor. Burada sözlerime son verirken şunu eklemek istiyorum. Van FM bizim hayatımızın bir parçası. Bunu toplumsal olarak da gözlemliyorum. Van FM bu toplumun bir parçası. Bu anlamda Van FM’e müteşekkiriz. Dinleyicilerinin tamamına da saygılarımızı iletiyoruz. Özellikle Van Valimiz ve Van Büyükşehir Belediyemizin Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez beye hizmetlerin hedefe götürülmesi noktasındaki desteklerinden dolayı kendi halkımız ve kendi dinleyicimiz adına teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.  

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler: