Urartu valilerine ait kaya mezarı, bir ana salon ve 3 yan odasıyla dikkat çekiyor

Urartu valilerine ait kaya mezarı, bir ana salon ve 3 yan odasıyla dikkat çekiyor

Kültür Sanat 13.09.2025 11:38:24 0
Urartu valilerine ait kaya mezarı, bir ana salon ve 3 yan odasıyla dikkat çekiyor
Tarih: 13.09.2025 11:38 Güncelleme: 13.09.2025 11:38
Palu Kalesi’nde yürütülen kazı ve temizlik çalışmaları kapsamında Urartu Kralı Menua’ya ait kitabenin çevresi düzenlendi ve alan genişletildi. Kayaya oyulmuş üç çok odalı kaya mezarı ile Helenistik ve Roma dönemine ait şişe biçimli sarnıçlar ortaya çıkarıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Elazığ Valiliği ve Palu Kaymakamlığı’nın destekleriyle Palu Kalesi’nde yürütülen kazı ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Urartu Kralı Menua’ya ait kitabenin bulunduğu alanın toprak dolgusu temizlenerek çevresi düzenlendi. Çivi alfabesiyle yazılmış Urartuca metinde Menua’nın Şebeteria kentinde yaptırdığı tapınaktan, Malatya kralına karşı kazandığı zaferlerden söz ediliyor ve metin beddua ifadeleriyle son buluyor. Kazı alanında ayrıca Helenistik ve Roma dönemine ait kayaya oyulmuş şişe biçimli sarnıçlar da ortaya çıkarıldı. Üç metre derinliğe sahip bu sarnıçlar sıvanmış olup, içinde suyun tortusunu ayıran dinlendirme havuzları bulunuyor. İki sarnıcın aynı plan ve aynı ustalar tarafından yapıldığı belirlendi. Munzur Üniversitesi öğretim üyesi ve kazıların bilimsel danışmanı Doç. Dr. Harun Danışmaz, özellikle Urartu dönemi kaya mezarlarının önemine dikkat çekti. Kaledeki üç çok odalı mezardan ikisinin üst kısımda, birinin ise basamaklarla inilen alt bölümde yer aldığını belirten Danışmaz, "Bu mezarlar valiler ve aileleri için yapılmış anıtsal nitelikli yapılar. giriş kısmı 80 santimlik toprakla kapanmıştı, temizlik sonrası yalnızca Palu Kalesi’ne özgü özel çukurlar ortaya çıktı. Mezar bir ana salon ve üç yan odadan oluşuyor, yan odalar daha küçük ve farklı amaçlarla tasarlanmış. Yapılan çalışmalar sayesinde kitabe, sarnıçlar ve kaya mezarları artık ziyaretçiler için düzenlenmiş ve incelenebilir durumda" dedi.

"Bu mezar bir ana salon ve üç yan odadan oluşuyor"
Kayaya oyulmuş olmaları mezarların en önemli özelliklerinden birisi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Danışmaz, "Palu Kalesi’nde üç çok adet odalı kaya mezarından ikisi üst kısımda, biri ise basamaklarla inilen alt bölümde yer alıyor. Bu mezarlar valiler ve aileleri için yapılmış anıtsal nitelikli yapılar. İlk geldiğimizde tabanlarında yaklaşık bir metre kalınlığında toprak dolgusu vardı, yaptığımız çalışmalarla bu dolguyu kaldırdık. Özellikle Kaya Mezarı 2’de giriş kısmı 80 santimlik toprakla kapanmıştı, temizlik sonrası yalnızca Palu Kalesi’nde görülen özel çukurlar ortaya çıktı. Bu mezar bir ana salon ve üç yan odadan oluşuyor. Yan odalar daha küçük ölçekte ve farklı amaçlarla yapılmış. Yapılan çalışmalar sayesinde kitabe, sarnıçlar ve kaya mezarları artık ziyaretçiler için düzenlenmiş ve incelenebilir durumda. Kitabe alanına geldiğimizde yaklaşık iki metrelik toprak dolgusu vardı. Yaptığımız çalışmalarla bu dolguyu temizledik ve alanı genişleterek kitabenin rahatlıkla görülebilmesini sağladık. Kitabe çivi alfabesiyle yazılmış Urartuca bir metin. Menua’nın Şebeteria kentinde yaptırdığı tapınaktan, Malatya kralına karşı kazandığı zaferlerden ve başarılarından söz ediyor. Metin beddua ifadeleriyle son buluyor" şeklinde konuştu.
Alanda ayrıca kayaya oyulmuş, şişe biçimli sarnıçlar bulunduğunu ifade eden Danışmaz, "Bu sarnıçlar üç metre derinliğinde ve sıvanmış. İçlerinde suyun tortusunu ayırmak için yapılmış dinlendirme havuzları yer alıyor. İki sarnıcın aynı plan ve aynı ustalar tarafından yapıldığı anlaşılıyor. Sarnıçlar Helenistik ve Roma döneminde kullanılmış. Kaya mezarlarının alt kısmında ise basamaklarla inilen bir mezar daha bulunuyor. Bu mezarlar kayaya oyulmuş ve birden fazla odaya sahip aile mezarlarıdır. Anıtsal nitelik taşıyan bu mezarların tabanı ve girişleri temizlendikten sonra ziyaret için uygun hale getirildi. Bu alanlarda yapılan çalışmalar, hem kazı ekibine hem de ziyaretçilere Urartu dönemi yapılarını ve mezar geleneğini daha iyi gösteriyor" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ