Urmiye gölü kurudu! Van Gölü ise alarm veriyor

Küresel iklim değişikliği nedeniyle dünyanın pek çok yerinde alarm veriyor. Urmiye Gölü'nün neredeyse 0'nün kuruması Van Gölü'nde çalan kuraklık çanlarını gözler önüne serdi.

Van Haberleri 18.11.2023 19:24:00 0
Urmiye gölü kurudu! Van Gölü ise alarm veriyor
Tarih: 18.11.2023 19:25 Güncelleme: 19.11.2023 00:36

İran'daki Urmiye Gölü, küresel ısınma sebebiyle kuruyarak tuz çölüne dönüştü. Bir zamanlar feribotlarla turistlerin gezdirildiği Urmiye Gölü, kuraklığın etkisiyle kurudu. 1990'lı yıllarda 5 bin 400 kilometrekarelik genişliğe sahip Urmiye Gölü, Orta Doğu'nun en büyük, dünyanın ise sayılı tuz göllerinden biri olarak bilinirken 2013 yılında kurumaya başladı. Sonraki yıllarda atılan adımlarla göl genişlemeye başlasa da ülkenin genelini etkileyen kuraklık nedeniyle yeniden kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yüksekova’da 15 kişilik grup, tuz çölüne dönüşen Urmiye Gölü’nün içinde gezerek acı tabloyu fotoğrafladılar.

Yüksekova Ekoloji Dağcılık ve Spor Kulübü Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Zanyar Aykut, “Bugün Urmiye geldik ve şuan Urmiye Gölü’ndeyiz. 15 kişilik bir ekip birlikte yaptığımız tur neticesinde yakın komşu ülkeleri geziyoruz. Evet şuan Urmiye Gölü ne yazık ki yüz 90 korumuş durumda. Buda bölgedeki yaşayan canlıları ve doğa seleksiyonunu bozmaktadır. Urmiye Gölü Dünyanın en büyük ikinci tuz gölüdür. Arkamda gördüğünüz her yer bembeyaz olmuş, yani tuz olmuş. Tabi bu da Urmiye Gölü çevresinde irili ufaklı 30 yakın baraj yapılmış oda su göle ulaşmamasına neden olmuş. Tabi iklimsel boyutlar etkilidir. Bölgeye eskiye oranla yağmur yağmıyor. Artık bu gölün kurumasına neden olmuştur. Üzücü bir durum insanoğlu kendi doğasını kendi elleriyle bozuyor. Ekolojik yaşam dengeleri bozulmasına neden oluyor. Eskiden yüzmesi bile zor olan gölde şuan içi geziyoruz” dedi.


Anahtar Kelimeler: Urmiye kurudu! alarm veriyor
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem