Uzundere’deki toprak kayması mercek altında

Uzundere’deki toprak kayması mercek altında

Genel 30.05.2025 09:22:14 0
Uzundere’deki toprak kayması mercek altında
Tarih: 30.05.2025 09:22 Güncelleme: 30.05.2025 09:22
25 Mayıs’ta 2025 tarihinde Erzurum’un Uzundere ilçesi Çağlayan Mahallesi Şelale Mevkii’nde meydana gelen toprak kayması sebebiyle Vali Mustafa Çiftçi başkanlığında gerçekleştirilen İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu’nda önemli kararlar alındı.
Toplantıda İl Afet ve Acil Durum Müdürluğü jeoloji mühendisleri tarafından ikinci bir emre kadar her gün heyelan bölgesinde hareketliliğin olup olmadığı konusunda ölçüm yapılmasına karar verildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Uzundere Kaymakamlığı tarafından ağır hasarlı olup girilemeyen konutların yerine uygun alanda konteyner kurulması ve AFAD Başkanlığı tarafından bölgede yapılan inceleme sonucuna göre risklerin ve alınacak önlemlerin belirlenmesi kararlaştırıldı.
Vatandaşlar uyarılacak
Bunların dışında; Uzundere Kaymakamlığınca tahliye kararı verilen 38 konutun bir süre daha kullanılmamasına yönelik tedbirlerin alınması, Uzundere Belediyesi tarafından heyelanlı bölgede yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemesi, heyelan bölgesindeki riskli alanlara ilgili kuruluşlara elektrik ve su verilmemesi, heyelan riskli alan dışındaki bölgeler ile ilgili olarak, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Büyükehir Belediyesi ile koordineli olmak artıyla Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından enerji verilmesi, seralara ve ekili alanlara sulama yapılırken heyelanı tetikleyici sulama yöntemlerinden kaçınılması ve vatandaşların bu konuda ilgili birimlerce uyarılması, İl Afet ve Acil Müdürlüğü koordinesinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile beraber hasar tespitlerinin yapılarak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne teslim edilmesi ve Tortum Çayı’ndaki mevcut su debisinin 17 m/sn gibi çok yüksek değerde olması ve heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle bu bölgede çalışma yapılamayacağı açıklandı.
Harita ve kesitler çıkarılacak
Palyetif çözüm olarak ise can ve mal emniyeti sağlandıktan sonra DSi tarafından topuk kısmına büyük ta kütleleri ile set yapılması, dere yatağında herhangi bir kalıcı tedbirin yapılabilmesi için öncelikli olarak heyelan önleme projesinin AFAD tarafından yapılması, Tortum Çayı’nda kurak periyot olan ağustos ayı içerisinde çalışma alanının kuruya alınması ve heyelan hareketinin durması akabinde Tortum elalesi’nin mansabına yaklaşık 100 m’lik mesafede palyetif çözümler getirilmesi, şelalenin sol sahilinde hareketlilik olması sebebiyle sağ sahil topuğunda yapılacak palyetif çözümlerin sol sahili de etkileyebileceği dikkate alınması gerekmektedir. Bu çalışmaların heyelan hareketinin tamamlanması, ilgili harita çalışmalarının yapılması ve kesitlerin oluşturulması akabinde yapılması kararları alındı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ