Uzmanlar Vanlıları soba zehirlenmelerine karşı uyardı

Uzmanlardan soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Van Haberleri 5.12.2023 12:07:00 0
Uzmanlar Vanlıları soba zehirlenmelerine karşı uyardı
Tarih: 05.12.2023 12:07 Güncelleme: 05.12.2023 12:52

Van’da havaların soğumaya başlamasıyla birlikte evlerdeki ısınma sistemlerinden bir olan soba zehirlenmelerine karşı uzmanlar uyarıda bulundu.
Van merkezinde son yıllarda doğal gazın yaygınlaşması soba kullanımını azaltsa da kırsal bölgelerde özellikle kömür sobaları ısınma amaçlı kullanılmaya devam ediliyor. Soba kullanımına ise dikkat edilmemesi ve bacaların zamanında temizlenmemesi beraberinde karbonmonoksit zehirlenmelerini getiriyor. Van İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı, sobadan sızan karbonmonoksit gazından kaynaklı yaşanabilecek zehirlenmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Rüzgarlı havalarda yatmadan önce sobanın söndüğünün farkında olmalılar”
Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Tatlı, kömür yakılan evlerde gece saatlerinde ters rüzgarların esmesi sonrasında çıkan karbonmonoksit gazının baca vasıtasıyla dışarı tahliye edilememesi ve evin içine dolmasıyla zehirlenmelere yol açtığını belirtti. Uzman Dr. Tatlı, “Karbonmonoksit dediğimiz gaz; renksiz ve kokusuzdur. Bu gaz solunduğunda ise sessiz bir ölüm gerçekleştirebiliyor. Zehirlenenlerin beyinlerinde özellikle santral sinir sistemi dediğimiz sinir sisteminde kalıcı hasar bırakabilir. Dolaşım sistemiyle alakalı olarak kalpte yine kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Vatandaşımızın özellikle meteorolojiyi çok iyi takip etmesi gerekmektedir. Rüzgarlı havalarda sobalarının gece yatmadan önce tamamen söndüğünün farkında olmaları lazım. Eğer özellikle kömür atılmışsa ve sobaları sönmemişse ters rüzgarlarla oluşan karbonmonoksit gazı solma ihtimalleri olduğunu bilmeleri ve böyle bir durum karşısında da gerçekten çok ciddi zarar görebileceklerinin farkında olmaları gerekmektedir. Bu konuda halkımızın bilinçli olması ve çok dikkat etmesi gerekir” dedi.
Soba zehirlenmelerinin en hızlı tedavisinin oksijen tedavisi olduğunu dile getiren Tatlı, “Yüzde yüz oksijen verebilecek maskelerle oksijen verilmelidir. Bunun yanı sıra ilimizde bulunan hiperbarik ünitesinde yüksek basınç altında oksijen verilerek bu hastalarımızın tedavileri sağlanmaktadır” diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ