Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Erek Dağı eteklerinde, arkeologların yürüttüğü kazı çalışmalarında Urartulara ait anıtsal boyutlarda 42 pithos bulundu. Keşfedilen bu eserler, antik dönemde tahıl, yağ ve içeceklerin saklandığı depolama kapları olarak dikkat çekiyor.
URARTULARIN ANTIK SAKLAMA KÜPLERİ ORTAYA ÇIKARILDI
İpekyolu ilçesinin Kevenli Mahallesi'nde gerçekleştirilen kazılar sayesinde, geçmişte Urartuların yaşadığı önemli yerleşimlerden birinin kalıntılarına erişildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, Van Müzesi ve Iğdır Üniversitesi işbirliğiyle başlatılan kazı çalışmalarını Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıfat Kuvanç yönetiyor. Kale kalıntısının güneydoğu kısmında odaklanarak sürdürülen kazılarda, 42 adet çivi yazılı pithosun gün yüzüne çıkarılması bilim insanları ve arkeoloji meraklıları için büyük bir keşif olarak nitelendiriliyor.
ARKEOLOJİK KAZILAR 10 KİŞİLİK UZMAN EKİPLE YÜRÜTÜLDÜ
Arkeolog, sanat tarihçisi ve restoratörlerden oluşan bir ekip eşliğinde yapılan kazılarda, bu depo kaplarının Urartular dönemine ait olduğu ve esas olarak yağ, tahıl ve içeceklerin saklanması amacıyla kullanıldığı tespit edildi. Kuvanç, yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili olarak Urartu uygarlığının güçlü yönlerini yansıtan bir alan keşfettiklerini ve Van'a hakim bir konumda, bu denli büyük ölçekli bir depo alanının ilk kez tespit edildiğini ifade etti.
YAZITLAR TARIHI ÜRÜN DEPOLAMA YÖNTEMLERINI AÇIĞA ÇIKARıYOR
Doç. Dr. Kuvanç, Arkeolojik kazılarda ele geçirilen çivi yazıları ve farklı işaret gruplarının, Urartuların tarım toplumu olarak tarımsal ürünlerini nasıl depoladıkları ve özellikle susam yağı ile şarabı bu kaplarda nasıl muhafaza ettikleri hakkında önemli bilgiler sunduğunu açıkladı. Ayrıca, kral Menua dönemine ait kale üzerinde bulunan yazıtlar, Urartu Krallığı'nın yapısal ve sosyal hayatına dair fikirler veriyor. Bakan, bu yıl yalnızca sınırlı bir alanda çalışmalar yapıldığını, gelecek yıllarda daha geniş çaplı keşifler için hazırlıkların sürdüğünü belirtti.
Kaynak: Van Postası Gazetesi