Uluslararası ödüllü Bitlis karakovan balında hasat zamanı

Uluslararası ödüllü Bitlis karakovan balında hasat zamanı

Ekonomi 17.10.2025 09:00:41 0
Uluslararası ödüllü Bitlis karakovan balında hasat zamanı
Tarih: 17.10.2025 09:00 Güncelleme: 17.10.2025 09:00
Bitlis’in yüksek rakımlı yaylalarında üretilen ve uluslararası yarışmalarda defalarca "dünya birinciliği" unvanı kazanan karakovan balının hasadına başlandı.
Doğal florası, zengin bitki çeşitliliği ve temiz havasıyla bilinen Bitlis yaylalarını mesken tutan arıcılar, yaz boyunca büyük emek verdikleri kovanlardan bal toplamaya başladı. Bitlis’teki arıcılar, doğal şartlarda yetiştirdikleri arılardan elde ettikleri balı, yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle hasat ediyor. Yalnızca doğal peteklerde, katkısız şekilde üretilen Bitlis karakovan balı, hem Türkiye’de hem de dünya çapında büyük ilgi görüyor.
Bitlisli arıcılar, bu yılki üretim sezonunun verimli geçtiğini belirterek, özellikle nem oranı düşük ve sıcaklığın dengeli seyretmesinin bal kalitesini artırdığını söyledi. Kilosu yüksek fiyatlardan alıcı bulan Bitlis karakovan balı; aroması, yoğunluğu ve besin değeriyle bölge ekonomisine de önemli katkı sağlıyor. Özellikle ilaçsız ve katkısız üretim yapılan karakovan balları, sağlık açısından da tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Bitlis’in 2 bin 500 rakımlı yaylalarına bırakılan ve arıların binlerce bitki özünden üretilen ve kilosu 3 bin TL olan organik karakovan balı, birçok kesim tarafından da tercih ediliyor.
Uzun ve yorucu uğraşlarla verilen emek, büyük sabırlarla beklenilen karakovan balında, bu yıl rekolte de kalitesi gibi yüksek. Bitlisli balcı Serdar Ersan, "Üç defa üst üste altın bal ödüllü karakovan balımızın hasadına başlamış bulunmaktayız. Bu ürünlerimiz bin yıllık geleneğimiz olan eski tip kil ve gübre karışımı kovanlarımızda üretilir. Bulunmuş olduğumuz yaylamızda 2 bin çeşit bitki bulunmaktadır. Bunların 200’ü endemik, yani yöreye has ve başka yerde bulunmayandır. Bu karakovan balımız ekim ve kasım aylarında hasat edilir ve en geç hasadı yapılan baldır. Geçen yıla nazaran bu yıl rekolteden oldukça memnunuz. Bütün üreticilerimize hayırlı bereketli bir sezon dilerim" dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya’da 31 takım Türkiye finali için yarışacak


Van Spor

Muş Gençlerbirliği U-16’da bölge şampiyonu oldu


Van Spor

Şehit Eren Bülbül Dart Şampiyonası Erzincan’da başladı


Van Spor

Diyadin’de geleceğin sporcuları keşfediliyor


Van Spor

Türkiye’nin en uzun parkurunda kürekler milli takım için çekiliyor


Van Spor

Elazığspor, kulüp lisansı almaya hak kazandı


Van Spor

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ