Vali Çiftçi; “Erzurum, ülkenin de yeniden dirilişi için her türlü fedakarlığı omuzlarında taşımış bir şehirdir”

Vali Çiftçi; “Erzurum, ülkenin de yeniden dirilişi için her türlü fedakarlığı omuzlarında taşımış bir şehirdir”

Kültür Sanat 12.03.2024 10:01:15 0
Vali Çiftçi; “Erzurum, ülkenin de yeniden dirilişi için her türlü fedakarlığı omuzlarında taşımış bir şehirdir”
Tarih: 12.03.2024 10:01 Güncelleme: 12.03.2024 10:01
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 12 Mart Erzurum’un Kurtuluş Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Anadolu’nun Kafkasya’ya ve Ortadoğu’ya açılan kapısı olma özelliğiyle ticaret ve kültür merkezi durumundaki Erzurum’un; Türkler ’in ilk yerleşim yerlerinden birisi olduğunu ifade eden Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, “ Türk tarihinin en parlak dönemlerine şahitlik etmesinin yanı sıra şanlı tarihine büyük ıstırapları da sığdırmış, birçok kez uğradığı işgallerden yüce bir ruh olgunluğu, kültür zenginliği ve eşsiz bir kahramanlık mertebesine ulaşarak çıkmayı başarmıştır. Kafkas Cephesi’nin ağır sorumluluklarından henüz kurtulduğu ve işgaller sonucu bîtâp halde bulunduğu dönemde dâhi milletimizin kaderinin çizildiği kongreye ev sahipliği yapabilecek kadar vakur, topyekûn kurtuluşa temel hazırlayabilecek denli güçlü bir şehirdir, Erzurum. Tarihi hedeflerini kutlu günlerle aydınlatmayı başarmış Erzurum için 12 Mart, bir inanmışlık ruhuyla ödenen milli bedellerin temelinde en mukaddes değerimiz olan milli birlik ve beraberliğimiz için yıllarca gösterilen çetin bir mücadelenin zaferidir. Bu kutlu ruh, yeri gelmiş kış şartlarıyla, yeri gelmiş açlık, hastalık ve yoklukla büyük ordularla mücadele ederken sınanmıştır. Tarihin her döneminde üzerinde hesaplar yapılan bu aziz millet, sinsi hesap sahiplerinin hiç ihtimal vermedikleri dönemlerde vatanımızın bekasına yönelik tehditleri bertaraf etmeyi Allah’ın izniyle başarmıştır” dedi.
Osmanlı Cihan Devleti’nin son döneminde savaş ve işgal acılarıyla yoğrulan Erzurum’un, Birinci Dünya Savaşı neticesinde imzalanan Mondros Mütarekesi sonrasında milli bağımsızlık meşalesini yakan ilk yerlerden birisi olduğunu hatırlatan Çiftçi, “Vatanın işgallere uğradığı, ülkemizin büyük bir mağduriyet ve çaresizlik içerisinde bulunduğu o yıllarda Erzurum, ülkenin de yeniden dirilişi için her türlü fedakarlığı omuzlarında taşımış bir şehirdir. Birinci Dünya Savaşı başlamadan önce ilki 1828 yılına, ikincisi de 93 Harbi’ne denk gelmek üzere iki kere Rus işgaline uğrayan şehirden altın, gümüş eşyaların ve kitabelerin götürüldüğü bilinmektedir. Osmanlı-Rus savaşı esnasında her türlü eziyete karşı Aziziye Tabyaları’nda şeref mücadelesi veren Erzurum halkı, Sarıkamış Harekatı’ndan sonra da hem Rus orduları hem de yıllardır uğraştığı Ermeni çeteleriyle millî benliğini ve kimliğini korumak için mücadele etmiştir. Kahraman ecdadımızı bu kutlu mücadelesini bir kez daha minnetle anıyoruz.” şeklinde konuştu.
1914 yılından itibaren Doğubayazıt’tan Hasankale, Oltu’ya, Köprüköy’e, Erzurum’a kadar masum, savunmasız, kadın, çocuk ve yaşlı binlerce Müslüman, akla hayale gelmeyecek en vahşi yöntemlerle Ermeni Taşnak ve Hınçak çeteleri tarafından katledilmiş, soykırıma varan bir kıyımın yaşandığı bölgemizde açlık ve hastalığın yanında çetin kış şartlarının da zorladığı bir mahrumiyet yaşandığını ifade eden Çiftçi,” Tüm bu olaylar yaşanırken bölge halkının yaşadığı bir dram daha göz ardı edilmemelidir: Göç dramı. Gençlerin ve erkeklerin savaşta olduğu göz önünde bulundurulursa eksi kırk derecede göç kafilelerini yöneten kahraman analarımızın Ermeni komitacısı Antranik’in katliamlarından kaçarken evlatlarıyla soğuğa ve salgın hastalığa yenik düştüğü bir dram. Nihayet, Mondros Mütarekesi’ne rağmen silahlarını bırakmayan Şark Kahramanı Kazım Karabekir Paşa’nın komutasındaki Birinci Kafkas Kolordusu, 12 Mart 1918 tarihinde Erzurum’u düşman işgalinden kurtarmış ve Erzurumlular cennet misali topraklarına kavuşmuştur.” diye konuştu.
Rus kuvvetlerinden destek alan Ermeni çetecilerince 16 Şubat 1916 Rus işgalinden kurtuluşa kadar süren Müslüman katliamında çekilen kahırlar, insanlık tarihine kara bir leke olarak, unutulmamak üzere tarih sayfalarında yerini aldığını belirten Vali Mustafa Çiftçi, sözlerine şöyle dedi, “Düşmanların ihtiraslarına karşı “Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ, Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.” diyenlerin engin ve kutsal vatan sevgisi sayesinde iman dolu göğüslerdeki kahırlar dağılmış, vatanseverlik duyguları perçinlenmiştir. Erzurum’un çeşitli bölgelerinde toprağın kara bağrında sıradağlar gibi duran şehitlerimiz; tarihin kalbine adeta bir mühür gibi kazınmış onurlu bir insanlık mirası bırakmıştır. Manası milletimizin yüreğinden can bulan bu miras, ecdadımızın faziletini sıralamakta dillerimizin lâl kaldığı bir destandır. Bize düşen vatanın bölünmez bütünlüğünü dile getiren ve tarihe kayıt düşüren kahraman kent Erzurum’un millî ve manevi iklimini devam ettirmektir. Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 106. yıl dönümünde Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa önderliğinde kurtuluşta emsalsiz sorumluluklar üstlenmiş, en çetin imtihanları sabır ve vatanperverlikle geçmiş tüm kahramanlarımızı hürmet, minnet ve rahmetle yad ediyorum.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ