Uzayseverler Van Gölü'nde teleskopla güneşi gözlemledi

NASA’nın güneşte son yıllardaki en şiddetli patlamanın gerçekleşeceğini duyurması üzerine Bitlis’teki uzayseverler teleskop başına geçerek güneşi gözlemledi.

Van Haberleri 4.01.2024 09:29:00 0
Uzayseverler Van Gölü
Tarih: 04.01.2024 09:29 Güncelleme: 04.01.2024 12:28

BİTLİS (İHA) – NASA’nın güneşte son yıllardaki en şiddetli patlamanın gerçekleşeceğini duyurması üzerine Bitlis’teki uzayseverler teleskop başına geçerek güneşi gözlemledi.

Bitlis’te bir araya gelen 15-20 kişilik grup, bir yandan doğa harikası Van Gölü bir yandan da tarihi İncekaya köyündeki mağaraların olduğu mevkide teleskopları ile güneşi izledi. Bitlis’te üniversitede görev yapan doğa ve uzay gözlemcisi Dr. Öğretim Üyesi Cihan Önen, 15-20 kişilik bir grup olarak güneşin içindeki lekeleri, detayları ve hücreleri görüntüleme fırsatları olduğunu söyledi. Önen, “2024 yılına güneşteki olaylara dair açıklamalar olmaktadır. Biz de doğa ve uzayseverler olarak Bitlis’in Van Gölü kıyısında yer alan doğa harikası Por Mağaraları’nın orada güneş teleskoplarımızı kurduk. Yaklaşık 15-20 kişilik bir grup halinde güneşin içindeki lekeleri, detayları ve hücreleri görüntüleme fırsatımız oldu. Güneş ilgimiz devam ediyor. Yaklaşık bir aydır güneşi takip etmekteyiz. Bizde ayrı bir heyecan uyandırmaktadır. Bunun yanında tehlikeleri var. Özellikle filtresiz özel sistemli teleskoplar kullanılmadığı zaman göz için çok tehlikeli bir durum oluşturabilir. Çıplak gözle özel bir filtre kullanmadan gözlem yapılmaması gerekiyor. Sabah saatlerinde teleskoplarımızı kurduk, yaklaşık 4-5 saat güneşi gözlemledik. Bundan birkaç hafta önceden gözlemledik. Doğa ve uzayseverler olarak sürekli olarak heyecanla takip ediyoruz. Van Gölü kıyılarındaki Bitlis’in eşsiz güzellikteki tarihi Por Mağaraları bölgesinde uzayı gözlemleme fırsatını bir arada tattık. Güneşin yüzeysel detaylarını ve hücrelerini gözlemlemek gerçekten heyecan vericiydi” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde NASA tarafından yapılan açıklamada, güneşte son yıllardaki en şiddetli patlamanın gerçekleştiği ve patlama sonrası radyo sinyallerinin geçici olarak devre dışı kalacağı ve elektrik kesintilerine yol açabileceği duyurulmuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ