Uzman jeolog, Hani-Lice fay hattına dikkat çekti

Uzman jeolog, Hani-Lice fay hattına dikkat çekti

Genel 23.02.2023 12:35:34 0
Uzman jeolog, Hani-Lice fay hattına dikkat çekti
Tarih: 23.02.2023 12:35 Güncelleme: 23.02.2023 12:35
Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle çevre illerde büyük yıkıma neden olan sarsıntının, uzmanların incelemesiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bazı fay hatlarında aktivasyon oluşturduğu ortaya çıktı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde artçıların devam etmesiyle birlikte, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen Diyarbakır günler sonra dün yine sallandı.
Geçmişten bu yana 3. derece deprem bölgesinde olduğu değerlendirilen Diyarbakır’ın, özellikle 1980 sonrası kentleşmenin tavan yaptığı il olarak önce çıktığı görülmektedir. Muhtemel bir depremin bilançosunun ağır olacağını değerlendiren uzmanlar, depremin değil, insan eliyle yapılan binaların hayatları kararttığını belirtti.
Dicle Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalından emekli öğretim üyesi Dr. Şefik İmamoğlu ve Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu ile birlikte incelemelerinin ardından, Hani ve Lice arasındaki alanda Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ufak hareketlenmelerin meydana geldiğini ifade etti.
Palu yöresindeki fay hatlarında da ciddi bir şekilde aktifliğin olduğunun vurgusunu yapan İmamoğlu, "Yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem, bölge çapında büyük etki oluşturdu. Çevrede enerji boşalımını beklemediğimiz bazı fay hatlarında bile aktivasyon oluşturdu. Mesela şu anda Elazığ-Palu yöresinde ciddi bir şekilde aktiflik var. Dilerim ki şu anki şekliyle kalır. Ama Palu-Bingöl arasındaki fay, kırılmamış bir zon gibi duruyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hiç beklemediğimiz bir anda Hani ve Lice arasındaki alanda ufak hareketlenmeler meydana geldi. Bunlar 4,4 büyüklüğünde ve daha küçük hareketlenmeler oldu" dedi.
Lice ilçesinde derenin birikim yaptığı yerde doğal boşaltımın olduğunu ve derenin kuruduğunu söyleyen İmamoğlu, şunları kaydetti:
"Bize öte yandan Lice’den bir ihbar geldi. Derenin birikim yaptığı yerde yer altına büyük bir su boşaltımının olduğu ve derenin kuruduğunu söylediler. Biz jeoloji uzmanlarıyla olay yerini incelerken, yaptığımız arazi çalışmalarında boşalım yapan kısmın karstik boşluk alan olduğunu fark ettik. Ancak gidip baktığımızda o boş alanın çöken malzemeyle dolduğunu gördük. Ama yine de belirtilen şey, geçmiş yıllarda da zaman zaman belli noktalarda boşluğun açıldığı söylendi. Bölgemiz sürekli bir deprem bölgesidir. Bindirme karakterli faylarımız, yüz yıldan fazladır Lice depreminden ayrı büyük deprem oluşturmadı."

"Binalar uygun yapılmazsa en ufak depremde yerle bir olabilir"
Diyarbakır zemininin sağlam olduğunu ifade eden İmamoğlu, "Karacadağ bazalt taşları, son derece Diyarbakır’da mükemmel zemin oluşturmaktadır. Ancak istediğimiz kadar zemin oluştursak da binalar uygun bir şekilde yapılmazsa en ufak depremde yapılar yerle bir olabilir" diye konuştu.

"Biz kendimize mezar almıyoruz, rahat bir şekilde yaşayacağımız ev alıyoruz"
Binalarında az hasar veya orta hasar olan vatandaşlara büyük artçı depremler sonrasında uyarılarda bulunan İmamoğlu, "Binalarında hasar olan vatandaşların son depremlerle hasar düzeyinin değiştiği yönünde inceleme yaptırması gerekmektedir. Mümkünse tekrar kontrol yapmaları yönünde yarar görüyorum. Depremler sonuçta bir sefer olup bitmiyor. Yapılar yapılırken mutlak surette mühendislik hizmeti görmelidir. Binalar kanun ve yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü biz kendimize mezar almıyoruz, rahat bir şekilde yaşayacağımız ev alıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ