Ürününü lisanslı depoya bırakan kayısı üreticisine faizsiz kredi imkanı

Ürününü lisanslı depoya bırakan kayısı üreticisine faizsiz kredi imkanı

Ekonomi 23.08.2024 13:43:25 0
Ürününü lisanslı depoya bırakan kayısı üreticisine faizsiz kredi imkanı
Tarih: 23.08.2024 13:43 Güncelleme: 23.08.2024 13:43
Malatya Ticaret Borsasına ait kuru kayısı lisanslı depoya ürününü bırakan ve Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alan kayısı üreticileri artık Ziraat Bankası’ndan ürününü değerinin yüzde 75’i kadar faizsiz kredi alabilecek. Kentte ilk faizsiz kredi üreticiye verilirken Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üreticisi için önemli bir fırsat olan bu imkandan tüm üreticilerin faydalanmasını istedi.
Dünya kuru kayısı üretiminde lider olan Malatya’da hayata geçirilen lisanslı depo ile üreticiye birçok avantaj sağlanıyor. 1. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Ticaret Borsası ile Fırat Kalkına Ajansı’nın 2020 yılında inşa ettiği ve şuanda LİDAŞ tarafından işletilen Lisanslı Depo’ya mahsullerini getiren ve burada şartları sağlayan üreticilere faizsiz kredi imkanı verilmeye başlandı. Depodan Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alan üreticiler Ziraat Bankası’ndan ürününün değerinin yüzde 75’i kadar faizsiz kredi alabilecek. Kentte ilk kez bu yöntemle bankaya başvuran Akçadağlı kayısı üreticisi Mehmet Dursun depoya teslim ettiği ürününün yüzde 75’i kadar 9 ay ödemeli faizsiz krediyi kullandı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üreticilerinin lisanslı depolardan faydalanması ve burada kendilerine sunulan imkanlara başvurabilmesi adına yoğun bir çaba sarf ettiklerini söyledi. Bugünün kayısı üreticisi adına çok önemli bir gün olduğunu belirten Özcan, “Malatya’da kuru kayısı lisanslı depoculuğa geçtiğimizden bu yana ilk defa elektronik satış senedi üzerinden Akçadağ’da bir üreticimiz Ziraat Bankası’ndan 9 ay geri ödemeli sıfır faizli kredi kullanma hakkı elde etti” dedi.
Malatya’da ilk kez kuru kayısıda bu kredi imkanının kullanıldığına dikkat çeken Özcan, “Aslında bugün bir milat. Üreticimiz burada ürününün değerinin yaklaşık yüzde 75’i kadar bankamızdan faizsiz bir kredi temin edecek. Ama şunu buradan mutlaka ifade etmemiz lazım. Bu her ürün için bir sistem değil. Bu tamamen Malatya Ticaret Borsası 1. Organize Sanayi Bölgesindeki bulunan lisanslı deposunda elektronik senet hak etmiş ürün için geçerlidir. Oradaki sınıflandırıcı laboratuvardan, ürün kabul kriterlerinin, elektronik senede uygun olan ürünler için uygulanan bir sistemdir. Buradan da bütün üreticilerimizi özellikle bu depodan hem faydalanmasını hem de gerçekleştirilen ve teslim edilen elektronik satış senedi alınan üründen sonraki senetlerle mutlaka Ziraat Bankalarımızın şubelerine müracaat ederek bu sıfır faizli kredi desteğinden faydalanmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Faizsiz kredi imkanının yanı sıra yine nakliye, laboratuvar, stopaj ve depo kira desteği gibi desteklerden de üreticilerin faydalanabileceğini ifade eden Özcan, “Dolayısıyla bakanlığın öngördüğü kuru kayısı lisanslı depo yönetmenliğine uygun olarak desteklediği her alanda da üreticilerimiz faydalanacaklardır. Belki Türkiye’de ilk defa kuru kayısı da bu desteği gerçekleştirmesinde önemli bir üretim kalitesi ortaya çıkaran çiftçimizi de kutluyorum” diye konuştu.
Kayısı üreticisi Mehmet Dursun ise lisanslı depoya bıraktıkları ürünün güncel piyasa değerinin yüzde 75’i kadar faizsiz kredi desteği aldığını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ